Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 3. 2019,
9.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

16

Natisni članek

Mark Clattenburg Ole Gunnar Solksjaer Thomas Tuchel Neymar UEFA liga prvakov Manchester United PSG Nasser Al-Khelaifi

Četrtek, 7. 3. 2019, 9.45

1 leto

Odmevi po zmagi Manchester Uniteda v Parizu (3:1)

Predsednik PSG izrekel opazko, ki ne bo všeč Skomini, še manj Uefi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

16

Nasser Al-Khelaifi | Nasser Al-Khelaifi je doživel (nov) boleč udarec v ligi prvakov. | Foto Getty Images

Nasser Al-Khelaifi je doživel (nov) boleč udarec v ligi prvakov.

Foto: Getty Images

Nogometna Evropa je bila v sredo priča senzacionalnemu napredovanju Manchester Uniteda v četrtfinale lige prvakov. PSG je zapravil veliko prednost, kazenski udarec, ki ga je v sodnikovem podaljšku v korist gostov dosodil Damir Skomina, pa dviga ogromno prahu. V taboru poražencev prevladuje mnenje, da bi se moral Slovenec odločiti drugače. O tem je prepričan zlasti bogati predsednik PSG Nasser El-Khelaifi, ki je doživel nov velik udarec v ligi prvakov.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

"To ni bil kazenski strel. Kimpembe je obrnil glavo, strel sploh ni šel v okvir vrat. Tako lahko je sprejeti takšno odločitev proti PSG. Če bi šlo za kakšen drug klub, sodniki takšne odločitve ne bi sprejeli tako zlahka," je bil po poročanju L'Equipe po bolečem porazu PSG proti Manchester Unitedu (1:3), s katerim se je bogati francoski klub poslovil od Evrope še pred četrtfinalom, nezadovoljen Nasser Al-Khelaifi.

PSG obravnavan drugače od preostalih?

Damir Skomina je pokazal na belo točko za Man Utd s pomočjo VAR po ogledu videoposnetka. | Foto: Reuters Damir Skomina je pokazal na belo točko za Man Utd s pomočjo VAR po ogledu videoposnetka. Foto: Reuters Njegovih besed ne bodo niti najmanj veseli pri Evropski nogometni zvezi (Uefa), saj je katarski mogotec, ki je v zadnjih letih v nakup zvezdniških okrepitev vložil več kot milijardo evrov, opozoril, da sodniki neenakovredno obravnavajo PSG. Je s tem opozoril na številna nesoglasja, ki spremljajo odnos med Uefo in najboljšim francoskim klubom zaradi (ne)upoštevanja finančnega "fair-playa" ter norega vlaganja v nakup okrepitev? Je dal vedeti, da je pariški klub zaradi omenjenih težav deležen drugačnega kriterija pri delivcih pravice?

V sredo je na Parku princev sodil Damir Skomina in si v sodnikovem podaljšku, ko je po strelu 19-letnega Portugalca Dioga Dalota z zapoznelim odzivom prekinil igro in nato po posvetu s sodniki VAR pokazal na belo točko, nakopal veliko jezo gostiteljev.

Brazilski superzvezdnik Neymar ni skrival ogorčenja, o tem, da je bil pariški klub oškodovan, pa je prepričan tudi Al-Khelaifi. Čeprav je bil pred kratkim sprejet v izvršni odbor Uefe, kar so mnogi razumeli kot simbol bolj zglednega sodelovanja najbolj izstopajočega bogatega kupca na mednarodni nogometni borzi in evropske krovne zveze, ki jo zastopa prvi mož Aleksander Čeferin, si je po velikem razočaranju v sredo dovolil novo kritiko.

Marcus Rashford
Sportal Jezni Neymar se ni mogel zadržati: Je**te se! #video

Ve, kako se počutijo navijači

Rdeči vragi, ki so v Parizu igrali v beli igralni opremi, so bili po zadnjem pisku Damirja Skomine v sedmih nebesih. | Foto: Reuters Rdeči vragi, ki so v Parizu igrali v beli igralni opremi, so bili po zadnjem pisku Damirja Skomine v sedmih nebesih. Foto: Reuters Al-Khelaifi pa ni bil jezen le na sodnika, ampak tudi na svoje izbrance, saj so v povratni dvoboj proti zdesetkanemu tekmecu vstopili z ogromno prednostjo, a jo nato zapravili. "Tekmecu smo dali preveč daril. Tega ne razumem," se je čudil temu, da je PSG ostal praznih rok, čeprav se je pomeril z rdečimi vragi, ki zaradi kazni oziroma zdravstvenih težav niso računali na kar deset zelo pomembnih igralcev.

Na vprašanje, ali si je PSG s tem povsem pokvaril sezono, je odgovoril: "To je za nas veliko razočaranje, a nas čakata še francosko prvenstvo, čeprav smo 20 točk pred prvim zasledovalcem (natančneje 17 točk ob tekmi manj, op. p.), in francoski pokal. Sezone še ni konec, ničesar še nismo osvojili. Moramo ostati složni in analizirati, kaj bomo počeli v prihodnje.'' Bogati Arabec je z vstopom Qatar Sports Investment v športno politiko pariškega kluba poskrbel za njegovo nedotakljivost na francoskih tekmovanjih, v Evropi pa kljub velikim okrepitvam iz sezone v sezono doživlja razočaranja.

"Razumem, kako se počutijo navijači, ki so z nami in nas podpirajo. Zelo so razočarani. Prepričan sem, da so dali igralci vse od sebe, čeprav smo na igrišču delovali malce prestrašeno. Zelo smo razočarani," je dodal po izpadu iz Evrope, ki si ga niti v nočnih morah po zmagi z 2:0 na Old Traffordu ni predstavljal tako zgodaj.

Tuchel: To se ti lahko zgodi enkrat na sto tekem

Thomas Tuchel je od evropske sezone pri PSG pričakoval bistveno več. | Foto: Reuters Thomas Tuchel je od evropske sezone pri PSG pričakoval bistveno več. Foto: Reuters Kako pa je neuspeh doživel trener PSG Thomas Tuchel? "Sem velik podpornik VAR, tako bo tudi v prihodnje," je sporočil po najtežjem porazu, odkar vodi PSG, nato pa pojasnil svoje videnje spornega dogajanja ob strelu Dalota. Ta je zadel v roko Presnela Kimpembeja, ki je po mnenju Skomine z njo igral namerno.

Glede sporne odločitve Koprčana, ki je v sodnikovem podaljšku pokazal na belo točko, meni, da bi se sodnik lahko odločil tako ali drugače. "To je odločitev 50:50. Ko sem gledal strel Dalota, sem videl, kako leti žoga krepko nad prečko. Preden sprejmeš tako odločitev, je treba upoštevati veliko dejavnikov. Kar otežuje odločitev, je občutek, da je šel strel visoko nad vrati. To, da po takem strelu dosodiš kazenski udarec, ni prav logično," je potožil nemški strateg.

Na seznamu znanih trenerjev PSG, ki so se opekli v ligi prvakov kljub zvezdniški zasedbi, se je pridružil Unaiju Emeryju, Laurentu Blancu in Carlu Ancelottiju. V Evropi niso dosegli odmevnejšega uspeha, to pa je glavni cilj predsednika, zato bo tabor PSG, ki se mu nasmiha nov naslov francoskega prvaka, nezadovoljen.

Marcus Rashford je po tekmi tolažil razočaranega zvezdnika PSG Kyliana Mbappeja. | Foto: Reuters Marcus Rashford je po tekmi tolažil razočaranega zvezdnika PSG Kyliana Mbappeja. Foto: Reuters

"Če bi bila to ligaška tekma, bi zaprli usta in šli naprej. Tako pa je to, kar se nam je zgodilo, grozno in kruto. To se ti lahko zgodi enkrat na sto tekem. Po tem, kar smo prikazali v 180 minutah, si nismo zaslužili izpada. A zaradi tega se ne moreš počutiti kaj bolje," je dodal razočarani Tuchel.

Anglež ne bi pokazal na belo točko, a …

Odločitev Skomine je dvignila veliko prahu. | Foto: Reuters Odločitev Skomine je dvignila veliko prahu. Foto: Reuters Na Otoku, ki je proslavljal čudežno napredovanje Manchester Uniteda v četrtfinale lige prvakov, prvo po petih letih, je svoje mnenje o sporni odločitvi Skomine povedal njegov stanovski kolega Mark Clattenburg. Pojasnil je, da se je najboljši slovenski sodnik odločil tako zaradi upoštevanja zadnjih navodil Uefe.

"Priznajmo si. Skomina se je držal novih pravil Uefe. PSG bo besen in povsem razumem, zakaj. To zame ne bi smel biti kazenski udarec, saj Kimpembe ni namenoma ustavil žoge z roko. Takšne enajstmetrovke v angleškem prvenstvu ne bi nikoli dosodili, v ligi prvakov pa jo, in sicer zaradi zadnjih navodil Uefe, ki so prišla po podobnem kazenskem strelu Schalkeja proti Manchester Cityju," je zapisal 43-letni Otočan v kolumni za Daily Mail.

Buffon ostaja brez velike lovorike

Odgovornost za izvajanje kazenskega strela je prevzel Marcus Rashford. Ni se ustrašil zgodovinske, nepričakovane priložnosti, da nadaljuje nori teden lige prvakov in po zmagoslavju Ajaxa v Madridu poskrbi za še eno senzacijo, ter premagal Gianluigija Buffona.

Manchester United je poskrbel za eno največjih senzacij, odkar sodeluje v ligi prvakov. | Foto: Reuters Manchester United je poskrbel za eno največjih senzacij, odkar sodeluje v ligi prvakov. Foto: Reuters

Italijan je bil velik osmoljenec srečanja. Čeprav je zelo izkušen, si je pri 41 letih dovolil ogromno napako in bil neposredni krivec za drugi gol rdečih vragov, dosežen sredi obdobja občutne premoči PSG. Italijanski veteran tako ne bo dočakal evropskega naslova, ki si ga je tako želel osvojiti.

Solskjaer: Lahko gremo do konca

Ole Gunar Solskajer je po prihodu na Otok prerodil United. | Foto: Reuters Ole Gunar Solskajer je po prihodu na Otok prerodil United. Foto: Reuters To so mu preprečili varovanci Oleja Gunnarja Solksjaerja, nepozabnega junaka rdečih vragov, ko je pred 20 leti v Barceloni zadel v polno za zmago v finalu nad Bayernom. "Zdaj gremo lahko do konca," je evforično sporočil Norvežan, nato pa hitro dodal, da bo veliko odvisno od razpleta na žrebu četrtfinala.

"Vedno smo verjeli vase, to je bil ključ našega uspeha. Naš načrt je bil, da hitro dosežemo zadetek in od pet do deset minut pred koncem ostanemo v igri za napredovanje. Tako se je tudi zgodilo," je bil zadovoljen Norvežan, ki se je podpisal pod enega največjih evropskih podvigov Uniteda, s tem pa tudi nakazal, da bi lahko v prihodnosti s klubom sklenil dolgoročno sodelovanje in se iz Moldeja preselil v Anglijo.

Ne spreglejte