Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 9. 2015,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valter Birsa slovenska nogometna reprezentanca Chievo Lazio Boštjan Cesar Srečko Katanec Švica

Sreda, 2. 9. 2015, 10.44

8 let

Na Apeninskem polotoku ni boljšega podajalca od Slovenca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če se dan pozna po jutru, bo sezona 2015/16 pisana na kožo Valterju Birsi. Primorec je v prejšnji sezoni pri Chievu zaman čakal na strelski prvenec, v tej sezoni pa je v dveh krogih zadel že dvakrat.

Dolgoletni slovenski reprezentant Valter Birsa je v odlični formi. Italijanskemu prvoligaškemu klubu Chievu, ki se je v prejšnji sezoni kar nekaj časa ubadal s krčevitim bojem za obstanek, je z izvrstnima predstavama, nagrajenima z odličnimi ocenami, pomagal do dveh zaporednih zmag.

Leteči oslički iz Verone po dveh uvodnih krogih v serie A zasedajo vodilno mesto, njihova razlika v zadetkih pa znaša 7:1. Pod dva zadetka se je podpisal 29-letni Primorec, prispeval pa je tudi tri podaje in je v tem trenutku najboljši podajalec italijanskega prvenstva.

Njegova dobra volja, ki jo je širil v uvodnem dejanju reprezentančnih priprav na kvalifikacijsko srečanje s Švico, je zato več kot razumljiva. Birsa je v zadnjih tednih spomnil na predstave, s katerimi je blestel pred petimi leti, ko je nastopil na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki in tako navdušil slovensko javnost, da so ga konec leta 2010 razglasili za tretjega najboljšega športnika v deželi na sončni strani Alp. Takrat si je prislužil vzdevek Birsinho, njegova leva noga pa je poskrbela za veliko srečnih trenutkov, atraktivnih zadetkov in lucidnih predložkov.

Žogo je udaril tako, kot je mislil, da je prav

Pred začetkom sezone je Chievo odkupil pogodbo od Genoe in je zdaj stoodstotni lastnik izkušenega nogometaša, ki si je izkušnje v tujini nabiral tudi v Franciji (Auxerre, Sochaux) in nekaterih drugih italijanskih klubih (Genoa, Torino in Milan). Slovenski reprezentant si je lahko oddahnil in se v miru pripravljal na začetek sezone. "Chievo je postal prava, zelo homogena ekipa, kar mi prinaša dodatne priložnosti, da se izkažem. Ko igra ekipa dobro in vodi, ti je lažje. Takrat si bolj sproščen, to pa mi je pomagalo, da sem na tekmi z Laziem pri vodstvu z 2:0 dobro izvedel prosti strel in dosegel zadetek. Žogo sem udaril tako, kot sem mislil, da je prav, z malce sreče pa je nato zatresla mrežo," se je nogometaš iz Šempetra pri Novi Gorici razveselil mojstrovine na srečanju z rimskim velikanom in priznal, da je v zadnjem času veliko treniral proste strele.

Chievo je Lazio v nedeljo pomendral s 4:0, pred tem pa je v gosteh opravil še z Empolijem (3:1) in si pred reprezentančnim premorom zagotovil vodilni položaj.

"V tej sezoni je vse drugače. V prejšnji smo se veliko branili in več časa prebili na svoji igralni polovici. Bili smo v zahtevnem položaju, saj smo do božiča osvojili le skromnih 13 točk. Poleti smo okrepili ekipo, izgubili le enega igralca, mlajši soigralci pa so bogatejši za pridobljene izkušnje, tako da smo zdaj močnejši. Igramo bližje golu tekmeca, na dveh tekmah smo zadeli v polno sedemkrat, kar je velik napredek," je prijetno presenečen, da je s klubom, ki so mu napovedovali goreč boj za obstanek, zagospodaril razpredelnici.

Preizkus zrelosti z Juventusom in Interjem

Zaveda se, da pravljica rumeno-modrih najverjetneje ne bo trajala večno. Ko bo opravil reprezentančne obveznosti – čakata ga dvoboja s Švico in Estonijo – ter se vrnil v mesto ljubezni, bo s Chievom naletel na pravi preizkus zrelosti.

"V prvih desetih srečanjih imamo težak razpored. Začeli smo krasno in ne nameravamo se kar tako ustaviti, naslednji tekmi sta z Juventusom (v gosteh) in Interjem (doma). Če bomo osvojili kakšno točko, bo to zelo dobro, saj nam bo pomagalo v boju za obstanek, ki je naš prvi cilj. Če se bo pokazalo, da lahko dosežemo še kaj več, pa bo še toliko boljše," je namignil, da bi lahko ambicije Chieva iz tedna v teden postajale večje.

Če bo Birsa zadržal formo, je mogoče tudi to. V klubu, kjer je prvi obrambni steber kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar, za začetek razmišljajo le o tem, da bi ostali v druščini najboljših in nočejo prehitevati dogodkov.

Nič ne bi imel proti, če bi igral slabo, Slovenija pa premagala Švico

Birsa je poletne priprave opravil skoraj brez težav. Nekaj težav so mu povzročale le blažje bolečine v kolenu, a so že minile, kar je odlična novica tudi za selektorja slovenske reprezentance Srečka Katanca.

Pohvalil je kondicijskega trenerja Chieva, dodatno sproščenost pa mu je dal zadetek v prvem krogu, ko je zatresel mrežo Empolija. V prejšnji sezoni je odigral 35 prvenstvenih tekem, a zaman čakal na prvenec, v tej sezoni je že pri dveh zadetkih in si na lestvici najboljših strelcev v serie A deli visoko tretje mesto.

Dobre predstave bo skušal preseliti še na reprezentančno polje, kjer so navijači v zadnjih letih pogrešali izstopajoče predstave nekdanjega dragulja Gorice. "Kot ekipa bomo poskušali narediti vse za dober rezultat v Švici. Upam, da odigram najslabšo tekmo v karieri, pa vseeno odnesemo tri točke," se je nasmehnil, nato pa po kratkem premisleku dodal: "Je pa vendarle res, da bi bilo boljše, če vsi odigramo dobro. Tako bo dosti lažje doseči želeni rezultat. Zdaj se moramo dobro pripraviti."

Ne spreglejte