Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 7. 2015,
15.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Sporting Lizbona

Nedelja, 26. 7. 2015, 15.46

7 let, 12 mesecev

Mož, ki je Cristianu Ronaldu pomagal na poti do milijonov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pot med profesionalne nogometaše in s tem odprta vrata do številnih milijonov, ki jih je Cristiano Ronaldo pozneje zaslužil, je portugalskemu zvezdniku pomagal utreti Pedro Talhinas.

O tem, kako je Cristiano Ronaldo prišel do statusa enega od najbolj prepoznavnih športnikov na svetu, smo že pisali. Na tej poti je bil ključen preskok, ki ga je naredil že na Madeiri. Na rodnem otoku se je z nogometom začel ukvarjati pri majhni, revni Andorinhi. Jasno je bilo, da bo moral naprej. Hodil je z majhnimi, a hitrimi koraki.

Bolj priznanega kluba, kot je Nacional, na Madeiri ni. V tem klubu, njegov štadion leži v – kako simbolično – hribih, ki se razprostirajo nad Funchalom, je naredil velik korak proti vrhu. Tja je prišel, ko je bil star deset let. "Že takrat je bilo jasno, da gre za zelo nadarjenega fanta, predvsem pa ga je od preostalih ločilo dejstvo, da je bil tako zelo predan nogometu in prepričan, da mu bo v njem uspelo. Neverjetno je, kako zelo pozoren je bil že takrat na vsako malenkost. Pa je bil še otrok. Zaradi tega je bilo jasno, da iz tega fanta še nekaj bo," nam je govoril njegov takratni trener Pedro Talhinas, pri pogovoru z njim nam je pomagal eden izmed članov strokovnega štaba Nacionala, ki je obvladal angleščino.

Nekateri ne dojamejo, da je predvsem velik športnik

Talinhas, ki je z Ronaldom sodeloval že takrat, je še vedno zaposlen v Nacionalu, medtem ko je zgodba slovitega Portugalca medtem dobila številna nova, skoraj filmska nadaljevanja.

"Tako je tudi prav. To mu privoščim. Kljub vsej slavi, ki ga je doletela, sva še vedno v stikih. Lahko bi rekel celo, da sva dobra prijatelja. Še vedno se slišiva. Ko pride na Madeiro, se seveda vidiva. Včasih me povabi tudi na kakšno tekmo. Še en dokaz, da še zdaleč ni tako aroganten, kot se marsikomu zdi. Mislim, da mu tak značaj pripisujejo tisti, ki ne dojamejo, da je predvsem velik športnik, ki bi naredil vse za to, da zmaguje. Je mar to slabo?" se je vprašal naš mirni, preudarni sogovornik.

Nor je bil na žogo, vedno jo je hotel ob sebi

Dobro se spominja, da je Ronaldo že takrat močno odstopal od vrstnikov in bil zato tudi na udaru skavtov številnih evropskih klubov, ki so zaradi njega obiskovali Madeiro. "Ni jih bilo malo, glas o njegovem talentu je hitro zaokrožil po Evropi. Marsikdo ga je hotel, marsikdo se je spogledoval z idejo, da bi ga pripeljal k sebi, a njega to ni zanimalo. Želel je biti le dober nogometaš. Kje in kako, ga ni zanimalo," danes pravi Talhinas.

"Bil je zelo učinkovit, tudi z ekipo so bili zelo dobri, osvajali so naslove, predvsem pa se spomnim tega, da je bil nor na žogo. Vseskozi jo je hotel brcati. Kdo bo morda rekel, da je bil sebičen, a dejstvo je, da je bil tako dober, da je bila to tudi najboljša rešitev. Res je izstopal. Sploh nisem bil presenečen, da je pozneje postal tako zelo uspešen. Čeprav je res, da je za uspeh vedno treba imeti tudi nekaj sreče," je povedal naš sogovornik, s katerim smo se pogovarjali ob zelenici pomožnega štadiona Nacionala, ki nosi Ronaldovo ime.

Težave s srcem in skoraj konec

Sreča je Ronaldu skorajda obrnila hrbet, ko je bil star 15 let. Takrat je imel težave s srcem. Pod vprašanje je bilo postavljeno celo nadaljnje igranje nogometa, a se k sreči to ni zgodilo. "Ne vem, kaj bi bilo, če bi se. Brez nogometa ne bi mogel živeti. Takrat mu ni bilo lahko, a potem se je izkazalo, da je potreboval le daljši počitek. Tudi na operacijo mu ni bilo treba. Pozneje se je vrnil še močnejši in še bolj prepričan o tem, da mu bo uspelo. Zelo sem srečen, da mu je," je z nasmehom na ustnicah govoril Talhinas, ki je z Ronaldom na Madeiri sodeloval dve leti.

Tako govorijo le tisti, ki so ljubosumni

Leta 1997, takrat je bil star vsega 12 let, je Ronaldo namreč odšel v Lizbono. Za vsoto, ki še danes ni javno znana, o njej ni želel govoriti niti Talhinas, je okrepil Sporting, pri katerem je pozneje storil zadnji korak na poti med evropsko nogometno elito.

"Tako mlademu fantu ni bilo lahko oditi v dom z majhne Madeire v veliko Lizbono, a, tako kot sem že rekel, bil je tako zelo predan cilju, da mu bo uspelo, da se je tudi s tem izzivom zlahka spoprijel. Ko je bil daleč stran od doma, mu ni bilo lahko. Bile so tudi neprespane in objokane noči, a je vse preživel. Zdaj ko je uspešen in bogat, se lahko tem spominom le nasmehne. Izpolnil je cilj, ki mu je sledil od mladih nog, in postal to, kar si je zaslužil," je za konec povedal eden izmed prvih Ronaldovih trenerjev in še enkrat kar malce jezno poudaril, da njegov nekdanji sloviti varovanec še zdaleč ni aroganten.

"Tako govorijo le tisti, ki so ljubosumni, saj ima Cristiano vse, kar bi si želeli oni," je sklenil pogovor in nam pozneje ustrežljivo razkazal prostore lepega objekta portugalskega prvoligaša Nacionala. Ob omembi Ronaldovega imena in tega, da želimo njihovega junaka Sloveniji predstaviti tako, kot ga vidijo oni, so se vrata odpirala kar sama od sebe.

Ne spreglejte