Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Sportalov zakaj nogomet

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 19.56

6 let, 6 mesecev

SPORTALOV ZAKAJ: ZAKAJ TUDI ODRASLI TAKO RADI ZBIRAJO SLIČICE NOGOMETAŠEV

Modrića menjam za Ronalda, podvojene Ibrahimoviće podarim (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
sličice euro 2016 | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Od začetka evropskega nogometnega prvenstva v Franciji nas ločita le še slaba dva tedna. Nogometne reprezentance so že v pripravljenosti, enako velja za vnete zbiratelje nogometnih sličic, ki bi morali v tej fazi večino od 680 prostih kotičkov za sličice nogometašev v albumih že zapolniti.

Evropsko prvenstvo v nogometu se začenja 10. junija 2016. Kar mesec dni bo v pripravljenosti držalo ljubitelje nogometa, ki se jim brcanje okroglega usnja zdi najpomembnejša postranska stvar na svetu. Organizatorji si manejo roke, turnir bo rekorden v več pogledih. Na njem še nikoli ni sodelovalo toliko reprezentanc (24), tako kot še nikoli ni bilo tako visokega nagradnega sklada. Reprezentancam bodo podelili kar 301 milijon evrov.

Utrip Eura 2016 je bilo danes čutiti tudi na izmenjavi sličic nogometašev pred lokalom Lepa žoga. Kliknite za ogled videa!

Marketinški ustroj, ki melje v času takih globalnih športnih tekmovanj, je praviloma izredno uspešen. Svoj lonček pristavljajo tudi podjetja, ki izdajajo albume – eno večjih je italijansko podjetje Panini –, v katerih strastni zbiratelji lepijo sličice nogometašev.

Največje zanimanje za albume sličic je pred evropskimi in svetovnimi nogometnimi prvenstvi, vneto jih zbirajo tudi ljubitelji lige prvakov, ki je ravno ta konec tedna dobila zmagovalca. Že enajstič je evropsko krono dvignil Real iz Madrida.

Zbiranje in lepljenje sličic nogometašev je v domeni otrok in njihovih staršev. | Foto: Matej Leskovšek Zbiranje in lepljenje sličic nogometašev je v domeni otrok in njihovih staršev. Foto: Matej Leskovšek

Če imajo lahko hobije otroci, zakaj jih ne bi imeli še odrasli

Vtisi s terena kažejo, da je med zbiratelji sličic več starejših kot otrok. Zakaj pravzaprav tak trend?

"Vsi potrebujemo hobije in če jih ima otrok, jih imajo lahko tudi odrasli," razmišlja športna psihologinja dr. Tanja Kajtna. "Na ta način odrasli igro ohranjajo vse življenje.

Poleg tega je zbiranje sličic nogometašev zabavno-izobraževalna aktivnost, saj gre za učinkovit način spoznavanja športa. Bolj ko gledalci poznajo igralce, ki jih spoznavajo že mesec pred začetkom tekmovanja, bolj poznajo šport in glavne akterje, raje spremljajo tekme. Zbiranje sličic krepi tudi socializacijo, saj za seboj potegne izmenjavo sličic, druženje in povezovanje med ljudmi," pravi Kajtna.

Eno takšnih se ravno danes od 17. ure naprej dogaja pred lokalom Lepa žoga v bližini hale Tivoli, kjer je menjavanje sličic že ustaljena praksa.

Na Spletkomatu lažje do manjkajočih sličic

Fenomen zbiranja sličic je prepoznal tudi Martin Šnajder, avtor spletnega portala Spletkomat.com, kjer lahko zamenjujete sličice iz vseh mogočih albumov. Ne samo nogometnih, tudi sličice Cesarstva živali, FIFA 2014 ter Eura 2012 so še vedno precej vroča roba.

Šnajder, ki je Spletkomat zasnoval pred 14 leti, je računalniški programer in, zanimivo, sam ni niti nogometni navdušenec niti zbiratelj sličic. "Tako je, kovačeva kobila je vedno bosa," je dejal.

Spletni portal Spletkomat.com ponuja enostavno menjavo sličic. Od sličic nogometašev do živali.  | Foto: Spletni portal Spletkomat.com ponuja enostavno menjavo sličic. Od sličic nogometašev do živali.

 

Vse skupaj se je začelo leta 2002, ko je kolega za svojega sina zbiral sličice Cesarstva živali. "Opazil sem, da je imel s tem kar precej težav. Včasih ni bilo druge možnosti, kot da si menjal s kolegi, ali pa si manjkajoče sličice iskal prek Salomonovega oglasnika ali portala bolha.com. To je precej zahtevno in zamudno, zato sem razmišljal o sistemski rešitvi, ki bi vse skupaj bistveno olajšala. Prišel sem na idejo, da bi sam zasnoval aplikacijo, kjer bi uporabnik lahko vpisal številko sličic, ki se mu podvajajo, ponudila pa bi tudi seznam tistih, s katerimi sličice lahko zamenjaš. "

Portal je bil najprej samo v slovenskem jeziku, potem je dobil še druge jezikovne različice. Od švedske, hrvaške, grške in tako naprej. Večina uporabnikov je staršev, ki zbirajo sličice za svoje otroke.

Ljubitelji nogometa so nazadnje strastno zbirali sličice reprezentantov, ki so nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji, Euro 2016 jim ponuja novo priložnost za potešitev zbirateljskih apetitov. | Foto: Ljubitelji nogometa so nazadnje strastno zbirali sličice reprezentantov, ki so nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji, Euro 2016 jim ponuja novo priložnost za potešitev zbirateljskih apetitov.

"Veliko uporabnikov nam je zvestih že vseh 14 let, vse skupaj se jih je na naših straneh zvrstilo že 45 tisoč," ocenjuje. Prihajajo iz številnih držav. Največ jih je iz Slovenije, sledijo zbiratelji iz Hrvaške in Srbije, na lestvici top 20 držav najdemo še zbiratelje iz Romunije, ZDA, Nizozemske, Poljske, Švedske itd.

Letna članarina znaša deset evrov, za bolj osnovno iskanje pa lahko portal uporabljate zastonj.

Osnova je medsebojno zaupanje

Portal deluje na zaupanju in na osnovi ocen, ki jih zbiratelji dodeljujejo eden drugemu. Dva, ki si želita menjati sličice, si jih pošljeta po klasični pošti, pri tem pa računata, da en drugega ne bosta izigrala. Varnostni mehanizem je ta, da si uporabniki Spletkomata po menjavi dodelijo oceno. Kdor ima več navzgor obrnjenih prstov, je bolj zaupanja vreden kot nekdo, ki ima prste obrnjene navzdol.

Šnajder sam natančno ne sledi, kdaj so na sporedu nogometna prvenstva. "To informacijo dobim od zbirateljev. Ti me obvestijo, kdaj bo album za sličice izšel, kdo je izdajatelj, in pošljejo podatke za vpis. Glavnina menjave se izvaja na osnovi menjave, občasno pa kdo tudi prodaja in kupuje ali pa menja za znamke," je še povedal Šnajder.

Za zapolnitev albuma boste porabili najmanj 89 evrov. Če imate pri izbiri paketkov sličic manj sreče, pa precej več.  | Foto: Za zapolnitev albuma boste porabili najmanj 89 evrov. Če imate pri izbiri paketkov sličic manj sreče, pa precej več.

Koliko stane zbiranje sličic?


Paket petih sličic z nogometaši (tudi košarkarji) stane 60 centov. Profesor Paul Harper z univerze za matematiko v Cardiffu je izračunal, da boste za poln album odšteli najmanj 89 evrov (če se v vseh 136 paketih sličice ne bodo podvajale) in največ 491 evrov, če boste pri zbiranju imeli res smolo.
 

Iz gole ljubezni do nogometa

Med navdušenimi zbiratelji sličic nogometašev, a tistih na klasični papirnati način, je tudi Benjamin Kovačič, 40-letnik iz Borovnice, ki sličice zbira že vse do leta 1994. "Vse skupaj se je začelo iz gole ljubezni do nogometa," je pojasnil. Tudi sam je v mladosti brcal žogo, danes pa je v prostem času nogometni trener.

V zadnjih letih je prav s pomočjo zgoraj omenjenega Spletkomata zapolnil prav vsa prazna mesta v albumih. Za zadnje svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga je leta 2014 gostila Brazilija, si je kupil celo dva albuma, enega za sina in enega zase.

Benjamin Kovačič sličice nogometašev zbira že vse od leta 1994. Zadnja leta albume uspešno zapolni tudi s pomočjo Spletkomata. | Foto: Benjamin Kovačič sličice nogometašev zbira že vse od leta 1994. Zadnja leta albume uspešno zapolni tudi s pomočjo Spletkomata.

Kaj mu pri zbiranju sličic predstavlja največji čar? "Poseben občutek, predvsem občutek pričakovanja je, ko preverjaš, kaj te čaka v paketku. Tudi lepljenje sličic ima svoj čar, pa naj se še tako čudno sliši."

Za album zapravi približno med 50 in sto evri. Paketke kupuje na različnih krajih, verjame, da je pestrost sličic tako večja, kupuje postopoma, ker je občutek pričakovanja prav poseben. Zbira samo sličice ekip, ki nastopajo na evropskem in svetovnem prvenstvu, poskušal je tudi z ligo prvakov, a ga ni tako pritegnilo.

Morda bi vas zanimalo še:

V albume si zapisuje tudi rezultate vseh tekem, kar je dragocen spomin za prihodnost. | Foto: V albume si zapisuje tudi rezultate vseh tekem, kar je dragocen spomin za prihodnost.

 

Zakaj je fenomen zbiranja sličic nogometašev globalen?

Sličice nogometašev zbirajo po vsem svetu. Po prestolnicah, favelah, odročnih kmetijah in na podeželju. Tomaž Ambrožič, direktor marketinškega podjetja Sport Media Focus, meni, da je za globalnost zbiranja zaslužna predvsem tradicija, ki se je zgradila okrog zbiranja sličic. Najbolj znano je podjetje Panini, ki albume in sličice po vsem svetu izdaja že od leta 1961.

"Ljudje so se na to navadili in se vračajo h koreninam. Najprej sličice zbirajo kot otroci, potem kot odrasli, ki sličice zbirajo za svoje otroke. Ciljna skupina je zelo raznovrstna. V ospredju je nek ritual, v ozadju pa nostalgija," je prepričan Ambrožič.

Meni, da ne gre samo za golo zbiranje sličic, ampak gre hkrati tudi za izobraževanje, za učenje geografije. "Otroci z zbiranjem sličic spoznavajo države, od koder prihajajo nogometaši, spoznajo zastave teh držav in podobno. To je prijeten in učinkovit način učenja geografije."

Večina zbirateljev sličic albume zapolni že pred začetkom prvenstva, potem pa vanj samo še vpisujejo rezultate tekem. | Foto: Matej Leskovšek Večina zbirateljev sličic albume zapolni že pred začetkom prvenstva, potem pa vanj samo še vpisujejo rezultate tekem. Foto: Matej Leskovšek

"Sličičarska" zasvojenost

Strinja se, da je vse skupaj zelo domiselno zasnovano. "Če si sličice zbiral že kot otrok, te hitro zanese tudi v odrasli dobi, saj te na tisto obdobje vežejo prijetni spomini. Močan je tudi trenutek pričakovanja, ko odpiraš paket s sličicami, tudi to te lahko na neki način zasvoji."

Bo selitev na digitalno platformo uspešna?

Glede na to, da se večina stvari seli na digitalne platforme, ki so bližje mlajšim generacijam, se to dogaja tudi z albumi sličic za nogometno ligo prvakov, klube in nogometna prvenstva.

Razlika je v tem, da za nalepke, ki jih lepimo v digitalni album, ni treba plačevati. Preprosto se prijaviš v posebno aplikacijo, tam pa dnevno brezplačno dobivaš nalepke. Podjetja, ki to ponujajo, pa v zameno za svoje storitve dobivajo zelo pestro bazo osebnih podatkov svojih uporabnikov, pojasnjuje Ambrožič, ki je sodeloval pri pripravi digitalnega albuma za sličice, posvečen 25-obletnici slovenske nogometne lige.

 | Foto:

Ker obstaja bojazen, da digitalno lepljenje sličic nima takega šarma kot klasično, je izdajatelj, podjetje Telekom Slovenije, prvim 750 uporabnikom, ki so brezplačni album zapolnili do zadnjega kotička, ponudil možnost, da si album natisnejo, enako pa velja tudi za nalepke. To pomeni, da so združili digitalno in tradicionalno analogno.

Ne spreglejte