Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
15. 1. 2020,
17.54

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

6

Natisni članek

Andraž Šporar Sporting Lizbona Slovan Bratislava

Sreda, 15. 1. 2020, 17.54

4 leta, 3 mesece

Slovenski napadalec odhaja v Sporting Lizbono

Milijoni za Andraža Šporarja. Še malo in podpisal se bo pod posel življenja.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

6

Andraž Šporar | Andražu Šporarju bo uspel velik prestop v Sporting iz Lizbone. Pri 25 letih ima še dovolj časa, da se po zastoju v karieri, ki ga je prebrodil, prebije še višje. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Andražu Šporarju bo uspel velik prestop v Sporting iz Lizbone. Pri 25 letih ima še dovolj časa, da se po zastoju v karieri, ki ga je prebrodil, prebije še višje.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Zdaj je bolj ali manj dokončno jasno, da slovenski nogometni reprezentant Andraž Šporar po dveh sijajnih letih zapušča Slovan iz Bratislave. Od prestopa, ki bo prinesel masten zaslužek tako njemu kot njegovim (do)zdajšnjim delodajalcem, naj bi ga ločile le še ure. Za sedem milijonov evrov odhaja v lizbonski Sporting, kar je rekordna prodaja v zgodovini slovaškega prvaka.

Andraž Šporar je še vedno nogometaš z naskokom vodilnega slovaškega prvoligaša Slovana iz Bratislave in je z njim trenutno v Turčiji, kjer se s soigralci pripravlja na nadaljevanje sezone. Toda z njimi ne bo ostal dolgo, saj le še čaka na zeleno luč, da se vkrca na letalo in napoti proti Portugalski, kjer se bo podpisal pod posel življenja. Dobro obveščeni portugalski mediji namreč pišejo, da je prestop iz Slovana v Lizbono k tamkajšnjemu Sportingu, o katerem se je začelo govoriti pred dnevi, pravzaprav že dogovorjen.

Milijon in pol evrov letne plače za štiri leta in pol

Slovan bo z njim krepko popravil klubski rekord. | Foto: Getty Images Slovan bo z njim krepko popravil klubski rekord. Foto: Getty Images Odgovorni iz obeh klubov, nogometaš in njegov zastopnik Amir Ružnić naj bi včeraj sestankovali in si segli v roke. Manjka le še dogovor o nekaterih malenkostih, ki zadevajo vse vpletene, in rokih plačil, pa bo posel sklenjen.

Prinesel bo rekorden zaslužek Slovana, ta za toliko denarja do zdaj ni prodal še nobenega od svojih nogometašev. Za Šporarja, ki je iz Basla v Bratislavo prišel za 600 tisoč evrov, bodo Slovaki, ki so se o njegovi prodaji pogovarjali tudi s Celticom iz Glasgowa, iztržili kar sedem milijonov evrov.

Petindvajsetletni Šporar naj bi podpisal pogodbo za štiri leta in pol, ki naj bi mu prinesla milijon in pol evrov letne plače, v prihodnosti pa naj bi se še spremenila. Na bolje, seveda.

Šporar, ki naj bi bil selitvi na Portugalsko zelo naklonjen, bi bil lahko kot nova okrepitev Sportinga naznanjen že kaj kmalu. Lizbončani si želijo, da bi ga lahko predstavili kar na petkovem velikem mestnem derbiju proti Benfici, ki ga bodo odigrali na svojem štadionu Joseja Alvaladeja.

Portugalski trener, ki sedi na klopi Sporinga, Silas, je, kot pišejo portugalski mediji, zelo naklonjen scenariju, po katerem bi mu bil novi napadalec na voljo že za torkovo tekmo portugalskega pokala v gosteh pri Bragi.

Deset najdražjih prestopov slovenskih nogometašev:

Kdo? Kdaj? Iz? Kam? Za koliko?
Kevin Kampl avgust 2017 Bayer Leverkusen (Nemčija) RB Leipzig (Nemčija) 20.000.000 evrov
Jan Oblak julij 2014 Benfica Lizbona (Portugalska) Atletico Madrid (Španija) 16.000.000 evrov
Samir Handanović julij 2012 Udinese (Italija) Inter Milano (Italija) 15.000.000 evrov
Zlatko Zahović julij 1999 Porto (Portugalska) Olympiacos (Grčija) 13.500.000 evrov
Kevin Kampl januar 2015 RB Salzburg (Avstrija) Borussia Dortmund (Nemčija) 12.000.000 evrov
Kevin Kampl avgust 2015 Borussia Dortmund (Nemčija) Bayer Leverkusen (Nemčija) 11.000.000 evrov
Josip Iličić julij 2013 Palermo (Italija) Fiorentina (Italija) 9.000.000 evrov
Miha Mevlja avgust 2017 Rostov (Rusija) Zenit (Rusija) 8.000.000 evrov
Zlatko Zahović julij 2000 Olympiacos (Grčija) Valencia (Španija) 8.000.000 evrov
Robert Berić avgust 2015 Rapid Dunaj (Avstrija) Saint-Etienne (Francija) 7.500.000 evrov

Obetavna pot, ki je zastala in spet eksplodirala

V Baslu je zaigral v ligi prvakov, a nanj nima najlepših spominov. | Foto: Getty Images V Baslu je zaigral v ligi prvakov, a nanj nima najlepših spominov. Foto: Getty Images Če številke, ki jih imajo portugalski (in tudi slovaški) mediji, res držijo, bo Šporar prebil mejnik desetih milijonov evrov, ki so jih klubi do zdaj plačevali na njegov račun.

Spomnimo, leta 2016 je kot njen z naskokom najboljši strelec po polovici sezone zapustil Prvo ligo Telekom Slovenije in se iz Olimpije v Basel preselil za 3,8 milijona evrov. V Švici je imel težave z zdravjem (in formo), zato se tam ni obnesel in ni ostal dolgo. Po letu in pol ga je Basel posodil v nemško drugo ligo k Arminii Bielefeld. Tudi tam mu ni šlo.

Po treh golih, ki jih je dosegel v dveh letih, in brez statusa reprezentanta je januarja 2018 prestopil v Slovan in poskrbel za marsikatero privzdignjeno obrv v tamkajšnji nogometni javnosti. Slovaki so se namreč spraševali, zakaj tako visoka odškodnina (600 tisoč evrov je četrti najdražji nakup v zgodovini Slovana), a so jih v klubu mirili in razlagali, da tako dobrega napadalca, ki je ob tem v klub prišel razmeroma mlad in je zato pomenil možnost dobrega zaslužka, v slovaški ligi še ni bilo.

Naložba, ki se je Slovakom krepko obrestovala

Po 60 golih (in 17 asistencah), ki jih je Šporar dosegel za Slovan, naslovu državnega in tudi pokalnega prvaka in uspešnih nastopih v Evropi je jasno, da je bil posel za Slovake sanjski, kot bo sanjski tudi zaslužek, ki ga bodo lahko v Bratislavi usmerili v nove naložbe.

Navijači v Bratislavi ga ne bodo kar tako pozabili. V dveh letih je za Slovan zabil 60 golov. | Foto: Reuters Navijači v Bratislavi ga ne bodo kar tako pozabili. V dveh letih je za Slovan zabil 60 golov. Foto: Reuters

Dvakrat so to v teh dneh storili in v klub Kenanu Bajriću, ki je tam že nekaj časa, pripeljali slovensko družbo. Najprej je za Slovan podpisal sodelovanje mladi slovenski napadalec Žan Medved, ki je prišel iz slovenskega drugoligaša Fužinarja in pomeni predvsem prihodnost, potem so Slovaki k sebi zvabili še Alena Ožbolta iz bolgarske Lokomotive iz Plovdiva, zanj naj bi odšteli 300 tisoč evrov odškodnine. Nekdanjega napadalca Domžal naj bi pri Slovanu videli kot zamenjavo za Šporarja, ta je s sijajnimi igrami očitno na stežaj odprl vrata slovenskim nogometašem na Slovaškem.

Šporar, ki je v tej sezoni zabil kar 20 golov v 26 nastopih v vseh tekmovanjih, od tega tudi pet v skupinskem delu lige Europa, z 12 goli pa je najboljši strelec slovaške lige, Slovan zapušča na prvem mestu prvenstvene lestvice. Bratislavčani imajo pred najbližjim zasledovalcem kar deset točk prednosti.

Sporting je daleč od vrha

Kam pa prihaja? K Sportingu, ki je trenutno na četrtem mestu portugalskega prvenstva, a ima za vodilno Benfico kar 16 točk zaostanka.

Iz enega pokala so Lizbončani že izpadli, v drugem, ligaškem, pa so v polfinalu.

V igri so še vedno tudi v ligi Europa, v kateri jih na prvi stopnički izločilnih delov čaka turški Istanbul Basaksehir.

Član velike "trojke", ki na nov naslov čaka že 18 let

Štadion, na katerega prihaja slovenski napadalec. | Foto: Getty Images Štadion, na katerega prihaja slovenski napadalec. Foto: Getty Images Sporting je eden izmed treh velikanov portugalskega nogometa. Veliko "trojko" seveda sestavljata še Porto in Benfica.

To so tudi edini trije klubi, ki nikoli niso izpadli iz prve portugalske lige. V njej je Sporting do zdaj osvojil 18 prvenstvenih lovorik, a na naslednjo čaka že celo večnost.

Nazadnje so bili zeleno-beli oziroma levi, kakor se glasi njihov vzdevek, portugalski prvaki zdaj že daljnega leta 2002.

Cristiano Ronaldo v dresu Sportinga | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo v dresu Sportinga Foto: Reuters Pohvalijo se lahko še s 17 lovorikami v portugalskem pokalu, dvakrat so bili najboljši v ligaškem pokalu, osemkrat pa so se veselili portugalskega superpokala.

Enkrat, v sezoni 1963/64, so do lovorike prišli tudi v Evropi, in sicer so osvojili takratni pokal pokalnih zmagovalcev.

Sporting je tudi precej reden udeleženec lige prvakov. V zadnjih petih sezonah je v njej zaigral trikrat.

Lizbončani tekme igrajo na za evropsko prvenstvo 2004 zgrajenem štadionu Joseja Alveladeja, ki sprejme nekaj več kot 50 tisoč gledalcev.

Sporting je sicer znan po odlični nogometni akademiji, ki je Evropi oziroma svetu dala že nekaj sijajnih nogometašev. Petkratni najboljši igralec leta na svetu Cristiano Ronaldo je seveda prvo ime, ob njem pa so od tam prišli tudi dobitnik zlate žoge Luis Figo, Luis Nani, Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa ...
Alen Ožbolt
Sportal Slovaškega prvaka okrepil še en Slovenec
Alen Ožbolt
Sportal Šporar v Sporting? Slovaški prvak pripeljal mladega upa Olimpije.
Jasmin Kurtić
Sportal Kurtić se seli k Parmi, pred selitvijo še dva slovenska reprezentanta
Ne spreglejte