Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2022,
10.50

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

28

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022 Argentina Lionel Messi Lionel Messi

Ponedeljek, 19. 12. 2022, 10.50

1 leto, 4 mesece

Katar 2022

Messijevo posebno ogrinjalo buri duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

28

Lionel Messi | Messija so po koncu odeli v bišt. | Foto Reuters

Messija so po koncu odeli v bišt.

Foto: Reuters

Argentinski kapetan Lionel Messi je v nedeljo po zmagi v finalu svetovnega prvenstva na podelitvi pokala slovesnost pričakal ogrnjen v prosojno tradicionalno arabsko ogrinjalo bišt, kar je na podelitvi zmotilo številne navijače in ljubitelje nogometa. Na posebno opravo so se med drugim danes odzvali tudi Katarci, ki so pojasnili, kaj je v ozadju "skrivnostnega" ogrinjala.

Lionel Messi
Sportal Messi z enim stavkom navijače spravil v dvojni delirij
Lionel Messi
Sportal Prijazen fant brez karizme?!

Argentina je v nedeljo po 36 letih v zrak dvignila pokal za naslov svetovnih prvakov. Junak finala in celotnega prvenstva je postal Lionel Messi, ki je kot kapetan Argentine prvi prejel v roke pokal za naslov najboljših. A še preden se je to zgodilo, ga je katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al Tani, na podelitvi trofeje oblekel v bišt, tradicionalno arabsko ogrinjalo. Argentinski zvezdnik Messi je katarskemu emirju dovolil, da mu je nadel prosojno črno haljo okoli ramen, preden mu je predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino izročil pokal in se je lahko začelo proslavljanje.

Posebno ogrinjalo je po zmagi zmotilo številne navijače in tudi nogometne delavce, ki so dogodek označili za povsem nepotreben in vsiljiv, čeprav je Messi ogrinjalo sprejel brez pritoževanja. Kot danes poročajo tudi mediji, pa ima črno ogrinjalo poseben pomen. Katarski vplivnež Tallie Dar je na Twitterju zapisal, da za posebnim oblačilom stoji tudi prav posebnega zgodba.

"Bišt so nosili arabski vojaki po zmagi v boju. Hkrati ga nosijo člani kraljeve družine. Katarski kralj je tako Messiju podal ogrinjalo v znak spoštovanja in simbolično Messija označil za bojevnika, ki je bil glavni mož ob zmagi Argentine," je zapisal Dar. "Messija so tako počastili kot kraljevo kri. Zame je to poetično, zato ne pričakujem, da bodo sovražniki in ljubosumneži razumeli, saj ljudje z majhnimi umi ne bodo nikoli na ravni kraljev," je še zapisal Dar.

Lionel Messi | Foto: Reuters Foto: Reuters Katarski šejk opozoril na "izvirnost njihovih vrednot"

Katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al Tani, je na Twitterju čestital argentinski reprezentanci za zmago na svetovnem prvenstvu v Katarju, čestital je tudi francoski reprezentanci, vsem ekipam, ki so sodelovale na turnirju, pa se je zahvalil "za čudovito igro". Zahvalil se je tudi navijačem za navdušeno navijanje. "Za zaključek smo izpolnili svojo obljubo, da bomo organizirali izjemno prvenstvo arabskih držav, ki je omogočilo narodom sveta, da spoznajo bogastvo naše kulture in izvirnost naših vrednot."

A dejanja katarskega emirja mnogi niso sprejeli pozitivno. Strokovna sodelavca v Katarju in nekdanja nogometaša Gary Lineker in Pablo Zabaleta sta bila po koncu med tistimi, ki so bili zbegani ob pogledu na Messija v prosojni črni halji. Nekdanji argentinski branilec Zabaleta je za BBC One ugibal o razlogih: "Le zakaj? Ni razloga za to." Tiskovna agencija PA je za mnenje o zadevi prosila tudi Fifo, a še ni dobila odgovora.

Preberite še:

Pele
Sportal Brazilska legenda čestitala Messiju in Argentini: "Diego se smeji"
Drake
Trendi Stavil je na Argentino, a kljub temu izgubil milijon dolarjev
Argentina francija
Sportal Najboljši tako ali drugače. Lionel Messi nasledil Luko Modrića.
Ne spreglejte