Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2022,
15.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Natisni članek

Liga narodov Matjaž Kek dres slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 26. 5. 2022, 15.04

1 leto, 11 mesecev

Priprave slovenske nogometne reprezentance na ligo narodov

Matjaž Kek spregovoril o stanju Josipa Iličića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek | Matjaž Kek se z varovanci pripravlja v Ljubljani. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Matjaž Kek se z varovanci pripravlja v Ljubljani.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je v Ljubljani začela priprave na novo, tretjo izvedbo lige narodov. Slovenci bodo tokrat igrali razred višje, in sicer v ligi B, v skupini s Švedsko, Norveško in Srbijo. V tem se bodo izbranci Matjaža Keka predstavili v novih dresih, za katere upajo, da bodo prinesli novo energijo.

Novinarska konferenca nogometne reprezentance, foto: Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 17

"Upam, da bo nov dres rezultatsko uspešnejši kot pred tem," je uvodoma na novinarski konferenci, na kateri je Nogometna zveza Slovenije podpisala tudi šestletno pogodbo z novim opremljevalcem 11teamsports, malce v šali dejal Kek. Sicer pa bodo njegovi izbranci danes s popoldanskim treningom v Stožicah začeli priprave na nov cikel.

Slovenija (65. na lestvici Mednarodne nogometne zveze) se bo v skupini B4 uvodoma 2. junija v Ljubljani merila s Švedsko (19.), 5. junija v Beogradu s Srbijo (25.), 9. junija v Oslu z Norveško (41.), 12. junija pa še doma s Srbijo. Dva kroga bosta nato še septembra, in sicer 24. domača tekma z Norveško, 27. pa še gostovanje na Švedskem.

"O moči tekmecev ni treba razpravljati. Štiri tekme pa so izziv za vsakega selektorja, posebej v tem terminu, po koncu klubske sezone. Bistveno je to, da se dobro pripravimo, tudi kader je širši kot običajno prav zaradi konca sezone in teh štirih junijskih tekem," je nadaljeval Kek, ki je dodal, da imata Adam Gnezda Čerin in David Brekalo še nekaj klubskih obveznosti, nekaj težav pa ima tudi napadalec Andraž Šporar, a naj ne bi bilo nič resnejšega.

Trening slovenske reprezentance, foto: Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 47

V junijskem ciklu kar štiri tekme

Prav zaradi dejstva, da bo slovenska vrsta morala v tem junijskem terminu odigrati štiri tekme, je še neznanka, kako se bodo fantje odzvali, posebej ob tem, ko so se v prejšnjih ciklih težave v igri občasno pojavile "že" na tretji tekmi. "Ljudje, ki odločajo, so bili enostavno primorani v strnjen urnik, tudi svetovno prvenstvo je v neobičajnem času (novembra in decembra, op. STA). Ampak glede tega je brezpredmetno izgubljati energijo, vsi smo na istem," je poudaril selektor.

Slovenski nogometaši bodo igrali v novih dresih. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenski nogometaši bodo igrali v novih dresih. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Lahko pa se vseeno zgodi veliko pozitivnega. Jasno je, kako Slovenija kotira v skupini. Ampak to je izziv. Že v ligi C je bil izziv, zdaj pa bomo igrali proti reprezentancam, ki so na SP ali pa so izpadle v zadnjem trenutku in imajo med svojimi kadri velika imena evropskega in svetovnega nogometa. Zame osebno je to motivacija in to želim prenesti na igralce," je še povedal Kek in nadaljeval, da lahko tudi igralci, ki za sabo niso imeli posebej dobre sezone, veliko pridobijo, saj je reprezentančni nogomet vedno na očeh strokovne in laične javnosti.

Iličić še ni na pravi ravni

Kek je govoril tudi z Josipom Iličićem, ki ga po osebnih težavah tokrat ni zraven, saj še ni na pravi ravni. "Ampak ni bilo nobenega 'ne' z njegove strani glede prihodnost. Upam, da bo šla njegova športna pot naprej, tudi v teh novih dresih," je dodal selektor, ki je glede izbora vratarjev, med katerimi kljub dobrim predstavam na Portugalskem ni Žige Freliha, tudi pojasnil, da ima ta zdravstvene težave.

Josip Iličić še ni pripravljen na velike napore. | Foto: Reuters Josip Iličić še ni pripravljen na velike napore. Foto: Reuters

Prvouvrščena ekipa iz lige B se bo tako kot običajno prebila v ligo A, zadnjeuvrščena pa bo izpadla v ligo C. Je pa tudi tokrat format tekmovanja takšen, da bo omogočal ekipam, da se prebijejo na evropsko prvenstvo 2024.

Klasične kvalifikacije bodo dale 20 udeležencev, gostiteljica Nemčija že ima zagotovljen nastop, liga narodov pa bo dala še tri ekipe. Te bodo znane po dodatnih turnirjih, na katerih se bodo merile tiste najboljše ekipe, ki si mesta na EP niso zagotovile v kvalifikacijah.

Preberite še:

Sportal V takšnih dresih bodo igrali slovenski nogometaši
Milenko Ačimović
Sportal Podvig Slovenije v Angliji? Ačimović odgovarja: V nogometu je vse mogoče.
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek za junijsko akcijo vpoklical 29 nogometašev
Ne spreglejte