Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
19. 11. 2023,
20.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 Kazahstan slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek

Nedelja, 19. 11. 2023, 20.20

2 meseca, 3 tedne

Selektor Slovenije pred tekmo s Kazahstanom

Matjaž Kek pred tekmo desetletja izžareva optimizem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Slovenija Trening Brdo | Matjaž Kek lahko po SP 2010 Slovenijo popelje še na EP 2024. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Matjaž Kek lahko po SP 2010 Slovenijo popelje še na EP 2024.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Slovensko nogometno reprezentanco v ponedeljek čaka odločilna tekma za preboj na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Če bodo izbranci Matjaža Keka v razprodanih Stožicah ostali neporaženi proti Kazahstanu, se bodo uvrstili na Euro 2024. Izkušeni slovenski selektor je prepričan, da so njegovi varovanci dovolj kakovostni in pametni, da bodo to tekmo izpeljali uspešno in poskrbeli za najlepši večer slovenskega nogometa po letu 2010.

Romelu Lukaku
Sportal Šov Lukakuja, čarobna desetica Portugalske in veselje Srbije

Kvalifikacijski ciklus je bil dolg in naporen, tekme so si od pomladi sledile zelo pogosto. Selektorji so imeli nemalo težav, najbolje so jo odnesli tisti, ki so se znali najbolje prilagajati zahtevnim okoliščinam. Matjažu Keku, ki ima opravka z najuspešnejšim kvalifikacijskim ciklusom vse od tistega, ko je Slovenijo popeljal na SP 2010, je to dobro uspevalo. Ko je jeseni našel udarno enajsterico in z njo nanizal štiri zmage, se je zavihtel na vrh skupine. Na Danskem se mu je ponudila priložnost, da bi z zgodovinsko zmago, sploh prvo v Skandinaviji, pa tudi prvo na gostovanju pri prvem favoritu skupine v zgodovini slovenskega nogometa, že prejel vozovnico za Euro 2024, a so bili Danci premočni.

Danska je v petek premagala Slovenijo z 2:1 in se že uvrstila na Euro 2024. | Foto: Guliverimage Danska je v petek premagala Slovenijo z 2:1 in se že uvrstila na Euro 2024. Foto: Guliverimage

To so od prvega do zadnjega potrdili vsi v slovenskem taboru, razlika je bila občutna, končna zmaga Dancev je bilo tako tesna (2:1) le zaradi vrhunskih obramb kapetana Jana Oblaka in mojstrske izvedbe prostega strela Erika Janže. Danci so se izkazali za prehud zalogaj, selektor Kek pa za ponedeljkov spektakel je zavestno hranil Andraža Šporarja in Petra Stojanovića, ki bi jima v primeru novega rumenega kartona grozila prepoved nastopa na dvoboju s Kazahstanom.

Zdaj je dvoboj, ki si ga bo v Stožicah ogledalo blizu 16 tisoč gledalcev, tik pred vrati. Napetost narašča, Slovenija bi lahko 20. novembra 2023 uresničila sanje, za končni uspeh pa ji zadošča že točka. V Ljubljano prihaja Kazahstan, nepredvidljiva reprezentanca, ki je prvič v zgodovini v kvalifikacijah osvojila tako veliko število točk, da vztraja v boju za nastop na Euru vse do zadnjega kroga.

Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Jan Oblak o tem sploh ne bo več razmišljal

"Za take tekme se živi in pripravlja"

Selektor Matjaž Kek je ponosen, da lahko v ekipi računa na pomoč takšnega kapetana, kot je Jan Oblak. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Selektor Matjaž Kek je ponosen, da lahko v ekipi računa na pomoč takšnega kapetana, kot je Jan Oblak. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Slovenija je v krepki prednosti. Ne le da bo deležna pomoči domačega občinstva v polnih Stožicah, ampak ji za uresničitev cilja zadošča že točka! "V tekmo gremo z enim samim ciljem, iti na evropsko prvenstvo. Zavedamo se, da imamo na drugi strani tekmeca, ki ima isti cilj, enake želje in ga tudi zanima Euro. Če lahko kaj vzamemo od poraza na Danskem, je to zavedanje o energiji, ki jo dajejo domači navijači," 62-letni Mariborčan pričakuje podobno energijo v prid domačemu moštvu, kakršne je bila v petek v Köbenhavnu na Parknu deležna Danska.

Kek nestrpno čaka dvoboj s tako velikim vložkom, o katerem Slovenija sanja že 14 let. Čeprav je dal v bogati karieri marsikaj skozi, bo tudi on v ponedeljek v polnih Stožicah čutil mravljince. "Za take tekme se živi in pripravlja. To moramo vzeti kot vrh nečesa. V vsakem primeru pa se bo tudi v torek igral nogomet, upam pa, da z veseljem za Slovenijo," se nadeja srečnega scenarija in proslavljanja velikega uspeha slovenske reprezentance. Bo pa treba storiti še zadnji korak in proti Kazahstanu ostati neporažen.

Reprezentanco je na nedeljskim treningom obiskal tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je v četrtek dopolnil 60 let. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Reprezentanco je na nedeljskim treningom obiskal tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je v četrtek dopolnil 60 let. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Kazahstan tako veliko točk ni osvojil po naključju

Matjaž Kek zelo spoštuje Kazahstan. V uvodnem krogu je Slovenija na gostovanju v Astani že zaostajala, nato pa po preobratu zmagala z 2:1. Brez te zmage bi zdaj na lestvici gledala v hrbet ponedeljkovemu tekmecu. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Matjaž Kek zelo spoštuje Kazahstan. V uvodnem krogu je Slovenija na gostovanju v Astani že zaostajala, nato pa po preobratu zmagala z 2:1. Brez te zmage bi zdaj na lestvici gledala v hrbet ponedeljkovemu tekmecu. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com "Lepo je, ko prideš do 'finala'. Ko imaš možnost, da odločaš o nečem, kar se v Sloveniji ni zgodilo že dolgo časa. Biti akter takšne tekme je biti privilegij. Prepričan sem, da smo dovolj kakovostni in pametni, da bomo to tekmo izpeljali uspešno. Bo pa to dolga, težka pot, a tako je pač v življenju. Dobro je, da si lahko del tako težke tekme, kar pomeni, da si že nekaj naredil. Na koncu pa se vedno potegne črta. Videli bomo, kako bo v ponedeljek, a sem prepričan, da bomo naredili vse za uspeh Slovenije. Moramo biti objektivni, spoštljivi, dati vse od sebe v duelih. Moramo odgovoriti kakovosti Kazahstana, ker jo imajo. Tudi njim se ni po naključju zgodilo, da so osvojili tako veliko točk," je opozoril na 18 točk Kazahstana, ki na lestvici za Slovenijo zaostajajo le eno točko.

Kazahstan živi najlepše dneve reprezentančnega nogometa, odkar se je pridružil evropski nogometni družini. V Slovenijo je pripotovalo veliko kazahstanskih novinarjev, v oddaljeni deželi verjamejo, da bi lahko šli do konca, presenetili še Slovenijo in se povzpeli na drugo mesto. Selektor Kek verjame, da jim bodo to njegovi varovanci preprečili.

Nedeljski trening mu bo dal odgovore še na zadnja vprašanja, ki jih ima glede izbire udarne enajsterice za Kazahstan. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Nedeljski trening mu bo dal odgovore še na zadnja vprašanja, ki jih ima glede izbire udarne enajsterice za Kazahstan. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Podobno kot kapetan Oblak je ponovil, da igralci v ponedeljek ne smejo iti na glavo, ampak igrati z glavo. "Pa tudi z odprtim srcem, optimizmom in pozitivno energijo ob zavedanju, da se bodo dogajale tudi napake, ki pa jih je treba zmanjšati na minimum. Predvsem pa razmišljati o kakovosti igre vsakega posameznika, ki mora dati to na razpolago ekipi kot celoti," je poudaril. Na Danskem ni bil zadovoljen z izvedbo nekaterih in poudaril, da se morajo nekateri pošteno zamisliti, ali si še zaslužijo status prvokategornika.

Slovenija Severna Irska Jan Oblak
Sportal Hrvati strli slovenska srca, za Bežigradom tekle solze

Selektor se je zazrl na zelenico NNC Brdo, kjer je opravil zadnji trening pred tekmo desetletja s Kazahstanom. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Selektor se je zazrl na zelenico NNC Brdo, kjer je opravil zadnji trening pred tekmo desetletja s Kazahstanom. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

V ponedeljek sledi največji izziv zrelosti in resnice, sledi druga zaključna žogica za Slovenija, tista, po kateri v primeru neuspeha ne bo več popravnega izpita. Vložek je največji, zato bo selektor o vseh odločitvah glede srečanja tehtno premislil, zadnje odgovore pa bo dobil na zadnjem (nedeljskem) treningu. Poudarja, da je pred tekmo še nekaj vprašajev, za razliko od srečanja na Danskem pa se ga bo lotil z najmočnejšimi orožji, na katere lahko računa. Tudi s Šporarjem in Stojanovićem. In ogromnim zaupanjem v varovance, ki so slovenskemu nogometu letos podarili že toliko prijetnih trenutkov.

Slovenski nogometaši v sklepno dejanje kvalifikacij za Euro 2024 vstopajo zelo motivirani. Za nastop na Euru potrebujejo vsaj točko. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Slovenski nogometaši v sklepno dejanje kvalifikacij za Euro 2024 vstopajo zelo motivirani. Za nastop na Euru potrebujejo vsaj točko. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Petar Stojanović, ki je v petek dvoboj v Köbenhavnu spremljal s klopi, bi lahko proti Kazahstanu zaigral od prve minute. Tako mu je srečo zaželel predsednik NZS Radenko Mijatović. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Petar Stojanović, ki je v petek dvoboj v Köbenhavnu spremljal s klopi, bi lahko proti Kazahstanu zaigral od prve minute. Tako mu je srečo zaželel predsednik NZS Radenko Mijatović. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Danska : Slovenija
Sportal Danci spisali novo pravljico, Slovenija lahko svojo v ponedeljek
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek
Sportal Slovenski selektor po porazu jasen: To ni nobena tragedija
Kazahstan reprezentanca
Sportal Če ti zabije San Marino ... Potem za Slovence ne bo težav.
Slovenija Rusija 2009
Sportal Ko je Slovenija spravila v zadrego in šokirala ruske oligarhe
Erik Janža
Sportal Čudovit evrogol Slovenca, ki ga sploh več ne zanima. Z razlogom.
Hrvaška
Sportal Nora tekma v Franciji in prekrasen dan za Hrvaško
Vladimir Coufal
Sportal Škandal na Češkem, trojica letela iz reprezentance pred tekmo leta
Ne spreglejte