Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 2. 2017,
14.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije naj gol Darko Milanič Marcos Tavares

Petek, 24. 2. 2017, 14.18

6 let, 6 mesecev

Darko Milanič in Marcos Tavares pred derbijem

Mariborčani Olimpiji sporočajo, da so boljši in da bodo to tudi dokazali

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

"Smo na prvem mestu in smo boljši od Olimpije. To bomo pokazali tudi na igrišču," pred derbijem, ki bo v soboto ob 20.15 v Ljudskem vrtu, sporočata trener in kapetan Maribora, Darko Milanič in Marcos Tavares.

Pred Darkom Milaničem je še 28. derbi. | Foto: Matjaž Vertuš Pred Darkom Milaničem je še 28. derbi. Foto: Matjaž Vertuš V 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ki se bo nadaljevala po dveh mesecih in pol premora, se bosta v razprodanem Ljudskem vrtu pred 12 tisoč ljudmi, udarila najboljša slovenska kluba.

Trenutno si delita prvo mesto na lestvici, Maribor, s 13 državnimi naslovi daleč najuspešnejši slovenski klub, pa je zaradi boljše razlike v zadetkih pred Olimpijo, ki je peti naslov osvojila lani.

"Dolgo smo se pripravljali, v teh sedmih tednih smo imeli tudi nekaj sreče in zdaj smo pripravljeni na tekmo, na katero smo se začeli pripravljati v zadnjem tednu," je na današnji novinarski konferenci dan pred derbijem in dan za tem, ko so pred javnost še zadnjič stopili pri Olimpiji, dejal trener Maribora Darko Milanič, ki nima težav z odsotnimi in bo imel na voljo vse nogometaše.

Medtem ko je bilo pri Olimpiji v zimskem prestopnem roku zelo pestro, Ljubljančani bodo spomladi v precej drugačni zasedbi, je Maribor praktično enak. Odšel je branilec Erik Janža, prišel je povratnik, napadalec Gregor Bajde.

"Dobro se poznamo, kar je zagotovo plus. Kakšna je Olimpija, bomo še videli, a kolikor sem jo spremljal, natanko vem, kaj lahko od nje in njenih nogometašev pričakujem. Na vseh prijateljskih tekmah je ne glede na nasprotnika igrala podobno. Jasno mi je, kako bo igrala. Moramo pa seveda biti pripravljeni tudi na to, da bo morda kaj drugače. Bolj kot Olimpija smo pomembni mi," je dejal z desetimi lovorikami, štiri od teh so za državnega prvaka, najuspešnejši trener v zgodovini Maribora.

Maškare bodo ostale pred vrati

Organizatorji tekme v Ljudskem vrtu navijače prosijo, da se na štadion zaradi morebitne gneče odpravijo čim prej. Vrata štadiona bodo odprta od 18.45. Hkrati sporočajo, da vstop na štadion v pustnih maskah ni mogoč – jutri je namreč pustna sobota.

Izkušeni Izolan pravi, da dobro ve, kaj ga čaka na derbiju, in napoveduje zmago. | Foto: Matjaž Vertuš Izkušeni Izolan pravi, da dobro ve, kaj ga čaka na derbiju, in napoveduje zmago. Foto: Matjaž Vertuš Pazili bodo v obrambi, a hočejo napadati

"Krilni napadalci Olimpije so res hitri, zato je jasno, kako bomo morali nastopiti. Morali bomo biti pametni v gradnji napadov. Paziti bomo morali, da se ne bomo v napad vključevali s prevelikim številom nogometašev. Seveda pa to ne pomeni, da ne bomo napadali. Gremo po zmago, to je jasno. Hočemo napadati," je še povedal 49-letni trener, ki ni najbolj zadovoljen s tem, da je prva tekma v novem letu derbi, a se je s tem sprijaznil.

Misli Darka Milaniča #video

"Česa takega kot trener Maribora še nisem doživel. Položaj, v katerem smo, je nekoliko specifičen, a je enak za obe moštvi. Skozi tekme bomo dobivali tisto, kar potrebujemo, in prišli v formo, a zdaj je tako, kot je. Morali bomo pokazati največ, kar trenutno lahko. Z veseljem se bomo lotili izziva in upam, da se bomo na koncu vsi skupaj veselili," je za konec dejal trener Maribora.

Marcos Tavares je član Maribora že devet let. Pred njim je 34. derbi. Do zdaj je dosegel šest golov. | Foto: Matjaž Vertuš Marcos Tavares je član Maribora že devet let. Pred njim je 34. derbi. Do zdaj je dosegel šest golov. Foto: Matjaž Vertuš

Kapetan sporoča, da je Maribor najboljši v državi

Njegov kapetan, gost tokratnega sobotnega intervjuja, ki si ga boste lahko prebrali že jutri zjutraj, je bil veliko bolj redkobeseden. "Maribor je najboljši klub v Sloveniji in to bo dokazal tudi jutri," je dejal Marcos Tavares.

Misli Marcosa Tavaresa #video

"Derbi je derbi. Pripravili smo se dobro, vseskozi smo mislili na tekmo, ki je pred nami. Pripravljeni smo in prepričan sem, da bomo zmagali," je še povedal s 161 goli najboljši strelec v zgodovini Maribora, ki se je na derbijih do zdaj med strelce vpisal šestkrat.

Bo imel priložnost za kaj takega tudi tokrat? Ga bo trener, ki v tej sezoni pogosto rotira tri napadalce (še Milivoja Novakovića in najboljšega strelca lige Luko Zahovića), postavil na igrišče? "Ne vem, to morate vprašati trenerja, a ne glede na to, kako se bo odločil, bom naredil vse, da pomagam klubu. Pomembna je le zmaga," je povedal ljubljenec mariborskih navijačev.

Kdo bo vijol'čni bojevnik?

Tik pred začetkom derbija bodo v Ljudskem vrtu enemu izmed nogometašev Maribora podelili nagrado vijolč'ni bojevnik. To priznanje pri Mariboru z glasovanjem navijačev (glas lahko oddajo do danes do polnoči) od leta 2008 podeljujejo najbolj srčnemu nogometašu. Tistemu, ki se je najbolj izkazal z odnosom do vijoličastega dresa, navijačev in kluba na sploh.

Lani je nagrado prejel kapetan in najboljši strelec v zgodovini Maribora Tavares. Brazilec je tudi letos glavni favorit za nagrado, ki jo bodo pred začetkom derbija podelili predstavniki organizirane navijaške skupine Viole, dobiva jo že od leta 2011.

Pred tem so jo dobili Slovak Lubomir Kubica, ki je bil leta 2008 sploh prvi vijol'čni bojevnik, Hrvat Dejan Mezga in leta 2010 kot sploh edini slovenski nogometaš Elvedin Džinić.

Ne spreglejte