Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 12. 2012,
6.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Borussia Dortmund Manchester City Real Madrid Ajax

Torek, 4. 12. 2012, 6.59

8 let, 5 mesecev

Manciniju je očitno vseeno za ligo Europa, De Boeru ni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V skupini D je pred zadnjim krogom znano, kdo je prvi in tudi, kdo je drugi. Bo pa zato zanimivo v boju za tretje mesto, za katerega se borita Ajax in Manchester City.

Borussia Dortmund je iz skupine smrti, kot so jo po žrebu hitro poimenovali mnogi, napredovala presenetljivo zlahka in si že krog pred koncem zagotovila celo prvo mesto. Čeprav si lahko trener nemških prvakov privošči, da tokrat nastopi v nekoliko spremenjeni zasedbi, pa naj bi nastopila večina največjih zvezdnikov nemškega prvoligaša iz Dortmunda. Zanimivo, z bolj spremenjeno postavo naj bi nastopil celo angleški prvak, ki ga v nedeljo čaka mestni derbi v prvenstvu proti Manchestru Unitedu, ki bo izjemno pomemben v boju za naslov. Prav zato se je Roberto Mancini odločil, da bo tokrat namenil počitek nekaterim najbolj pomembnim posameznikom, ki sicer vseskozi igrajo. Očitno za Manchester City Liga Europa ni tako mikavna. Pri Nemcih sicer manjkata poškodovana Chris Lowe in Patrick Owomoyela, medtem ko gostje zagotovo ne bodo mogli računati na Gaela Clichyja, Aleksandra Kolarova, Jamesa Milnerja, Jacka Rodwella in tudi Micaha Richardsa. Na pot v Nemčijo trener Manchester Cityja ni vzel niti pomembnega vezista Yaya Toureja.

Tradicija govori v prid Nemcev. Manchester City je namreč v Nemčiji v evropskih tekmovanjih zmagal le enkrat v zadnjih petih tekmah. Preostale štiri je izgubil. Je pa po drugi strani res, da Borussia Dortmund pred domačimi navijači ni še nikoli premagala nobenega angleškega kluba. Še ena zanimivost. Obe ekipi sta neporaženi v zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih. Borussia Dortmund je trenutno tretjeuvrščena ekipa nemške bundeslige. Za vodilnim Bayernom ima že kar enajst točk zaostanka in le malo možnosti, da ubrani naslov. Manchester City je v Angliji drugi. Za mestnim tekmecem Unitedom ima le tri točke zaostanka, za tretjeuvrščenim Chelseajem pa sedem točk naskoka.

''Res je, da bi nekateri trenerji na mojem mestu najboljšim posameznikom namenili počitek, a sam tega ne bom storil. Seveda bodo priložnost dobili tudi nekateri, ki sicer ne igrajo veliko, a vseeno bo okostje ekipe nastopilo. Nekaj sprememb bo, a prav gotovo cilj ostaja isti. Želimo zmagati. To bo odlična tekma. Nimamo kaj izgubiti, zato sem prepričan, da bodo lahko gledalci uživali v dobrem nogometu. Pomerili se bosta dve zelo dobri ekipi,'' pred tekmo pravi trener Borussie Dortmund Jürgen Klopp. ''Če se bomo prebili v ligo Europa, bomo igrali ob četrtkih, kar je nekoliko neugodno. Seveda pa si kljub vsemu želimo, da bi zasedli tretje mesto. Razočarani smo, ker se od lige prvakov poslavljamo tako kmalu, a s tem se moramo sprijazniti. Moramo sprejeti, da sta bila Borussia Dortmund in Real Madrid tokrat pač boljša. Upam, da bo naslednje leto drugače in bomo uspeh naposled dočakali tudi v ligi prvakov,'' pa so bile besede, s katerimi je na novinarski konferenci večer pred tekmo postregel trener gostov Mancini.

Real je že drugi. Višje ne more, nižje tudi ne. Tako ali tako pa je v Madridu v teh dneh govora le o trenerju Joseju Mourinhu in njegovem predčasnem odhodu iz kluba po koncu sezone. Mediji namigujejo, da bo zagotovo odšel, sam je govorice zanikal, a hkrati je jasno, da se v ozadju dogaja marsikaj. Dejstvo pa je tudi to, da Real v tej sezoni dosega slabše rezultate od pričakovanih. Tudi zato je pomembno, da proti Ajaxu zmaga, pa čeprav s tekmovalnega vidika ta tekma sploh ni pomembna. Tudi zato ob Portugalec spočil nekatere nogometaše, a zgolj peščico. Z naskokom prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo bo skorajda zagotovo igral, podobno velja tudi za francoskega napadalca Karima Benzemaja. Tekmo naj bi si tokrat s klopi ogledala Sergio Ramos in Xabi Alonso. Ajax je trenutno tretji na lestvici. Ima štiri točke. Točko manj ima Manchester City, ki je zadnji. Nizozemski prvaki si želijo nadaljevati sezono v ligi Europa, zato bodo naredili vse, da pridejo do zmage v Madridu. Ta bi jim zagotovila tretje mesto, v primeru remija bi Nizozemci napredovali le, če bi Manchester City v Dortmundu remiziral ali izgubil. V primeru poraza Ajaxa v Madridu in remiju Cityja bi prav tako napredovali Nizozemci. Cityju igra torej le zmaga v Nemčiji in remi ali poraz Ajaxa v Španiji.

Ajax in Real sta se sicer doslej pomerila petkrat v zadnjih treh sezonah. Prav vse tekme so dobili Madridčani. Med drugim so zmagali tudi oktobra, ko sta se ekipi pomerili v Amsterdamu. Bilo je kar 4:1 za španskega prvaka. Tudi sicer statistika govori močno v prid Špancev. Proti Nizozemcem so na domačem igrišču doslej devetkrat zmagali, enkrat remizirali in le dvakrat izgubili. Ajax na drugi strani ni zmagal na niti enem od zadnjih petih gostovanj v Španiji. Nazadnje so Amsterdamčani v Španiji izgubili v sezoni 1996/97. Prav v Madridu, a ne pri Realu, pač pa pri Atleticu. Takrat so zmagali s 3:2.

''To, da smo si že krog pred koncem zagotovili napredovanje v tako zahtevni skupini, je zagotovo lep uspeh, čeprav ga nekateri podcenjujejo. Čeprav smo napredovali, pa tekmovanje za nas seveda še ni zaključeno. Na tri točke ciljamo tudi tokrat. Obeta se zanimiva tekma. Mi bomo skušali zmagati, svoje cilje pa ima seveda tudi Ajax, ki si želi tretjega mesta in lige Europa,'' je pred tekmo povedal trener Reala Mourinho. ''Ne slepimo se s tem, da bo to kaj lažja tekma za nas, ker si je Real že zagotovil napredovanje. Madridčani imajo odlične nogometaše. Tudi tisti, ki na priložnost čakajo na klopi, so vsi po vrsti vrhunski nogometaši. Ne bo nam lahko. Konec tedna smo zmagali na derbiju proti PSV, kar nam je dalo veliko samozavesti. Smo optimisti in verjamemo, da lahko pridemo do želenega rezultata v Španiji. Seveda pa bomo morali igrati veliko bolje, kot smo na prvi letošnji tekmi proti Realu, ko smo pred domačimi navijači visoko izgubili. Imamo mlado, a dobro ekipo. Verjamem, da nam bo uspelo,'' pa je pred tekmo dejal trener nizozemskega prvaka, nekoč odlični nogometaš Barcelone Ronald de Boer, ki bo imel tudi v tem, da se bo pomeril proti velikim rivalom Kataloncev, zagotovo dodaten motiv.

Ne spreglejte