Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
23.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Afriško Prvenstvo

Sobota, 3. 2. 2024, 23.45

2 meseca, 3 tedne

Afriško prvenstvo (četrtfinale)

Po Nigeriji mukoma v polfinale tudi Slonokoščena obala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Nigerija Ademola Lookman | Ademola Lookman je zadel za napredovanje Nigerije nad Angolo z 1:0. | Foto Reuters

Ademola Lookman je zadel za napredovanje Nigerije nad Angolo z 1:0.

Foto: Reuters

Nogometaši Slonokoščene obale so v četrtfinalu afriškega prvenstva v domačem Bouakeju po podaljšku premagali Mali z 2:1 in se uvrstili v polfinale. Tam bodo igrali s Kongom. V polfinalu je tudi že Nigerija, ki bo igrala Južno Afriko,. Ta je v zadnjem četrtfinalu po streljanju enajstmetrovk premagala Zelenortske otoke z 2:1 (0:0, 0:0).

Mali
Sportal Za konec še eno presenečenje, znani vsi četrtfinalisti

Slonokoščeno obalo je še enkrat poljubila Fortuna. | Foto: Reuters Slonokoščeno obalo je še enkrat poljubila Fortuna. Foto: Reuters Tekma Slonokoščena obala - Mali je dobila končni razplet šele v drugi minuti sodnikovega dodatka drugega podaljška, ko so se gledalci že pripravljali na streljanje enajstmetrovk. Zadel je Oumar Diakite, ki je preusmeril žogo po strelu Mamadouja Fofane.

Veselje gledalcev je bilo izjemno, posebej po zgodbi, ki jo Slonokoščena obala piše na tem prvenstvu. Gostitelji tekmovanja so bili po porazu z 0:4 proti Ekvatorialni Gvineji v zadnjem krogu predtekmovanja že odpisani. Po srečnem naključju pa so se jim izšli vsi nasprotni izidi in gostitelji so v izločilne boje napredovali kot četrta najboljša tretjeuvrščena ekipa prvega dela. V osmini finala je Slonokoščena obala spet imela Fortuno na svoji strani in po enajstmetrovkah izločila branilce naslova iz Senegala. Zdaj pa sta za polfinale zadostovala izenačenje v zadnji minuti rednega dela in gol v sodnikovem dodatku podaljška. Sicer pa bo Slonokoščena obala v polfinalu afriškega prvenstva igrala že 11., dvakrat je ekipa osvojila naslov (1992, 2015).

Južna Afrika se je namučila

Južna Afrika pa se je namučila z Zelenortskimi otoki. 120 minut in sodnikovi podaljškiniso postregli z golom. Pri streljanju enajstmetrovk pa je bila spretnejša Južna Afrika, ki je zadela dvakrat in petega poskusa sploh ni izvajala, saj so bili Zelenortski otoki uspešni le četrti seriji, ko je zadel Bryan Teixeira. Za zmagovalce sta bila z bele točke natančna Teboho Mokoena v prvi in Mothobi Mvala v četrti seriji ter svoji ekipi priigrala sredin polfinale. Glavni junak dvoboja je bil vratar Ronwen Williams.

Obračun Angole, ki je tretjič obstala v četrtfinalu, in Nigerije, ki lovi četrti afriški naslov, se je na stran slednje prevesil v 41. minuti, ko je zadel Ademola Lookman, v 59. minuti pa so bili Angolci zelo blizu izenačenju, ko je vratnico zadel Zini. V 75. minuti je z glavo zadel zvezdnik Napolija Victor Osimhen, a je bil v velikih klubih zaželeni napadalec v prepovedanem položaju. Tekma je bila sicer kar izenačena, tudi Angolci so imeli svoje priložnosti, ki pa jih niso znali unovčiti.

Četrtfinale, v katerem sta se merila DR Kongo in Gvineja, je kmalu ponudil sporno dosojeno enajstmetrovko, ki jo je za Gvinejce izsilil in nato v 20. minuti tudi uspešno izvedel Mohamed Bayo, ta sicer igra za francoski Le Havre Luke Elsnerja. Kapetan onga in branilec Marseilla Chancel Mbemba je v 27. minuti izid poravnal, ko je zadel iz bližine z leve strani. Vodstvo Kongu je priigral član Brentforda Yoane Wissa v 65. minuti, ko je v zadel z bele pike. V 82. minuti je Arthur Masuaku z lepim strelom v zgornji kot tekmečevih vrat potrdil zmago DR Konga.

Na afriškem prvenstvu bo tekma za tretje mesto 10., finale pa 11. februarja.

Afriško prvenstvo (četrtfinale):

Petek, 2. 2.

Sobota, 3. 2.

Mavritanija
Sportal Kot zadnje v osmino finala Južna Afrika in Namibija
Srečko Katanec
Sportal Katanec tako blizu sanjam! A so bile usodne 11-metrovke.
Ne spreglejte