Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
23.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

DR Kongo Slonokoščena obala Južna Afrika Nigerija polfinale Afriško Prvenstvo

Sreda, 7. 2. 2024, 23.05

2 meseca, 2 tedna

Afriško prvenstvo (polfinale)

Za naslov afriškega prvaka Nigerija in Slonokoščena obala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Afriško prvenstvo, polfinale, Nigerija | Nigerijci so si priborili mesto v finalu Afriškega prvenstva. | Foto Reuters

Nigerijci so si priborili mesto v finalu Afriškega prvenstva.

Foto: Reuters

Nigerijska nogometna reprezentanca se bo v nedeljskem finalu afriškega prvenstva merila s Slonokoščeno obalo. Nigerijci so v polfinalu v Bouakeju po enajstmetrovkah premagali Južno Afriko s 5:3, gostiteljica Slonokoščena obala pa v Abidjanu DR Kongo z 1:0.

Nigerija Ademola Lookman
Sportal Po Nigeriji mukoma v polfinale tudi Slonokoščena obala

Nigerijci, trikratni prvaki afriške celine (1980, 1994, 2013), so dvoboj z Južnoafričani, prvaki iz leta 1996, začeli kar rezervirano. Ekipi sta sicer sprožili nekaj strelov, enega nevarnejših Evidence Makgopa v 39. minuti, ko se je izkazal vratar Stanley Nwabili, nekaj pred tem pa je eden od Nigerijcev v kazenskem prostoru igral z roko, a se sodnik ni odločil za enajstmetrovko.

Uvod drugega polčasa tudi ni postregel s posebej razburljivo predstavo, v 64. minuti pa je prvi nigerijski zvezdnik Victor Osimhen prodrl v kazenski prostor in izsilil enajstmetrovko. William Troost-Ekong je nato v 66. minuti z bele pike s strelom po sredini vrat poskrbel za nigerijsko vodstvo z 1:0.

Nigerijski navijači so spet trepetali.  | Foto: Reuters Nigerijski navijači so spet trepetali. Foto: Reuters

V 85. minuti je iz bližine zadel še Osimhen, a so sodnika poklicali iz sobe za Var. Ta je moral pregledati predhoden prekršek na drugi strani v nigerijskem kazenskem prostoru in pokazal na belo piko. Tako je namesto nigerijskega vodstva z 2:0 Teboho Mokoena imel priložnost z enajstih metrov izid poravnati. To je tudi zanesljivo opravil. Južnoafričani so zatem zapravili še izjemno priložnost za zmago, tako da je sledil podaljšek.

V 115. minuti so Južnoafričani na igrišču ostali brez izključenega Granta Kekane, ki je naredil prekršek kot zadnji igralec. A odločitve kljub temu ni bilo, sledile so enajstmetrovke, pri katerih so jih Nigerijci zadeli štiri od petih, odločilno Kelechi Iheanacho. Južnoafričani so zadeli le dve od štirih.

Uvrstitve v veliki finale so se veselili tudi navijači Slonokoščene obale. | Foto: Reuters Uvrstitve v veliki finale so se veselili tudi navijači Slonokoščene obale. Foto: Reuters

Drugi polfinale med DR Kongom, ki je pod zdajšnjim imenom na afriških prvenstvih osvojil dve tretji mesti (1998, 2015), in Slonokoščeno obalo, afriškim prvakom v letih 1992 in 2015, je uvodoma začinil zaradi prekrška nad vratarjem izničeni zadetek Konga, nato pa je bila boljša Slonokoščena obala, nevaren je bil Sebastien Haller v 40. minuti, v 42. pa je Franck Kessie zadel vratnico.

So pa gostitelji prvenstva, ki so se skozi šivankino uho prebili v izločilne boje, povedli v 65. minuti, ko je z nekaj sreče z 12, 13 metrov zadel Haller. Takoj zatem je Kongo zapravil lepo priložnost, sicer pa je domača vrsta pozneje dobro nadzorovala tekmo in jo pripeljala do zanjo srečnega konca.

Afriško prvenstvo, polfinale:

Sreda, 7. februar:

Preberite še:

Mali
Sportal Za konec še eno presenečenje, znani vsi četrtfinalisti
Ne spreglejte