Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
23.06

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Afriško Prvenstvo

Torek, 30. 1. 2024, 23.06

2 meseca, 3 tedne

Afriško nogometno prvenstvo 2024 (osmina finala)

Za konec še eno presenečenje, znani vsi četrtfinalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Mali | Mali si je priboril mesto v četrtfinalu. | Foto Reuters

Mali si je priboril mesto v četrtfinalu.

Foto: Reuters

Na afriškem nogometnem prvenstvu v Slonokoščeni obali so znani vsi četrtfinalisti. Kot zadnji so se med osem najboljših napredovali še nogometaši Južnoafriške republike, ki so z 2:0 izločili Maroko. Pred tem je Mali z 2:1 izločil Burkino Faso. Četrtfinale so si že pred tem zagotovili Slonokoščena obala, Zelenortski otoki, Nigerija, Angola, Kongo in Gvineja. Četrtfinalni pari so Nigerija - Angola, Slonokoščena obala - Mali, DR Kongo - Gvineja in Zelenortski otoki -  Južnoafriška republika.

Mavritanija
Sportal Kot zadnje v osmino finala Južna Afrika in Namibija

Južnoafriška republika je na zadnji tekmi osmine finala v San-Pedru presenetila Maroko, četrtouvrščeno reprezentanco s svetovnega prvenstva pred dobrim letom v Katarju. Bafana Bafana je povedla v 57. minuti, ko je zadel Evidence Makgopa. Maročani so v 84. minuti zastreljali 11-metrovko, osmoljenec je bil zvezdnik PSG Achraf Hakimi, ki je zadel okvir vrat. Piko na i je v peti minuti sodnikovega podaljška postavil Teboho Mokoena za končnih 2:0.

Nogometaši iz Malija so si v objem skočili že v tretji minuti po avtogolu Edmonda Tapsobaja. Lassine Sinayoko je v drugi minuti drugega polčasa podvojil prednost, edini gol za osmoljence današnje tekme pa je dosegel Bertrand Traore v 57. minuti.

Angola boljša od Namibije

Angola in Namibija sta igrali v Bouakeju, so pa Angolci že v 17. minuti ostali brez vratarja Nebluja, saj je ta po napaki obrambe z roko posredoval zunaj kazenskega prostora, preprečil zadetek Namibijcev in dobil rdeči karton. Kljub številčnemu primanjkljaju je Angola, ki je bila v sicer kar izenačenem obračunu precej učinkovitejša, povedla v 38. minuti, ko je iz bližine zadel Gelson Dala, v 41. minuti pa so le z deseterico na igrišču ostali tudi Namibijci, ko je drugi rumeni karton dobil Lubeni Haukongo.

Gelson Dala, ki igra za katarski Al Wakrah, je zabil dva gola. | Foto: Guliverimage Gelson Dala, ki igra za katarski Al Wakrah, je zabil dva gola. Foto: Guliverimage

Dala, ki sicer igra v katarski ligi, je takoj zatem podvojil angolsko prednost, ko je zadel z glavo. Pri obeh golih je podal Fredy Ribeiro, soigralec Svita Sešlarja pri turškem drugoligašu Eyüpsporu. V 66. minuti je Mabululu potrdil napredovanje Angole z dobrim diagonalnim strelom. V četrtfinalu se bodo Angolci pomerili z Nigerijci, ki so z 2:0 izločili Kamerunce. Oba gola je dosegel Ademola Lookman.

V nedeljo sta tekmo osmine finala odigrala Ekvatorialna Gvineja in Gvineja, zmage z 1:0 pa se je veselila slednja. Edini gol na tekmi je v osmi minuti sodnikovega podaljška zabil napadalec francoskega Le Havra, ki ga vodi slovenski trener Luka Elsner, Mohamed Bayo. Ekvatorialna Gvineja je od 55. minute igrala z igralcem manj, ko je neposredni rdeči karton prejel Federico Bikoro, v 68. minuti pa so zapravili tudi dobro priložnost z enajstih metrov, strel z bele točke je zgrešil Emilio Nsue. 

Kongo je izločil Egipt. | Foto: Reuters Kongo je izločil Egipt. Foto: Reuters

Konec za sedemkratne prvake

DR Kongo je po izvajanju enajstmetrovk izločila Egipt. Redni del se je končal z 1:1, v podaljšku pa ni bilo zadetkov. Pri izvajanju enajstmetrovk je odločila šele deveta serija, v kateri je za Egipt strel z bele točke zapravil Gabaski, na drugi strani je bil uspešen Lionel Mpasi-Nzau in Kongu v seriji strelov z bele točke z 8:7 priigral nastop v četrtfinalu.

Egipčani, s sedmimi naslovi rekorderji po številu zmag v tem tekmovanju, so igrali brez zvezdnika Liverpoola Mohameda Salaha, ki je po tekmi z Gano zaradi poškodbe odpotoval v svoj klub Liverpool. Kot so dejali v egiptovskem strokovnem štabu, bi se lahko vrnil le za finale, kar zdaj ne bo potrebno. Njegova ekipa namreč proti DR Kongo ni izkoristila terenske premoči na igrišču, predvsem to velja za prvi polčas, po rednem delu tekmecev ni strla, v strelih z bele točke pa imela manj zbranosti in sreče.

Ekipa DR Kongo je povedla v 37. minuti po spornem izvajanju avta. Egipčani so menili, da bi moral avt pripasti njim, zato so protestirali, medtem pa je Meschack Elia žogo potisnil v mrežo. Egipt je v sodnikovem podaljšku prvega dela izenačil z enajstmetrovke, strelec je bil Mostafa Mohamed. V drugem polčasu veliko razburljivih dogodkov ni bilo, prav tako ne v podaljšku, zato so zmagovalca odločile enajstmetrovke.

Ryan Mendes je bil za Zelenortske otoke natančen z enajstmetrovke. | Foto: Guliverimage Ryan Mendes je bil za Zelenortske otoke natančen z enajstmetrovke. Foto: Guliverimage

Zelenortski otoki boljši od Mavretanije, slovo branilcev naslova

V ponedeljkovem obračunu osmine finala je nogometna reprezentanca Zelenortskih otokov z 1:0 premagala Mavretanijo. Zelenortski otoki so Mavretanijo premagali z zadetkom v 88. minuti, ko je bil z enajstmetrovke natančen Ryan Mendes.

Na drugem ponedeljkovem srečanju je Slonokoščena obala, gostiteljica afriškega nogometnega prvenstva, v osmini finala po enajstmetrovkah premagala branilce naslova iz Senegala s 5:4, redni del tekme se je končal z 1:1, in se uvrstila v četrtfinale. Zelenortski otoki so bili pred tem boljši od Mavretanije z 1:0.

Gostitelji prvenstva so se komaj prebili v nadaljevanje, saj so v skupinskem delu ob dveh porazih le enkrat zmagali. Zato je bil odstavljen selektor Jean-Louis Gasset, začasno ga je nadomestil Emerse Fae.

Nogometaši Slonokoščene obale so izločili Senegal. | Foto: Guliverimage Nogometaši Slonokoščene obale so izločili Senegal. Foto: Guliverimage

Senegal je bil do zdaj prepričljiv, tri zmage je v skupini dosegel z razliko v zadetkih 8:1. Videti je bilo, da bo tako tudi nadaljeval, ko je proti Slonokoščeni obali v Yamoussoukri povedel že v četrti minuti.

Uspešen je bil Habiba Dialla. Tudi v nadaljevanju je prevladoval, a dobrih priložnosti niso izkoristili Sadio Mane, Ismail Jakobs in Dialla. Kazen je sledila ob koncu, ko je v 88. minuti Franck Kessie izenačil iz enajstmetrovke, ki je bila dosojena po posredovanju Vara.

Potem ni bilo več golov, v izvajanju kazenskih strelov pa je odločil zgrešeni strel Mousse Niakhate v tretji seriji, ko je branilec Nottingham Foresta zadel okvir vrat. Vseh drugih devet izvajalcev je bilo uspešnih, peti gol za domače je ponovno zadel Kessie.

Afriško prvenstvo (osmina finala):

Sobota, 27. 1.

Nedelja, 28. 1.

Ponedeljek, 29. 1.

Torek, 30. 1.

Srečko Katanec
Sportal Znani so vsi udeleženci osmine finala, Katančevi dobili tekmece
Ne spreglejte