Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
18.16

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Akram Afif Afriško Prvenstvo

Sobota, 10. 2. 2024, 18.16

2 meseca, 2 tedna

Azijsko prvenstvo, finale

Katar s tremi 11-metrovkami Afifa ubranil azijski naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
azijsko prvenstvo finale Katar | Katarci so ubrani naslov azijskega nogometnega prvaka. | Foto Reuters

Katarci so ubrani naslov azijskega nogometnega prvaka.

Foto: Reuters

Katar, ki je v četrtfinalu šele po streljanju 11-metrovko izločil Uzbekistan selektorja Srečka Katanca, je v velikem finalu azijskega prvenstva s 3:1 premagal Jordanijo in na domači zelenici ubranil naslov prvaka Azije.

Srečko Katanec
Sportal Katanec ponosen, naslednji izziv – prvič na mundial

Katarci so svojo drugo azijsko lovoriko osvojili po finalu v domačem Lusailu, kjer so premagali Jordanijo s 3:1. Postali so peta reprezentanca, ki je azijsko prvenstvo dobila dvakrat zapovrstjo. Jordanija je sploh prvič igrala v velikem finalu, tako da je že s tem spisala svojo nogometno pravljico, Katarce je v pripravah na turnir celo premagala z 2:1. Tokrat pa so bili boljši izbranci Marqueza Lopeza, veliko zmago je zagotovil Akram Afif s tremi zadetki z bele pike.

Katarci na čelu s prvim zvezdnikom Afifom so pričakovano odločneje začeli tekmo, prav Afif je bil skupaj s partnerjem v napadu Almoezom Alijem nekajkrat v ospredju obetavnih akcij, v deveti minuti je moral posredovati tudi jordanski vratar. Katarski je bil prvič resneje na preizkušnji v 15. minuti po strelu od daleč. V 20. minuti je Afif priigral enajstmetrovko, ko ga je s hrbta podrl Abdalah Nasib. Prav Afif, sicer nogometaš Al Sadda, jo je v 22. minuti tudi unovčil. Že v sodniškem dodatku prvega dela je lepo priložnost Jordanije zapravil Mousa Al Tamari, ki je zgrešil tudi iz ugodnega položaja malce pozneje.

finale azijsko prvenstvo Jordanija Katar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Jordanija je bila zelo nevarna med 55. in 60. minuto, ko je nanizala kopico izvrstnih priložnosti, nekaj strelov je mojstrsko obranil Aisa Baršam, nekaj pa jih je za las zletelo mimo cilja. V 67. minuti pa so Jordanci le izenačili, ko je po podaji z desne strani zadel Jazan Al Naimat. Toda le nekaj minut pozneje so Katarci po pregledu posnetka prišli do nove enajstmetrovke po prekršku v kazenskem prostoru, znova je bil z bele pike uspešen Afif. S tem je dosegel svoj sedmi gol na prvenstvu in je najboljši strelec turnirja. Ta je v 84. minuti dobro izvedel tudi prosti strel, izkazal pa se je vratar Jordanije.

Že v sodniškem dodatku, ta je bil dolg več kot 15 minut, je Katar prišel še do tretje enajstmetrovke, še tretjič je streljal Afif in še tretjič zatresel jordansko mrežo. Prva dva strela je sprožil v svojo levo, zadnjega pa v svojo desno stran za svoj osmi gol prvenstva.

Akram Afif je v finalu azijskega prvenstva s tremi goli Katar popeljal do lovorike. | Foto: Reuters Akram Afif je v finalu azijskega prvenstva s tremi goli Katar popeljal do lovorike. Foto: Reuters

Azijsko prvenstvo, finale:

Sobota, 10. februar:

Jordanija Klinsmann
Sportal Nogometna pravljica Jordanije, Katar spet v finalu
Ne spreglejte