Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
14. 10. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

nogomet Milenko Ačimović Marinko Galić Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Petek, 14. 10. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Legendi slovenskega nogometa pred derbijem

Ljubljančan in "Mariborčan" v en glas: Olimpija je favorit!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Milenko Ačimović Marinko Galić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Derbi prihaja v najboljšem mogočem trenutku," pred sobotnim velikim slovenskim obračunom med Olimpijo in Mariborom, še tretjim nogometnim spektaklom v Stožicah v osmih dneh, pravita Milenko Ačimović in Marinko Galić. Legendi slovenskega nogometa sta pustili pečata v obeh klubih. Prvi v Ljubljani, drugi v Mariboru.

Olimpija – Maribor, sobota 20.30, štadion Stožice v Ljubljani

Po reprezentančnem premoru, v katerem je Slovenija na tekmah proti Angliji in Slovaški osvojila štiri točke in začela verjeti v svetovno prvenstvo 2018, je spet na vrsti klubski nogomet. Že začetek ponuja največ, kar lahko.

V Stožicah se bosta v 13. krogu Prve lige Telekom Slovenije udarila večna tekmeca, velika nasprotnika iz dveh največjih slovenskih mest. Olimpija bo v Ljubljani gostila Maribor. Državni prvaki vodijo pred trinajstkratnim slovenskim prvakom, ki prihaja v goste tokrat in je na drugem mestu s štirimi točkami zaostanka.

Olimpija, ki je nanizala šest zaporednih zmag (pet v prvenstvu), bo igrala proti Mariboru, ki je na zadnjih osmih tekmah v vseh tekmovanjih sedemkrat zmagal in ni izgubil. Boljšega ni. Obeta se spektakel.

Upravičeno pričakujemo, da bodo tribune največjega športnega objekta, na katerih se je prejšnjo soboto na reprezentančnih tekmah pri zmagi nad Slovaško zbralo 10.492 in ob veliki točki proti Angliji 13.241 navijačev, spet polne. Kdo ve, morda celo nabito polne. Če kdaj, bi si nogometaši to zaslužili zdaj.

Milenko Ačimović, ki bo seveda navijal za Olimpijo, je prepričan, da so Ljubljančani favoriti. | Foto: Vid Ponikvar Milenko Ačimović, ki bo seveda navijal za Olimpijo, je prepričan, da so Ljubljančani favoriti. Foto: Vid Ponikvar

Milenko Ačimović: Idealen trenutek za derbi

"Super trenutek je za derbi. V zadnjih dneh se po vsej Sloveniji govori samo o nogometu, za kar je poskrbela slovenska reprezentanca. Zdaj je pred nami nov spektakel. Udarili se bosta najboljši ekipi v Sloveniji. To je derbi, ki ga vsi z nestrpnostjo pričakujemo. Prepričan sem, da nas čaka še ena dobra tekma," se sobotne tekme veseli Milenko Ačimović, ki je za Olimpijo odigral le dve sezoni, 1996/97 in 1997/98, a so ga navijači vseeno vzeli za svojega. Verjetno tudi zato, ker Ljubljančan ljubezni do kluba nikoli ni skrival. Pa tudi njegov športni direktor je bil dvakrat.

O tem, za koga bo navijal, ga niti nismo spraševali. Komu napoveduje zmago, smo ga. "Zame je Olimpija absolutni favorit. Ima številne izjemne posameznike, Miho Zajca, Andraža Kirma, Etiena Velikonjo, Blessinga Elekeja in Roka Kronavetra, ki je okreval po poškodbi, pripravljen je za 90 minut igre in na derbi prihaja po izjemno pomembnem golu proti Slovaški, ki ga je dosegel v reprezentanci. To so fantje, ki lahko v vsakem trenutku odločijo tekmo. Je tudi vodilna in igra na domačem štadionu pred navijači Green Dragons, ki so, moram jih pohvaliti, izjemni. Zelo so glasni in vseskozi podpirajo ekipo. Ne vidim razloga, zakaj Olimpija ne bi zmagala," pravi nekdanji športni direktor Olimpije, to vlogo je opravljal v dveh obdobjih.

Opozarja predvsem na Milivoja Novakovića

Opozarja na Milivoja Novakovića. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Opozarja na Milivoja Novakovića. Foto: Morgan Kristan / Sportida Pri Mariboru opozarja na enega nogometaša. "Milivoje Novaković je zadel že na dveh derbijih, tudi na zadnjem v Stožicah, in je prav gotovo eden tistih, ki lahko zablesti. To je zelo dober in izkušen nogometaš, ki na takšnih tekmah uživa. Verjamem, da derbi komaj čaka. Je zelo nevaren, Olimpija bo morala biti zelo pazljiva nanj. Verjamem, da se tega dobro zaveda tudi trener Luka Elsner," je Ačimović opozoril novega trenerja Olimpije, ki je na njeni klopi stoodstoten.

Na šestih tekmah je šestkrat zmagal. Petkrat v prvenstvu in enkrat v pokalu. "To je začetek, o katerem sanja vsak trener. Dobro je začel in dokazal, da zna. Pred njim je prvi derbi in ne vidim razloga, zakaj ne bi zmagal še sedmič," v Elsnerja verjame nekdanji reprezentant, ki je v majici Slovenije zbral 74 nastopov in zabil 13 golov.

Tudi Marinko Galić, ki bo pesti stiskal za Maribor, Olimpiji pripisuje več možnosti. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Marinko Galić, ki bo pesti stiskal za Maribor, Olimpiji pripisuje več možnosti. Foto: Vid Ponikvar

Marinko Galić: Treba je priznati, favorit je Olimpija

Nekoliko manj jih je zbral naš sogovornik, ki bo odkrito navijal za Maribor. Marinko Galić je za Slovenijo odigral 66 tekem, a to zdaj ni pomembno. Na sporedu je seveda derbi. "Po dveh reprezentančnih spektaklih nas čaka še domači klubski. Derbi ne bi mogel biti v boljšem trenutku. Med nogometnim občinstvom je v zraku nekaj pozitivnega. Prepričan sem, da se obeta spektakel. Upam, da bomo videli dobro tekmo, da bo padlo veliko golov. Zmaga naj tisti, ki bo boljši," je sporočil 46-letni Koprčan, ki je za Maribor odigral 140 tekem v vseh tekmovanjih in z njim v sanjski sezoni 1999/00 nastopal tudi v ligi prvakov.

Želi si, da bi uživali vsi

Upa na dobro navijanje brez izgredov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Upa na dobro navijanje brez izgredov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kdo je favorit v njegovih očeh? "V zadnjih letih je bil vseskozi favorit Maribor, a zdaj je prvak Olimpija, je vodilna, ima boljše posameznike, igra lepše in bolj kombinatorno. Medtem Mariborčani bolj gradijo na ekipni igri. Treba je biti pošten in priznati, da so favoriti nogometaši Olimpije. Kljub temu verjamem, da bo zelo tesno. Izrazitega favorita na takšnih tekmah seveda ni. Upam, da bomo na koncu zadovoljni vsi. Nogometaši, ki bodo na igrišču, in tisti, ki bomo derbi v takšni ali drugačni vlogi gledali," si je zaželel Galić.

"Mariboru bi privoščil, saj imam nanj lepe spomine, ob tem pa poznam tudi veliko njegovih nogometašev, s katerimi se v mojem športnem centru pogosto srečujem. Moram priznati, da so odlični, prijazni fantje," je za konec povedal nekdanji nogometaš, ki se je po koncu športne poti preselil v podjetniške vode. Odprl je svoj športni center, ki nosi njegovo ime.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:

 

 

Ne spreglejte