Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 10. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Stožice infografika

Petek, 14. 10. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Primerjava NK Olimpija in NK Maribor

Večni derbi pod statističnim drobnogledom #infografika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Velikonja | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Teden vrhunskih nogometnih dogodkov na štadionu Stožice bo v soboto sklenil večni derbi med Olimpijo in Mariborom. Na lestvici kaže bolje Ljubljančanom, ki se lahko pohvalijo z boljšo obrambo, izkušene vijolice pa so učinkovitejše v napadu. V čem se kluba še razlikujeta?

Olimpija – Maribor, sobota ob 20.30, Prva liga Telekom Slovenije (13. krog)

Po soboti (zmaga Slovenije proti Slovaški) in torku (remi Slovenije proti Angliji) bo igrišče na največjem nogometnem objektu v državi zasedeno tudi to soboto. Še tretjič v enem tednu. V ospredju bo težko pričakovani večni derbi med Olimpijo in Mariborom, ki bo odgovoril na številna vprašanja, povezana z bojem za vrh razpredelnice.

Odlična niza Olimpije in Maribora

Ljubljančanom, ki v tej sezoni branijo državni naslov, po uvodni tretjini prvenstva kaže bolje. Pred vijolicami imajo štiri točke prednosti, tako da bodo vodilni položaj obdržali tudi v primeru domačega poraza.

 

V Stožicah so jih proti Mariboru že vajeni. Ko sta se ekipi nazadnje pomerili v Ljubljani, so vijolice po dramatičnem preobratu zmagale z 2:1, tokrat pa se bodo osredotočile na večnega tekmeca, ki je pod vodstvom Luke Elsnerja ekspresno hitro ujel zmagoviti ritem. Z odličnim nizom se lahko pohvali tudi Milaničeva četa. 

Podobna vrednost, Maribor starejši

Jasmin Handanović in Milivoje Novakovič sta najbolj izkušena nogometaša v vrstah Maribora. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jasmin Handanović in Milivoje Novakovič sta najbolj izkušena nogometaša v vrstah Maribora. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kje tičijo razlike med kluboma? Vrednost ekip je dokaj podobna, prav tako odstotek tujcev, čeprav velja poudariti, da podatki na spletni strani transfermarkt.de, specializirani za analizo mednarodnega nogometnega trga, že dolgo niso bili osveženi.

Vrednosti igralcev Olimpije in Maribora so za razliko od legionarjev, ki igrajo v tujini, nazadnje osvežili v začetku tega koledarskega leta. Med tem je nekaterim igralcem, zlasti številnim reprezentantom, tako članskim kot mladim, zrasla cena.

Maribor stavi na izkušnje. Njegovi igralci so malce starejši. Vratar Jasmin Handanović bi bil lahko stanovskemu kolegu Roku Vodišku oče, saj je od njega starejši več kot dve desetletji. Handanović bo čez tri mesece dopolnil že 39 let, Vodišek pa bo prag polnoletnosti prestopil šele v začetku decembra.

Podobno razmerje je tudi med drugim najboljšim strelcem slovenske izbrane vrste Milivojem Novakovićem (37) in najdražjo okrepitvijo Olimpije Blessingom Elekejem (20).

Klinar in Vršič skupaj prispevala deset podaj

Na seznamu strelcev je reprezentant Miha Zajc s šestimi zadetki drugi najboljši v 1. SNL, najučinkovitejši Mariborčan pa je Nigerijec Sunny Omoregie, ki je dosegel enega manj.

V rubriki podaj kraljujeta Denis Klinar, ki se je prerodil pod vodstvom Elsnerja, in nekdanji reprezentant Dare Vršič, ki je v Stožicah vedno motiviran, saj je na tem štadionu navduševal v dresih obeh večnih tekmecev.

Miha Zajc je imel na reprezentančnih pripravah zdravstvene težave, a jih je pred velikim derbijem odpravil. | Foto: Vid Ponikvar Miha Zajc je imel na reprezentančnih pripravah zdravstvene težave, a jih je pred velikim derbijem odpravil. Foto: Vid Ponikvar

Sodeč po statistični obdelavi InStat in njegovih povprečnih indeksov igralcev so v tej sezoni pri Olimpiji v najboljši formi Zajc, Klinar in mladi reprezentant Kenan Bajrić, pri Mariboru pa Matej Palčič, Erik Janža in Mitja Viler.

Zanimivo je, da so v ospredju Zajc in pet branilcev, kar namiguje, da bi lahko spremljali srečanje brez velikega števila prejetih zadetkov. Mladi vratar Olimpije Vodišek je na šestih nastopih (pet v ligi) prejel le enega, prvi derbi v tej sezoni pa se je v Ljudskem vrtu končal brez zmagovalca (1:1).

Možnosti: od +7 do +1 v korist Olimpije

Ko je Jasmin Handanović branil barve domovine, je njegov stanovski kolega Rok Vodišek še obiskoval osnovno šolo. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Jasmin Handanović branil barve domovine, je njegov stanovski kolega Rok Vodišek še obiskoval osnovno šolo. Foto: Vid Ponikvar Maribor ima učinkovitejši napad, saj dosega več zadetkov, Olimpija pa ima trdnejšo obrambo. Premagana je bila le sedemkrat, čeprav je že sredi poletja ostala brez reprezentančnega vratarja Nejca Vidmarja.

V soboto se v Stožicah, kjer so v zadnjih letih zmago večkrat slavili Mariborčani kot Ljubljančani, obeta pravi praznik klubskega nogometa.

Če bo zmaga ostala doma, bodo vijolice za zmaji zaostajale že čarobnih sedem točk, če pa bodo gostje prekinili Elsnerjev sanjski niz, bo Maribor uresničil cilj in se približal mestu, ki ga želi doseči ob koncu sezone.

Ne spreglejte