Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2019,
23.24

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Nizozemska Švica Anglija Portugalska Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Liga narodov

Četrtek, 6. 6. 2019, 23.24

4 leta, 10 mesecev

Liga narodov, zaključni turnir

Portugalska in Nizozemska v velikem finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93
Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je bil junak polfinalne zmage Portugalske nad Švico. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo je bil junak polfinalne zmage Portugalske nad Švico.

Foto: Reuters

Liga narodov je pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) zaživela lani, v nedeljo pa bo dobila prvega zmagovalca. Za naslov najboljšega se bosta v Portu udarili evropska prvakinja Portugalska in Nizozemska.

Na zaključnem turnirju na Portugalskem nastopajo zmagovalci ligaškega dela tekmovanja v skupini A - Anglija, Nizozemska, Portugalska in Švica.

Preobrat Nizozemcev za finale

Tulipani so v drugem polfinalu med Nizozemsko in Anglijo zmagali po podaljšku. Angleži so povedli v 32. minuti po uspešno izvedeni enajstmetrovki Marcusa Rashforda. Nad nogometašem Manchester Uniteda je pred tem v kazenskem prostoru prekršek storil Matthijs de Ligt, ki si je prislužil tudi rumeni karton. Prav de Ligt je v 73. minuti poskrbel za izenačenje polfinala.

Avtogol Angležev:

V 83. minuti so se spet razveselili angleški navijači, nizozemsko mrežo je po imenitni akciji zatresel Jesse Lingard, a je bil vezist Machester Uniteda pri sprejemu žoge za las v prepovedanem položaju. Gol ni obveljal. Do konca rednega dela ekipi nista več našli poti do golov.

V osmi minuti podaljška je nizozemske navijače razveselil Kyle Walker, od katerega se je žoga odbila za hrbet Jordana Pickforda. V 114. minuti so Nizozemci izkoristili novo napako angleške obrambe, gola pa se je razveselil Quincy Promes in zapečatil usodo Angležev.

Ronaldo junak Portugalske

Portugalska se je v prvem polfinalu pomerila s Švico in jo premagala s 3:1. Vse tri gole za domače je zabil zvezdnik Juventusa Cristiano Ronaldo. Prvega je zabil v 25. minuti. To je bil imeniten gol s prostega strela.

Švicarji so izenačili v 57. minuti, ko je z bele točke zadel Ricardo Rodriguez, nato je na sceno spet stopil Ronaldo, v 88. minuti udaril še drugič in Portugalski na stežaj odprl vrata finala, tega pa zacementiral manj kot minuto kasneje, ko je zabil še svoj tretji gol na tekmi.

Cristiano Ronaldo je bil junak Portugalske. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je bil junak Portugalske. Foto: Reuters

Zmagovalec lige narodov bo prejel več kot deset milijonov evrov denarne nagrade.

Sloveniji ni prinesla nič dobrega

Liga narodov je nadomestila tradicionalne termine za prijateljska srečanja in poskrbela, da se med seboj v skupinah merijo le reprezentance, ki na podlagi tekmovalnega koeficienta spadajo na zelo podobno kakovostno raven. Slovenski reprezentanci novopečeno tekmovanje ni prineslo uspehov, saj je v družbi Norveške, Bolgarije in Cipra v svoji skupini v ligi C osvojila le tri točke in brez zmage nazadovala v najslabšo ligo D, kjer ji bodo družbo delali Andora, Armenija, Azerbajdžan, Ciper, Estonija, Ferski otoki, Gibraltar, Kazahstan, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija in San Marino.

Iz lige narodov na EP 2020

Iz lige narodov se bodo štiri ekipe prebile tudi na evropsko prvenstvo 2020, in sicer tiste, ki jim tega ne bo uspelo doseči v običajnih kvalifikacijah. Marca 2020 bodo namreč na sporedu končnice vseh lig, v vsaki bodo nastopile najboljše štiri ekipe posamezne lige, ki si ne bodo zagotovile mesta v kvalifikacijah. Če bi se katerikoli zmagovalec skupin do takrat že prebil na EP, bi njegovo mesto pripadlo naslednjemu najbolje uvrščenemu moštvu posamezne lige.

 

Ne spreglejte