Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
20.00

Osveženo pred

44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

Jack Grealish Gareth Southgate angleška nogometna reprezentanca Lee Carsley Liga narodov

Sobota, 7. 9. 2024, 20.00

44 minut

Liga narodov 2024/25, 1. krog (sobota)

Uspešen začetek nove angleške zgodbe, štirje goli Gruzije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
liga narodov Anglija Jack Grealish | Jack Grealish je sredi prvega polčasa zadel za vodstvo Anglije proti Irski z 2:0. | Foto Reuters

Jack Grealish je sredi prvega polčasa zadel za vodstvo Anglije proti Irski z 2:0.

Foto: Reuters

Po petkovem remiju slovenske nogometne reprezentance z Avstrijo (1:1) so se nadaljevali boji v ligi narodov. Prvič po devetih letih sta se v Dublinu merili reprezentanci Irske in Anglije, ki je igrala prvič po odhodu selektorja Garetha Southgata. Že v prve pol ure tekme sta za zmago z 2:0 zadela Declan Rice in Jack Grealish. Gruzija je tekmovanje odprla z zmago 4:1 nad Češko. V ospredju je tudi srečanje v Düsseldorfu med Nemčijo in Madžarsko (20.45), Nizozemsko pa gosti Bosno in Hercegovino (20.45).

Matjaž Kek
Sportal Kek že vidi Slovenijo na SP 2026, selektor Avstrije igrišče v Stožicah označil za katastrofo

Liga narodov, 1. krog:

Sobota, 7. september:

Slovenija Avstrija
Sportal Boštjan Cesar postaja fenomen

Angleži po devetih letih v Dublinu, začetek nove ere

Gareth Southgate | Foto: Reuters Gareth Southgate Foto: Reuters Tako Irska kot Anglija sta v Dublinu nastopili pod novim vodstvom. Ircem je prvič po juliju, ko je prevzel dirigentsko palico, navodila dajal Heimir Hallgrimsson, Angleže pa po odhodu Garetha Southgata po koncu evropskega prvenstva, na katerem je Anglija izgubila v finalu, vodi začasni selektor Lee Carsley. V Birminghamu rojeni Carsley je v svoji karieri vknjižil 40 nastopov za irsko izbrano vrsto, saj je bila njegova babica Irka. Carsley, ki je do zdaj vodil angleško izbrano vrsto do 21 let, v tem oknu lige narodov ne more računati na poškodovanega Juda Bellinghama, ki je leta 2020 pri 17 letih debitiral v članski vrsti ravno proti Irski. Zaradi zdravstvenih težav je bil prisiljen prečrtati tudi Cola Palmerja, Phila Fodna in Ollieja Watkinsa.

Lee Carsley | Foto: Reuters Lee Carsley Foto: Reuters Pred tekmo je razkril, da ne bo pel himne, kar je razjezilo angleške navijače, a ima razloge, ki nimajo nobene zveze z Irsko. Carsley je dejal, da nikoli ne poje državne himne in ne želi spremeniti svoje rutine pred tekmo s petjem God Save the King, ker se želi "osredotočiti na nogomet". "To je nekaj, s čimer sem se vedno boril, ko sem igral za Irsko," je dejal Carsley, ki je prejšnji teden razkril, da je imel "neuradne pogovore" o tem, da bi letos postal selektor Irske.

To je bilo šele drugo gostovanje Angležev v Dublinu po prijateljski tekmi leta 1995, ko je izbruhnil kaos, znan pod imenom protest Lansdowne Road, potem ko je skrajna skupina, znana po imenom Combat 18, zažgala zahodni del stadiona, potem ko je David Kelly Irsko v 22. minuti popeljal v vodstvo, tekma pa je bila zatem predčasno končana. Angleži so zatem na medsebojnih tekmah v Dublinu leta 2015 igrali 0:0, nazadnje pa sta se reprezentanci pomerili leta 2020 na Wembleyju, ko je s 3:0 zmagala Anglija.

Novo obdobje tudi pri Nemcih

Niclas Füllkrug je v prvem polčasu popeljal Nemčijo v vodstvo z 1:0. | Foto: Reuters Niclas Füllkrug je v prvem polčasu popeljal Nemčijo v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters

Toni Kroos je po izpadu v četrtfinalu Eura končal svojo profesionalno kariero. | Foto: Guliverimage Toni Kroos je po izpadu v četrtfinalu Eura končal svojo profesionalno kariero. Foto: Guliverimage Novo obdobje so začeli tudi Nemci, pri katerih so križ čez reprezentančne kariere po koncu evropskega prvenstva storili Manuel Neuer, Ilkay Gundogan, Thomas Muller in Toni Kroos. Stratega Juliana Nagelsmanna zdaj čaka težka naloga, saj bo moral zapolniti vrzeli v igri, za kapetana je postavil Joshuo Kimmicha. Sedemintridesetletni nemški selektor je na svojih prvih 13 tekmah na klopi Nemčije dobil sedem tekem, od tega je eno vknjižil tudi proti tokratnemu nasprotniku Madžarski na Euru, kjer so Nemci kot gostitelji slavili z 2:0. Nemci so proti Madžarom dobili 14 medsebojnih tekem, dvanajst so jih dobili Madžari, dvanajstkrat zmagovalca ni bilo. 

Pestro tudi na Nizozemskem

Nizozemska v Eindhovnu gosti Bosno in Hercegovino. Ekipi sta si že stali nasproti v drugi izvedbi lige narodov, ko je Nizozemska doma slavila s 3:1. Bosno je že pred junijskimi prijateljskimi tekmami prevzel Sergej Barbarez, ki je zamenjal Sava Miloševića, junija je izgubila proti Italiji in Angliji, zdaj pa jo čaka nov zahteven zalogaj.

Selektor Ronald Koeman v reprezentanco po kritikah zaradi selitve v Savdsko Arabijo ni vpoklical Stevena Bergwijna, ob tem pa je prečrtal tudi Memphisa Depaya, ki je še brez kluba. Na drugi strani Bosna po težavah s poškodbo znova s 65 reprezentančnimi zadetki računala na strelskega rekorderja Edina Džeka.

Liga narodov, 1. krog:

Četrtek, 5. september:

Petek, 6. september:

Sobota, 7. september:

liga narodov Slovenija Avstrija Benjamin Šeško
Sportal Šeško prekinil strelski post, a za zmago ni bilo dovolj
U21 Slovenija Francija
Sportal Slovenija po remiju z veliko Francijo vodilna v skupini
Ne spreglejte