Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
23.52

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

Jose Mourinho Juventus Bayer Leverkusen Roma Sevilla Liga Europa

Četrtek, 18. 5. 2023, 23.52

11 mesecev, 1 teden

Liga Europa, polfinale (povratni tekmi)

Sevilla po drami izločila Juventus, Roma v finale z neverjetnim "bunkerjem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
Sevilla | Sevilla je po podaljšku strla odpor Juventusa. | Foto Reuters

Sevilla je po podaljšku strla odpor Juventusa.

Foto: Reuters

V finalu evropske lige se bosta 31. maja v Budimpešti pomerili Roma in Sevilla. Sinovi volkulje so v Leverkusnu ubranili prednost (1:0) s prve polfinalne tekme proti Bayerju. Mreži sta ostali nedotaknjeni (0:0), Roma pa je pod vodstvom Joseja Mourinha zaigrala izrazito obrambno. Razmerje strelov na gol je znašalo 22:1 v korist nemškega kluba, a tudi to Bayerju ni pomagalo do finala. Sevilla, s šestimi naslovi rekorderka tekmovanja, je po podaljških strla odpor Juventusa. Na prvi tekmi v Torinu ni bilo zmagovalca (1:1), tako je bilo tudi po rednem delu povratne tekme, na kateri so zadetek prvi dosegli gostje, v podaljšku pa je veliki junak postal Erik Lamela.

Znana sta oba finalista lige Europa, drugega največjega evropskega tekmovanja, katerega prvak si bo v prihodnji sezoni zagotovil nastop med evropsko elito. To je še kako dober podatek tako za Romo kot tudi Sevillo, ki sta v svojih prvenstvih daleč od želenega četrtega mesta. Italijanski klub je v serie A šesti, španski pa v la ligi šele deseti.

Dušan Vlahović je Juventus popeljal v vodstvo, a so gostje vodili le šest minut. | Foto: Reuters Dušan Vlahović je Juventus popeljal v vodstvo, a so gostje vodili le šest minut. Foto: Reuters

V Andaluziji se je še enkrat izkazalo, da je Sevilla specialistka za evropsko ligo. To tekmovanje je osvojila že šestkrat in je rekorderka, na domačem stadionu Ramon Sanchez-Pizjuan pa je v zadnjem obdobju nepremagljiva. Na 19 tekmah je dosegla 17 zmag in dva remija. Zadnjo zmago je osvojila šele po podaljšku, na tekmi pa se je sprva smejalo gostom iz Italije.

Prvi polčas je bil dinamičen, a se je končal brez zadetkov, v drugem pa so prvi v polno zadeli nogometaši Juventusa. Med strelce se je vpisal mladi Srb Dušan Vlahović. Veselje stare dame pa ni trajalo dolgo, že po šestih minutah je rezultat izenačil rezervist Suso, ki je vstopil v igro le 13 minut pred zadetkom. V podaljšku je zmagovalca v 95. minuti odločil Erik Lamela. Argentinec je premagal Wojciecha Szczesnyja, poskrbel za delirij domačega občinstva in nov uspeh v ligi Europa. Trener Jose Luis Mendilibar je Sevillo vodil na 12 tekmah, dobil pa jih je kar osem.

V 37. minuti je moral Juventus opraviti prvo menjavo. Zvezni igralec Nicolo Fagioli jo je skupil po trku z Nemanjo Gudljem in zapustil igrišče na nosilih. Po prvih informacijah je utrpel poškodbo ključnice. Namesto njega je v igro vstopil Leandro Paredes. | Foto: Reuters V 37. minuti je moral Juventus opraviti prvo menjavo. Zvezni igralec Nicolo Fagioli jo je skupil po trku z Nemanjo Gudljem in zapustil igrišče na nosilih. Po prvih informacijah je utrpel poškodbo ključnice. Namesto njega je v igro vstopil Leandro Paredes. Foto: Reuters

Mourinho: Želimo zmagati za svoje navijače

Navijači Rome bodo še drugič zapored spremljali ljubljence v finalu evropskega tekmovanja. | Foto: Reuters Navijači Rome bodo še drugič zapored spremljali ljubljence v finalu evropskega tekmovanja. Foto: Reuters Pred srečanjem je Jose Mourinho, sloviti trener sinov volkulje, v šaljivem tonu Romo že razglasil za zmagovalko tekmovanja. "Če bi v ligi Europa igrali le tisti klubi, ki so tudi začeli tekmovanje, bi bila lovorika že naša," je 60-letni Portugalec, ki je pogosto brez dlake na jeziku, opozoril na to, da je Roma kot edini polfinalist v evropski ligi odigrala že 14 tekem. Preostala trojica jih je manj, saj se je ligi Europa pridružila spomladi, šele po nastopu v skupinskem delu lige prvakov, kjer so tako Bayer, Juventus kot tudi Sevilla zasedli tretje mesto. Po njegovem mnenju bi bila tako lovorika Rome vredna več od tiste, ki bi jo osvojil kdo drug.

"Želimo zmagati za svoje navijače. So izjemni in zaslužijo si srečo. Bomo pa morali odigrati zelo dobro tekmo, če želimo napredovati v finale," je želel Mourinho v dobro voljo spraviti vročekrvne navijače. To mu je tudi uspelo. Cilj je uresničil z zelo obrambno naravnano taktiko, v kateri je tekmecu prepustil posest žoge (72 proti 28 odstotkov), Bayer pa je bil tudi neizmerno nevarnejši tekmec.

Veselje nogometašev Rome po težko prigaranem napredovanju v finale lige Europa. Na dvoboju v Nemčiji je pravico delil slovenski sodnik Slavko Vinčić.  | Foto: Reuters Veselje nogometašev Rome po težko prigaranem napredovanju v finale lige Europa. Na dvoboju v Nemčiji je pravico delil slovenski sodnik Slavko Vinčić. Foto: Reuters

Najbližje zadetku je bil Moussa Diaby, ki je v 12. minuti zatresel okvir vrat. Proti vratom Rome je Leverkusen usmeril kar 22 strelov, gostje iz večnega mesta pa zgolj enega. Vseeno je ostalo 0:0, kar je v sklepno dejanje tekmovanja popeljalo italijanskega predstavnika. Mourinho je z Romo lani osvojil konferenčno ligo, letos je od evropske lige oddaljen le še en korak.

Paul Pogba
Sportal Čakal kar 390 dni, nato v solzah zapuščal igrišče

Liga Europa, polfinale (povratni tekmi):

Četrtek, 18. maj:

Ne spreglejte