Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2022,
19.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Carles Puyol Katar 2022 Bayern München FC Barcelona Robert Lewandowski

Sreda, 9. 11. 2022, 19.00

1 leto, 5 mesecev

Robert Lewandowski

Po prvem rdečem kartonu po desetih letih drugi evropski zlati čevelj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Robert Lewandowski | Robert Lewandowski s soprogo Anno in evropskim zlatim čevljem. | Foto Reuters

Robert Lewandowski s soprogo Anno in evropskim zlatim čevljem.

Foto: Reuters

Združenje evropskih športnih medijev je podelilo evropski zlati čevelj za najboljšega strelca najmočnejših evropskih domačih nogometnih prvenstev. Drugo sezono zapored ga je prejel Robert Lewandowski. Na slavnostni prireditvi v Barceloni je nagrado prejel iz rok legende katalonskega kluba Carlesa Puyola.

FC Barcelona Robert Lewandowski
Sportal Real se je približal Barceloni, Atletico v krizi

Robert Lewandowski je evropski zlati čevelj, ki ga je nekoč podeljeval francoski L'Équipe, od leta 1997 pa ga združenje European Sports Media, dobil za 35 golov, ki jih je v prejšnji klubski sezoni za Bayern München zabil v nemški bundesligi. Zabil je sedem golov več kot Kylian Mbappe za PSG v prvi francoski ligi. Nagrado je Lewandowski prvič prejel že lani, ko je dal v bundesligi še šest golov več. V zadnjih dveh desetletjih je to nagrado največkrat dobil Lionel Messi (šestkrat, ko je še zabijal za Barcelono v španski la ligi).

Nagrado mu je predal Carles Puyol, legendarni španski nogometaš Barcelone. | Foto: Reuters Nagrado mu je predal Carles Puyol, legendarni španski nogometaš Barcelone. Foto: Reuters Lewandowski se je na slavnostni podelitvi zahvalil svojemu nekdanjemu klubu in soigralcem iz Bayerna. Pa tudi svojim novim soigralcem iz Barcelone, s pomočjo katerih si nagrade želi tudi v tej sezoni. Na prvih 14 tekmah je zabil 13 golov. Še bolj pa seveda naslova španskega prvaka. V torek na tekmi z Osasuno ni zadel, pravzaprav je bil prvič po skoraj desetih letih izključen. Z igralcem manj so vseeno zmagali in ostali vodilni v la ligi. "Smo na dobri poti. Želimo si tudi takih tekem, kot je bila zadnja ali pa tista z Valencio. To je bil velik korak. Ne le proti trenutnemu prvemu mestu, ampak proti naslovu prvaka la lige."

Ima pa to sezono hudo konkurenco za evropsko zlato žogo, saj je Erling Haaland za Manchester City v angleški ligi zabil že 18 golov.

V prejšnji sezone nemške bundeslige je Lewi, kot ga kličejo, zabil 35 golov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V prejšnji sezone nemške bundeslige je Lewi, kot ga kličejo, zabil 35 golov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Argentina je gotovo ena od favoritk"

Lewandowskega zdaj čaka reprezentančni nastop v Katarju. S Poljsko bo v skupini C igral proti Mehiki, Savdski Arabiji in enemu od favoritov Argentini. Soočenje z Messijem ga čaka v tretjem krogu 30. novembra. "Težko rečem, kdo so favoriti. Kar nekaj jih je, že v naši skupini. Argentina je gotovo ena od favoritk. Veste, potem je tukaj še Brazilija, pa ekipe iz Evrope. Težko bo, drugače bo, saj prvenstvo ni po koncu sezone, ko so igralci včasih že utrujeni," je na podelitvi evropske zlate kopačke razlagal Lewandowski.

Ne spreglejte