Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
3. 6. 2017,
12.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Robert Prosinečki Juventus Real Madrid UEFA liga prvakov

Sobota, 3. 6. 2017, 12.00

12 mesecev

Robert Prosinečki o finalu lige prvakov

Leta 1991 je Jugoslaviji izpolnil sanje, letos bo v finalu občudoval rojake

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

"To bo napeta tekma, v kateri bodo odločale malenkosti. Bodite prepričani, da ne bo spektakularnih rezultatov," pred današnjim finalom nogometne lige prvakov pravi Robert Prosinečki, ki dobro ve, kaj čaka nogometaše Juventusa in Real Madrida. V finalu je igral in s Crveno zvezdo postal evropski prvak. "To je vrhunec moje nogometne poti," se spominja leta 1991.

29. maja leta 1991 je Robert Prosinečki s Crveno zvezdo v Bariju postal evropski prvak. | Foto: Getty Images 29. maja leta 1991 je Robert Prosinečki s Crveno zvezdo v Bariju postal evropski prvak. Foto: Getty Images

Z nogometašem, ki je igral za Barcelono in Real Madrid, bil s Hrvaško bronast na svetovnem prvenstvu in na tem tekmovanju gole zabijal tudi v dresu Jugoslavije, smo se pogovarjali debelo uro. Intervju z njim, v katerem smo se seveda pogovarjali tudi o Olimpiji, katere dres je nosil eno leto, si boste lahko prihodnjo soboto prebrali v Sportalovi redni rubriki #sobotniintervju.

Leta 1991 je, takrat kot 22-letni super talent evropskega nogometa, s Crveno zvezdo prek švicarskega Grasshopperja, škotskega Rangersa ter nemških Dynama Dresdna in Bayerna Münchna prišel do velikega finala takratnega pokala državnih prvakov, ki ga od leta 1992 poznamo pod imenom liga prvakov.

V finalu je z Beograjčani po enajstmetrovkah, v rednem delu tekme gledalci niso videli zadetkov, s 5:3 premagal Marseille, prvi strel z bele točke je v gol spremenil prav on, in se veselil največjega uspeha nogometa z območja Jugoslavije. Ravno na predvečer njenega razpada.

Beograjčani, v vrstah katerih ni manjkalo poznejših zvezdnikov (Siniša Mihajlović, Dejan Savičević, Vladimir Jugović, Darko Pančev …), so nogometno Evropo opozorili nase. Med njimi je bil tudi on, ki je takoj po finalu za kar 15 milijonov evrov, kar je bil takrat zelo odmeven prestop, prestopil v vrste letošnjega finalista in najuspešnejšega evropskega kluba Real Madrid.

Finale pokala državnih prvakov 1991:

Crvena zvezda : Marseille 5:3 po enajstmetrovkah (0:0, 0:0, 0:0, 0:0)

29. maj 1991. Štadion San Nicola v Bariju, 51.587 gledalcev. Sodnik: Tullio Lanese (Italija).

Crvena zvezda: Stojanović; Šabanadžović, Najdoski, Belodedici, Marović; Prosinečki, Jugović, Mihajlović, Savičević (od 84. Stošić); Pančev, Binić. Trener: Ljupko Petrović.
Marseille: Olmeta; Di Meco (od 112. Stojković), Casoni, Mozer, Boli, Amoros; Pele, Germain, Fournier (od 75. Vercrzysse), Wadle; Papin. Trener: Raymond Goethals.

Rumeni kartoni: Binić 26. (Crvna zvezda), Boli 28. (Marseilla), Mihajlović 40. (Crvena zvezda), Marović 61. (Crvena zvezda).

Leta 1991 je bilo veliko težje, kot je danes

V dresu Crvene zvezde | Foto: Getty Images V dresu Crvene zvezde Foto: Getty Images "Takrat je bilo tekmovanje še nekoliko drugačno, kot je danes. V njem so nastopali le prvaki, od začetka do finala se je igralo na izpadanje. Ni bilo prostora za napake. Če si jo naredil, si izpadel. Zdi se mi, da je bilo težje, kot je danes," pravi Robert Prosinečki, ki se finala v Bariju spominja zelo dobro.

"Pritisk je bil zelo velik, saj smo vedeli, da imamo priložnost, ki se klubom z območja naše države zgodi samo enkrat, če sploh. Zato smo si neizmerno želeli zmagati. Na priprave v Bari smo odšli že veliko pred tekmo. Pritisk je naraščal iz dneva v dan," se spominja danes 48-letni nekdanji hrvaški nogometaš, ki je bil v finalu na igrišču od prve do zadnje minute.

"Finale ni bil privlačen, bila je velika taktična borba, končalo se je z najbolj nepriljubljenim rezultatom 0:0. Odločale so enajstmetrovke, pri katerih smo bili srečnejši oziroma, kot nekateri pravijo, spretnejši. Prišli smo do uspeha, ki je eden izmed največjih v zgodovini držav s tega območja. Potrdili smo, da smo bili generacija nogometašev, ki je bila fantastična," pravi Prosinečki, ki se je na bogati nogometni poti leta 2002 za leto dni ustavil tudi v Olimpiji.

"Po zmagi je bilo veselo. Proslavljali smo še dolgo časa. Razni sprejemi, slavja in tako naprej se kar niso končali. Lepo je postati evropski prvak. Spomin na Bari je eden izmed najlepših, ki sem jih na svoji nogometni poti doživel," pravi 48-letni trener, ki je v času, ko je bil član strokovnega štaba hrvaške reprezentance, sodeloval tudi s tremi nogometaši, ki bodo akterji današnjega finala v Cardiffu.

Dva Hrvata, Mario Mandžukić (Juventus) in Luka Modrić (Real), se bosta udarila za evropski naslov. | Foto: Getty Images Dva Hrvata, Mario Mandžukić (Juventus) in Luka Modrić (Real), se bosta udarila za evropski naslov. Foto: Getty Images

Dvema rojakoma bi bolj privoščil kot tretjemu

Z Luko Modrićem in Mateom Kovačićem, nogometašema Reala, in z Mariem Mandžukićem, ki je pomemben član Juventusa. "To je fantastično priznanje za hrvaški nogomet. Vsi trije so odlični nogometaši. Vsem privoščim naslov, a ker sem igral za Real, bi si seveda bolj želel, da bi zmagali Madridčani," pravi Prosinečki.

Pa bodo? "Ne vem. Oba kluba sta spektakularna, oba sta najboljša na svetu. Sam bi celo rekel, da je favorit Juventus, ki zmaguje lažje kot Real in igra bolje. Zagotovo nas čaka zanimiv finale," je prepričan. "Kdo bo zmagal, ne vem, a nikakor ne pričakujte, da bo finale spektakularen. Ne verjamem, da bo padlo veliko golov. Glede na to, kako igra Juventus, ki ima odličen napad, a predvsem granitno obrambo in igra supermoderno, bo Realu težko. To, kar je Juventus pokazal proti Barceloni, je bilo strah zbujajoče," je še povedal legendarni nekdanji nogometaš.

Trenutna tržna vrednost Cristiana Ronalda in Garetha Bala skupaj znaša kar 190 milijonov evrov. | Foto: Reuters Trenutna tržna vrednost Cristiana Ronalda in Garetha Bala skupaj znaša kar 190 milijonov evrov. Foto: Reuters

Izbrati ne more nikogar, saj so vsi super

Nogometašev, ki jih med finalistoma spoštuje najbolj, ni naštel. Še zdaleč ne zato, ker ga zvezdniki Reala in Juventusa ne bi navduševali. "Koga naj omenim? Vrhunskih nogometašev v obeh ekipah kar mrgoli. Koga naj ne bi spoštoval? Če si član Juventusa ali Reala, si velik nogometaš. Mogoče je kdo kdaj malo boljši in kdo slabši, a vsi od prvega do zadnjega so super nogometaši," je za konec povedal Prosinečki.

Ne spreglejte