Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 2. 2017,
9.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

legionarji Etien Velikonja Nicolas Rajsel Josip Iličić Valter Birsa Nik Omladič Vid Belec Enej Jelenič Aljaž Struna Andraž Struna Boban Jović Dejan Kelhar Jasmin Kurtić Kevin Kampl Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Andraž Šporar Robert Berić slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar Gregor Sikošek Benjamin Verbič Miha Mevlja Miha Zajc Roman Bezjak Antonio Delamea Mlinar

Sreda, 8. 2. 2017, 9.37

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Slovenci, na katere je zelo pozoren selektor Katanec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Kako so se v zadnjih dneh izkazali slovenski nogometaši v tujini? V polno so zadeli Etien Velikonja, Miral Samardžić (oba sta se med strelce vpisala na prvi tekmi v Turčiji) in Nicolas Rajsel. Boštjan Cesar je prejel rdeči karton v serie A, Nik Omladič je z Eintrachtom zapravil vodilni položaj v drugi nemški ligi, Josip Iličić je s Fiorentino doživel ponižanje v Rimu.

Prvi zadetek Etiena Velikonje v dresu novega kluba:

 

Zadetek Nicolasa Rajsla v drugi belgijski ligi:

Slovenski reprezentanti:

Vratarji:

Vid Belec: Carpi je izpustil iz rok priložnost, da se v serie B zavihti na šesto mesto. V času nedeljskega kosila je v 24. krogu serie B izgubil doma s Ceseno (1:2). Štajerec se je znašel v začetni enajsterici, podobno je veljalo za njegova rojaka Struno in Jeleniča, ki je tako debitiral v dresu Carpija. Belec je branil vso tekmo.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta je v nedeljo v 22. krogu ciprskega prvenstva zlahka upravičil vlogo favorita proti zadnjeuvrščenemu klubu Anagennisi Deryneia. Pred domačimi navijači v Larnaki je zmagal s 3:0 in se na lestvici povzpel na šesto mesto.

Jan Oblak: Atletico Madrid je v soboto na dvoboju 21. kroga španskega prvenstva na krilih dvakratnega strelca Fernanda Torresa premagal Leganes z 2:0. Škofjeločan zaradi poškodbe leve rame ni kandidiral za srečanje. Če bo šlo vse po sreči, bi se lahko med vratnici rdeče-belih vrnil prihodnji mesec. V nedeljo je opravil individualni trening. Atletico, ki je od vodilnega Reala odigral dve tekmi več, za belimi baletniki zaostaja sedem točk.

Antonio Mlinar Delamea že nastopa za New England Revolution, ki se pripravlja na novo sezono lige MLS. | Foto: Twitter - Voranc Antonio Mlinar Delamea že nastopa za New England Revolution, ki se pripravlja na novo sezono lige MLS. Foto: Twitter - Voranc  

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo v 23. krogu italijanskega prvenstva doma remiziral z Udinesejem (0:0). Kapetan slovenske izbrane vrste dvoboja je začel dvoboj od prve minute, osem minut pred koncem rednega dela pa je moral predčasno pod prho. Sodnik mu je pokazal rdeči karton. Slovenski rekorder po nastopih za člansko izbrano vrsto je prvi rumeni karton prejel v 65. minuti, drugega pa 17 minut pozneje.

Bojan Jokić: izkušeni slovenski branilec je za zdaj še brez kluba, potem ko je pred kratkim končal sodelovanje s španskim prvoligašem Villarrealom. V zadnjem času ostajajo najbolj vroče govorice, da bi lahko kariero nadaljeval na Otoku.

Boban Jović: Bursaspor, novi klub Celjana, je že izpadel iz turškega pokalnega tekmovanja, kjer konec tedna potekajo dvoboji osmine finala. Novo tekmo bo odigral 11. februarja, ko bo v turškem prvenstvu gostil Fenerbahče.

Miha Mevlja: ruski prvoligaši so trenutno na zimskem premoru. Rostov, ki si je s tretjim mestom v skupinskem delu lige prvakov zagotovil nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa, je po 17 odigranih tekmah v prvenstvu na sedmem mestu. Rusko prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku marca.

Antonio Mlinar Delamea: nekdanji kapetan Olimpije se je pozimi odločil, da bo Ljubljano zamenjal za ZDA. Zdaj je branilec kluba profesionalne lige MLS New England Revolution iz Bostona, ki igra domače tekme na znamenitem štadionu Foxborough. Nova sezona tamkajšnjega elitnega nogometnega tekmovanja se bo začela 4. marca, Celjan pa že nabira izkušnje na igriščih v ZDA na prijateljskih tekmah. Tako je v petek pomagal klubu do zmage nad New York Red Bulls z 2:0. Igral je v drugem polčasu.

Zadetek Mirala Samardžića pri 1:13:

Gregor Sikošek bo v spomladanski del danskega prvenstva vstopil z velikim derbijem. | Foto: Sportida Gregor Sikošek bo v spomladanski del danskega prvenstva vstopil z velikim derbijem. Foto: Sportida Miral Samardžić: Jeseničan je v nedeljo debitiral v dresu turškega kluba Akhisar Belediyespor, za katerega je zaigral prvič po prihodu iz Kitajske. Odigral je vso tekmo in se med strelce vpisal v 50. minuti, ko je povišal vodstvo na 2:0. Njegov klub je v osmini finala turškega pokalnega tekmovanja upravičil vlogo favorita (3:1) proti Gumushanesporju, vodilnemu tretjeligašu, in se uvrstil med najboljših osem. 

Gregor Sikošek: mladi Posavec se je v zimskem prestopnem roku iz Kopra preselil na Dansko, kjer ga je kupil trenutno drugouvrščeni Brondby. Spomladanski del prvenstva se bo zanj začel 19. februarja, ko se obeta mestna poslastica med vodilnima kluboma, Verbičevim Köbenhavnom in najbližjim zasledovalcem. 

Nejc Skubic: Konyaspor se je v nedeljo težje od pričakovanega zavihtel med osem najboljših v turškem pokalnem tekmovanju. Klub slovenskega branilca je trenutno osmouvrščenega drugoligaša Umraniyespora premagal šele po podaljških z 2:1. Še v 83. minuti je zaostajal z 0:1, nato pa le preprečil pokalno senzacijo. Nekdanji kapetan Domžal je odigral vseh 120 minut.

Aljaž Struna: Carpi je v času nedeljskega kosila v 24. krogu serie B doma izgubil s Ceseno (1:2). Primorec je odigral vso tekmo.

Dejan Trajkovski: Twente je v nedeljo v 21. krogu nizozemskega prvenstva doma izgubil proti vodilnemu Feyenoordu (0:2). Mariborčan je v igro vstopil v 66. minuti, ko je bil rezultat še 0:0, nato pa so gostje iz Rotterdama dosegli dva zadetka in ohranili prvo mesto.

Valter Birsa ni posnemal nekdanjega slovenskega kluba. Gorica je v četrtek v prijateljski tekmi premagala Udinese. Z Videmčani se je v nedeljo pomeril tudi zvezni igralec Chieva, a zaman naskakoval zmago. Ostalo je 0:0. | Foto: Guliverimage/Getty Images Valter Birsa ni posnemal nekdanjega slovenskega kluba. Gorica je v četrtek v prijateljski tekmi premagala Udinese. Z Videmčani se je v nedeljo pomeril tudi zvezni igralec Chieva, a zaman naskakoval zmago. Ostalo je 0:0. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo v 23. krogu italijanskega prvenstva doma remiziral z Udinesejem. Primorec je odigral vso tekmo, obračun v mestu ljubezni med sosedoma na lestvici, ki v serie A trenutno zasedata 11. oziroma 12. mesto, pa ni postregel z zadetki.

Matic Črnic: z Rijeko, ki je prvi del hrvaškega prvenstva končala na prvem mestu, lov na prvi naslov prvaka v zgodovini kluba bo nadaljevala čez en mesec, je trenutno na pripravah na Portugalskem, kjer se je na mednarodnem pripravljalnem turnirju po dveh zaporednih zmagah uvrstil v finale, kjer se bo pomeril s češkim Jabloncem.

Josip Iličić: Fiorentina je dvoboj 23. kroga serie A odigrala šele v torek. Pri Romi je izgubila kar s 4:0, slovenski reprezentant pa je v igro vstopil šele v 63. minuti, ko so sinovi volkulje vodili že z 2:0. Kranjčan se je pomeril proti klubu, kateremu je v 11 nastopih v serie A dosegel štiri zadetke. Več jih je dal le Bologni (pet).

Jasmin Kurtić je z Atalanto premagal goste iz Sardinije in zadržal visoko šesto mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić je z Atalanto premagal goste iz Sardinije in zadržal visoko šesto mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je v uvodni tekmi 19. kroga nemškega prvenstva ostal praznih rok na gostovanju v Hamburgu. Hamburger SV, edini nemški klub, ki v najvišjem klubskem razredu vztraja od uradnega nastanka bundeslige, je bil boljši z 1:0. Slovenski reprezentant, ki ga v ligi prvakov kmalu čaka prvi dvoboj osmine finala proti Oblakovemu Atleticu, je odigral vso tekmo in v 69. minuti prejel rumeni karton. Lekarnarji so po drugem zaporednem porazu na lestvici padli na deveto mesto.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v nedeljo pred domačimi navijači v Bergamu premagala Cagliari (2:0) in ohranila visoko šesto mesto. Slovenski reprezentant je v 23. krogu odigral vso tekmo. V 83. minuti mu je sodnik pokazal rumeni karton.

Rene Krhin: Granada ni več zadnja v španskem prvenstvu. V ponedeljek je doma premagala Las Palmas z 1:0, Štajerec pa ni kandidiral za dvoboj. Granada je na lestvici prehitela Osasuno.

Nik Omladič: do tega konca tedna vodilni nemški drugoligaš Eintracht Braunschweig je v nedeljo v 19. krogu druge nemške lige doživel šok in izgubil z zadnjeuvrščenim St. Paulijem. Klub iz predmestja Hamburga, ki mu pošteno gori pod nogami, je zmagal z 2:1. Gostiteljem ni pomagal niti zadetek v zadnji minuti, ki ga je po podaji Omladiča dosegel Suleiman Abdullahi, saj so takrat pirati vodili že z 2:0. Nekdanji zvezni igralec Rudarja in Olimpije je odigral vso tekmo, v 18. minuti pa prejel rumeni karton. Eintracht je s porazom izgubil vodilni položaj v drugi nemški ligi.

Nik Omladič je prispeval podajo za zadetek Eintrachta, ki pa se je na koncu izkazal le za častnega. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nik Omladič je prispeval podajo za zadetek Eintrachta, ki pa se je na koncu izkazal le za častnega. Foto: Guliverimage/Getty Images  

Benjamin Verbič: dansko prvenstvo se bo nadaljevalo čez mesec dni. Po prvem delu Köbenhavn prepričljivo vodi, Vojničan pa se vrača po operaciji trebušne stene. V prvem spomladanskem nastopu ga čaka danski derbi proti Brondbyju, ki ga je pozimi okrepil slovenski reprezentant Sikošek.

Miha Zajc: Empoli, ki na lestvici italijanskega prvenstva zaseda nevarno 17. mesto, je v nedeljo v 23. krogu italijanskega prvenstva doma remiziral s Torinom (1:1). Donedavni nogometaš Olimpije je prvič zaigral na štadionu Carlo Castellani v toskanskem mestu Empoli. V igro je vstopil v 79. minuti, ko je bil že dosežen rezultat 1:1. Gostje iz Torina so v drugem delu zapravili najstrožjo kazen.

Napadalci:

Robert Berić: St. Etienne je v 23. krogu prve francoske lige v nedeljo v sosedski poslastici premagal Lyon, ki je tekmo končal le z devetimi igralci, saj sta dva prejela rdeča kartona. Slovenski napadalec, ki je povsem blizu okrevanju po poškodbi, še ni kandidiral za tekmo. St. Etienne je zadržal na lestvici visoko peto mesto.

Roman Bezjak: Darmstadt je v 19 nastopih v nemški bundesligi zbral le devet točk in je prepričljivo zadnji. V nedeljo je izgubil v Frankfurtu proti Eintrachtu (0:2). Korošec je odpravil zdravstvene težave, a ga trener Torsten Frings ni uvrstil med kandidate za tekmo.

Andraž Šporar je z Baslom zanesljivo premagal Lugano in dobil slovenski dvoboj s soigralcem iz mlade izbrane vrste Domnom Črnigojem. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar je z Baslom zanesljivo premagal Lugano in dobil slovenski dvoboj s soigralcem iz mlade izbrane vrste Domnom Črnigojem. Foto: Vid Ponikvar  

Andraž Šporar: Basel je v soboto v prvem letošnjem nastopu v švicarskem prvenstvu odpihnil Lugano s 4:0. Ljubljančan je dvoboj začel v udarni enajsterici, na igrišču pa ostal 78 minut. Ko je zapustil travnato površino na štadionu St. Jakob Park, na kateri se na uradni tekmi še ni vpisal med strelce, je Basel že vodil s 3:0. Junak srečanja je postal občasni norveški reprezentant z maroškimi koreninami Mohamed Elyounoussi, ki je dosegel tri zadetke. Šporar tako še vedno čaka na strelski prvenec v Švici.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za lanski novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih nazadnje sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem obdobju standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Huddersfield Town : Leeds United 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Newcastle United : Derby County 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Newcastle United) Anglija, 2. liga Newcastle United : Derby County 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Zimski premor traja do 11. februarja.  
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Zimski premor traja do 24. februarja.  
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Zimski premor traja do 24. februarja.  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Oostende : Mechelen 2:0 Ni igral. Ostal je na klopi.
Nicolas Rajsel (Union St. Gilloise) Belgija, 2. liga Union St. Gilloise : Antwerp 1:1 Igral je vso tekmo in v 65. minuti dosegel zadetek za 1:1.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Karmiotissa : Ethnikos Achnas 2:2 Odigral je vso tekmo.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 18. februarja.  
Gregor Sikošek (Bröndby) Danska, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 19. februarja.  
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Toulouse : Angers 4:0 Branil je vso tekmo in v 56. minuti prejel rumeni karton.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Zimski premor traja do 17. februarja.  
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Zimski premor traja do 17. februarja.  
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Palermo : Crotone 1:0 Igral je 88 minut.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Juventus : Inter 1:0 Branil je vso tekmo in v zadnji minuti prejel rumeni karton.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Palermo : Crotone 1:0 V igro je vstopil v 61. minuti in debitiral za Crotone.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Latina : Frosinone 0:1 Igral je vso tekmo.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Cesena 1:2 Igral je prvih 45 minut.
Saša Aleksander Živec (Latina) Italija, 2. liga Latina : Frosinone 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Ashdod : Hapoel Ra'anana 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 25. februarja.  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 25. februarja.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Birkirkara : Gzira United 2:1 Igral je vso tekmo.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Hibernians : St. Andrews 2:1 Igral je in v prvem polčasu zadel okvir vrat.
Martin Milec (Roda) Nizozemska, 1. liga Roda : Ajax 0:2 Odigral je 86 minut.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Wolfsburg 1:0 V igro je vstopil v 86. minuti.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Heidenheim : Nürnberg 2:3 Zaradi poškodbe mišice ni kandidiral za tekmo.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Heidenheim : Nürnberg 2:3 Igral je 90 minut in prispeval podajo za 2:3.
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga Arminia Bielefeld : München 1860 2:1 Ni kandidiral za tekmo, saj ni več član München 1860.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Mainz 05 II : Paderborn 0:1 Igral je 90 minut.
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 1. aprila.  
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 10. februarja.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 10. februarja.  
Dejan Djermanović (Miedz Legnica) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 25. februarja.  
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 25. februarja.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 25. februarja.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Porto : Sporting 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca.  
Andraž Struna (Hearts) Škotska, 1. liga Motherwell : Hearts 0:3 Odigral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Basel : Lugano 4:0 Odigral je vso tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Servette : Zürich 2:1 Odigral je 61 minut.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Aarau : Schaffhausen 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, pokal, osmina finala Sanliurfaspor : Rizespor 1:2 po podaljških Ni igral, ostal je na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Že izpadel iz pokala.

 

 
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Že izpadel iz pokala.  
Rajko Rotman (Kayserispor) Turčija, pokal, osmina finala Genclerbirligi : Kayserispor 2:3 Igral je 90 minut.
Dejan Kelhar (Sivasspor) Turčija, pokal, osmina finala Tuzlaspor : Sivasspor 1:4 Ni kandidiral za tekmo.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, pokal, osmina finala Genclerbirligi : Kayserispor 2:3 V igro je vstopil v 55. minuti, v 86. minuti dosegel gol za 2:3.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 12. februarja.  
Ne spreglejte