Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
24. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Jose Mourinho Manchester United Liga Europa kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Saint Etienne Robert Berić

Torek, 24. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Robert Berić

Upa, da je kalvarije s poškodbami zdaj res konec

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Robert Berić | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Do marčevske tekme s Škotsko bom zagotovo pripravljen," je dobro novico za selektorja Slovenije Srečka Katanca iz Francije sporočil Robert Berić. Napadalec Saint Etienna v zadnjih letih ni imel sreče z zdravjem, zdaj je tik pred vrnitvijo na nogometne zelenice.

"V tednu, ki je pred nami, se bom priključil treningom. Na naslednji prvenstveni tekmi verjetno še ne bom igral. Sredi prihodnjega tedna, ko nas čaka pokal, upam, da bom," je iz Francije sporočil Robert Berić, ki je na začetku te sezone igral in tudi redno zabijal gole.

Nato odločil za manjši kirurški poseg zaradi bolečin, ki so se pojavile po tem, ko je okreval po hudi poškodbi križnih kolenskih vezi, zaradi katere je lani počival kar pol leta. 

Ni edini Slovenec, ki igra v prvi francoski ligi

Berić ni edini slovenski nogometaš, ki v tej sezoni igra v prvi francoski ligi. Drugi je 28-letni vratar Denis Petrić, ki v zadnjem času brani vrata Angersa. Zanimivo, ravno v nedeljo je ta klub gostoval v Saint Etiennu in izgubil z 1:2.

"Tekmo sem si ogledal s tribun, po tekmi sva z Denisom poklepetala. V stikih sva tudi sicer," je povedal naš sogovornik.

Doletelo ga je to, kar doleti majhen odstotek pacientov

V tej sezoni je odigral 18 tekem. | Foto: Reuters V tej sezoni je odigral 18 tekem. Foto: Reuters "Pri tako zahtevni operaciji, kot sem jo imel sam, se pri majhnem odstotku bolnikov zgodi to, kar se je meni. Pojavil se je izrastek, zaradi katerega sem vseskozi čutil bolečine. Ni bilo tako hudo, da ne bi mogel igrati, a je bolelo, zato sem se odločil, da spet odidem pod nož. Lahko bi šel poleti, lahko tudi pozimi, a sem presodil, da je najbolje, če grem kar zdaj," je povedal napadalec, ki je nazadnje igral sredi decembra, ko je nastopil na treh tekmah. Še pred tem jih je izpustil sedem.

Od zadnjih 19 tekem Saint Etienna je igral le na šestih in bil le trikrat v začetni enajsterici, enkrat se je tudi vpisal med strelce.

Pred tem je odigral 12 od 13 tekem v vseh tekmovanjih in dosegel tudi štiri zadetke.

Saint Etienne je francoski rekorder

Čeprav je zadnji naslov državnega prvaka osvojil daljnega leta 1981, je Saint Etienne z desetimi naslovi še vedno najuspešnejši francoski klub. Drugi na lestvici je Marseille, ki je bil devetkrat državni prvak.

Prav Marseille je rekorder po številu sezon v elitnem francoskem nogometnem tekmovanju. Zbral jih je 66. Drugi na večni lestvici je Saint Etienne, za katerim je do zdaj 63 sezon v najboljšem klubskem tekmovanju v Franciji.

Upa, da bo lahko končno pokazal, kaj zna

Za Saint Etienne je dosegel 11 golov. | Foto: Getty Images Za Saint Etienne je dosegel 11 golov. Foto: Getty Images "Škoda, da mi zdravje nagaja, a verjamem, da bo v prihodnosti bolje. Da me bodo poškodbe končno pustile na miru in bom lahko pokazal, kaj znam. Verjamem, da bom zdaj še močnejši. V klubu mi stojijo ob strani, optimizma mi ne manjka in prepričan sem, da so pred menoj lepši časi," si je zaželel Berić, ki ga je huda poškodba doletela že v mladih letih, ko je kot mladoleten že navduševal v prvi slovenski ligi v dresu takratnega ljubljanskega Interblocka. 

Za Saint Etienne, ki je zanj na zadnji dan poletnega prestopnega roka 2015 dunajskemu Rapidu odštel kar 5,5 milijona evrov, je do zdaj v vseh tekmovanjih odigral 31 tekem in dosegel 11 golov.

V Franciji je vse super, le nad jezikom je obupal

"V Franciji sem zelo zadovoljen. Klub je na vrhunski ravni, navijači so sijajni, igramo v Evropi, v prvenstvu nam gre dobro, dal sem tudi nekaj golov. Moram biti zadovoljen. Sliko so pokvarile le poškodbe, a verjamem, da bodo tudi te kmalu postale preteklost," je povedal 25-letni napadalec, ki je v tujini že od leta 2013, ko je za okrogel milijon evrov iz Maribora odšel v graški Sturm.

V Franciji se počuti odlično. Le francoskega jezika se nikakor ne more naučiti. | Foto: Vid Ponikvar V Franciji se počuti odlično. Le francoskega jezika se nikakor ne more naučiti. Foto: Vid Ponikvar
"Samo da bom zdrav. Trenutno sem z glavo le pri Franciji in Saint Etiennu, pri katerem se počutim zelo dobro. S tem, kar sem do zdaj dosegel, sem zadovoljen, a seveda si želim še več, toda počasi. Do zdaj sem vedno delal majhne korake in šel stopničko za stopničko. Prehiteval ne bom niti v prihodnosti," se s prihodnostjo ne obremenjuje preveč Krčan.

V Saint Etiennu, mestu z okoli 170 tisoč prebivalci, ki so zelo ponosni na svoj nogometni klub, se počuti odlično. "Ljudje živijo s klubom, na tribunah je vedno bučno, na ulici nas nogometaše prepoznavajo, a niso vsiljivi. Lepo je biti nogometaš Saint Etienna. Časa za kaj drugega kot za nogomet ob vseh obveznostih ni prav veliko, a ko se sprehodim po mestu, je lepo, umirjeno," je povedal izkušeni nogometaš, ki ga moti samo nekaj.

"Jezik. Francoščina je tako zapletena, da se je nikakor ne morem naučiti. Nad njo sem pravzaprav že kar obupal," se je zasmejal.

V prvi ligi je zabijal, ko še ni bil polnoleten

Kot 17-letnik v Interblocku. | Foto: Vid Ponikvar Kot 17-letnik v Interblocku. Foto: Vid Ponikvar Berić je v dresu Interblocka v prvoligaški konkurenci debitiral oktobra 2008, ko je bil star vsega 17 let. Že v prvi sezoni je v 20 prvenstvenih nastopih zabil osem golov. V drugi ga je po štirih zadetkih v 14 nastopih ustavila huda poškodba.

V sezoni 2010/11 je bil že član Maribora. Zanj je v treh letih in pol na 130 tekmah v vseh tekmovanjih zabil 37 golov in v tem obdobju osvojil tri naslove državnega in dva naslova pokalnega prvaka.

Sledila je selitev v Avstrijo. Za graški Sturm je v eni sezoni na 42 tekmah v vseh tekmovanjih dosegel 12 golov.

Eksplodiral je na Dunaju, kjer je v eni sezoni za tamkajšnji Rapid na 49 tekmah prispeval kar 33 golov in si prislužil prestop v Francijo.

Upa, da bo februarja ponagajal Joseju Mourinhu

Nasmejan je tudi, ko pomisli na to, kaj ga čaka v prihodnosti. Najprej se bo s Saint Etiennom, ki je trenutno na šestem mestu prvenstvene razpredelnice (prav na tem mestu je končal tudi prejšnjo sezono), v šestnajstini finala lige Europa pomeril z Manchester Unitedom, najbogatejšim klubom na svetu.

Francoze čakata tekmi proti zvezdnikom, ki jih s klopi vodi sloviti Portugalec Jose Mourinho. Prva, gostujoča bo 16. februarja. Povratna na domačih tleh bo 22. februarja.

Naslednji mesec ga čakata tekmi proti Manchester Unitedu Zlatana Ibrahimovića in Joseja Mourinha. | Foto: Reuters Naslednji mesec ga čakata tekmi proti Manchester Unitedu Zlatana Ibrahimovića in Joseja Mourinha. Foto: Reuters

"Verjamem, da bom na teh tekmah lahko igral in se ju seveda že veselim. Kaj naj rečem? Seveda so Angleži favoriti, a to sta predvsem tekmi, v katerih moramo uživati. Seveda pa ob tem tudi verjeti, da lahko bogate Angleže tudi premagamo in jih izločimo iz Evrope. Seveda verjamemo, da nam to lahko uspe. V nogometu je mogoče prav vse," je prihajajoči spektakularni tekmi napovedal Berić.


Statistika Roberta Berića:

Klub Tekme Zadetki
Saint Etienne (2015-?) 31 11
Rapid Dunaj (2014-2015) 49 33
Sturm Gradec (2013-2014) 42 12
Maribor (2010-2013) 127 37
Interblock (2008-2010) 41 14
Krško (2007-2008) 6 1

Verjame, da lahko z zdajšnjo Slovenijo uresniči otroške sanje

Potem ga 16. marca v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 s Slovenijo, za katero je nazadnje igral septembra lani, pri remiju z 2:2 v Litvi, čaka še tekma s Škotsko.

Obračun v Glasgowu po sedmih točkah, ki so jih Slovenci brez njegove pomoči osvojili proti Angliji, Slovaški in Malti, slovenska javnost pričakuje polna optimizma.

Za Slovenijo je zadel septembra 2015 pri zmagi nad Estonijo v Mariboru v kvalifikacijah za Euro 2016. | Foto: Vid Ponikvar Za Slovenijo je zadel septembra 2015 pri zmagi nad Estonijo v Mariboru v kvalifikacijah za Euro 2016. Foto: Vid Ponikvar

"Tudi z menoj je tako in seveda upam, da bom zdrav. Če me bo selektor poklical, bom naredil vse, da Sloveniji pomagam nadaljevati pozitiven niz. Sicer pa tudi remi proti Litvi v gosteh ni tako slab rezultat, kot se marsikomu zdi. V Litvi je ekipa pokazala pravi značaj in se vrnila po zaostanku z 0:2, zato me je malce presenetilo, kako negativno se je na tak razplet gledalo v dneh po tekmi. To, kar so fantje pokazali na naslednjih tekmah, je bilo pa sijajno. Verjamem, da bomo uspešni tudi v nadaljevanju in se bomo uvrstili na svetovno prvenstvo. Za take uspehe nogometaši živimo," se je razgovoril napadalec, ki je v članski izbrani vrsti do zdaj zbral 12 nastopov in se enkrat vpisal med strelce.


Trije najlepši goli Roberta Berića v prejšnji sezoni:

Ne spreglejte