Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 5. 2018,
7.35

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

3

Natisni članek

Rok Kronaveter NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije večni derbi

Nedelja, 20. 5. 2018, 7.35

5 let, 11 mesecev

Rok Kronaveter po srečanju v Mariboru

Kronaveter o Mariborčanih: Normalno je, da me nekateri sovražijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

3

Rok Kronaveter Maribor Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Po prikazanem bi bil najbolj realen remi, a smo imeli pri koncu več športne sreče," je dejal Rok Kronaveter, eden izmed junakov zmage Olimpije nad Mariborom (3:2), s katero so se Ljubljančani znašli v sedmih nebesih, saj se jim kot vodilnim na lestvici nasmiha naslov državnega prvaka. Kot Mariborčan z dresom zmajev je bil v svojem rojstnem mestu ponovno deležen posebnega sprejema.

Večni derbi Prve lige Telekom Slovenije v Ljudskem vrtu je osrečil nogometaše Olimpije. Zmaji so sredi drugega polčasa že zaostajali z 1:2, nato pa zmogli dovolj moči za sladek preobrat. Na 2:2 je po strelu z bele točke izenačil Rok Kronaveter.

NK Celje
Sportal Olimpija po norem derbiju prehitela Maribor, Domžalčani suvereni #video

"Po zgrešeni 11-metrovki proti Gorici sem čutil večji pritisk, zlasti zato, ker se je igral derbi za prvaka. Moj načrt je bil, da streljam po sredini. Hvala bogu mi je uspelo. Večinoma vratarji izberejo eno smer, tako da sem razmišljal, da bo tako najboljše," je dejal izkušeni Mariborčan, ki je tako prekinil niz dveh zgrešenih kazenskih udarcev Olimpije.

Rok Kronaveter, eden najboljših posameznikov na sobotnem spektaklu v Mariboru, je z bele točke prelisičil Jasmina Handanovića. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter, eden najboljših posameznikov na sobotnem spektaklu v Mariboru, je z bele točke prelisičil Jasmina Handanovića. Foto: Vid Ponikvar

Zakaj bi provociral prijatelje?

Ljubljančani so v pestrem derbiju uresničili cilj in na lestvici prehiteli največje tekmece. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ljubljančani so v pestrem derbiju uresničili cilj in na lestvici prehiteli največje tekmece. Foto: Mario Horvat/Sportida Proti Gorici ga je zapravil sam, proti Ankaranu je to storil Ricardo Alves, na večnem derbiju pa je odgovornost znova prevzel Kronaveter. In zadel v polno. 

"Tako je bilo dogovorjeno," je potrdil, da je bil v očeh trenerja Igorja Bišćana izbran za izvajalca kazenskega udarca, ki ga je glavni sodnik Damir Skomina dodelil Olimpiji po prekršku Jasmina Handanovića nad Stefanom Savićem.

Ljubljančani se po izenačenju na 2:2 niso ustavili. Hoteli so zabiti še tretjič in si priigrati zmago. Trud je bil poplačan v zadnji minuti rednega dela, ko se je med strelce vpisal Andres Vombergar. Z glavo je zatresel mrežo branilcev naslova, ki jim je nenadoma skopnela prednost na lestvici iz rok, veselje navijačev zeleno-belih pa je bilo nepopisno.

Maribor Olimpija Prva Liga
Sportal Pozabljeni Argentinec Olimpiji v super derbiju v 90. minuti prinesel naslov?

Veselil se je tudi Kronaveter, ki pa mu po svojem golu zaradi spoštovanja do kluba iz rojstnega kluba ni bilo do proslavljanja s soigralci. Takšna je že tradicija, ko igra proti vijolicam. "Zadetkov proti Mariboru ne slavim, saj me tu spremlja na tribunah veliko prijateljev. Zakaj bi jih provociral?" se je vprašal 31-letni Štajerec, ki je bil na gostovanju v Ljudskem vrtu, kjer kot Mariborčan v 1. SNL ni nikoli zaigral v vijoličastem dresu, deležen posebnega sprejema.

Je pač Mariborčan, ki igra v Ljubljani

Ko je izvajal prekinitve, zlasti predložke iz kota, so ga gledalci zasuli s papirnatimi kepami, ostanki veličastne koreografije, ki se je razprostirala prek tribun pred začetkom dvoboja. Prizori, ko so merili na Kronavetra, so spominjali na podobe srečanj v vroči Južni Ameriki.

Ko je Andres Vombergar dosegel zadetek za vodstvo s 3:2, mu je prvi čestital Kronaveter. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Andres Vombergar dosegel zadetek za vodstvo s 3:2, mu je prvi čestital Kronaveter. Foto: Vid Ponikvar

"Normalno je, da me nekateri ljudje sovražijo, ker sem Mariborčan, ki igra v Ljubljani. To pač spada zraven," se je občasni slovenski reprezentant že navadil takšnih pripetljajev in jih pripisal folklori na največjem derbiju.

Ni še konec, vse je še mogoče

Ljubljanski nogometaši so v Ljudskem vrtu slavili prvo zmago v 1. SNL po skoraj treh letih. Olimpija ima zdaj resnično vse v svojih rokah. Zaradi boljšega medsebojnega izkupička na tekmah z Mariborom (3:1, 0:0, 1:1, 0:1) ji v zadnjih dveh krogih zadoščajo že štiri točke, pa bo osvojila naslov prvaka. Ob predpostavki, da bo Maribor do konca sezone premagal tako Celje kot Gorico.

Issah Abass
Sportal Afričan po derbiju naredil neumnost in zakuhal incident

"Ni še konec. Pred kratkim smo imeli težave proti zadnjemu (0:0 proti Ankaranu). Vse je še mogoče, zdaj moramo najprej osvojiti štiri točke," je ostal Kronaveter previden po eni najslajših zmag Olimpije v novejši zgodovini.

Nogometaši Olimpije lahko postanejo novi prvaki, če bodo v zadnjih dveh krogih osvojili vsaj štiri točke. Doma jih čaka Krško, nato pa v zadnjem krogu gostujejo v Domžalah. | Foto: Mario Horvat/Sportida Nogometaši Olimpije lahko postanejo novi prvaki, če bodo v zadnjih dveh krogih osvojili vsaj štiri točke. Doma jih čaka Krško, nato pa v zadnjem krogu gostujejo v Domžalah. Foto: Mario Horvat/Sportida

"To je bila prava tekma zlasti za gledalce, po prikazanem pa bi bil najbolj realen remi. Tokrat smo imeli malce več športne sreče pri koncu," je za konec priznal Mariborčan, ki je pred 12.166 gledalci na največjem slovenskem derbiju pomagal Olimpiji, da v zadnja kroga prvenstva vstopi z ogromnima dvema točkama prednosti pred Mariborom.

Ne spreglejte