Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 10. 2019,
9.30

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

Aljaž Ivačič Antonio Delamea Mlinar Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Aljaž Struna liga MLS Zlatan Ibrahimović

Ponedeljek, 7. 10. 2019, 9.30

4 leta, 6 mesecev

Konec rednega dela lige MLS

Ibrahimović čaral v ZDA, nato čestital Struni, ki je že končal sezono #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Zlatan Ibrahimović | Ibrahimović je v Houstonu dosegel že 30. zadetek v tej sezoni. Je drugi najboljši strelec tekmovanja, večkrat je v polno zadel le Mehičan Carlos Vela, nekdanji topničar pri Arsenalu, ki je od njega mlajši osem let.  | Foto Reuters

Ibrahimović je v Houstonu dosegel že 30. zadetek v tej sezoni. Je drugi najboljši strelec tekmovanja, večkrat je v polno zadel le Mehičan Carlos Vela, nekdanji topničar pri Arsenalu, ki je od njega mlajši osem let.

Foto: Reuters

V eni najbolj zanimivih tekem zadnjega kroga rednega dela severnoameriške profesionalne nogometne lige MLS sta se pomerila Houston Dynamo in Los Angeles Galaxy. Najprej je nase z novo mojstrovino opozoril Zlatan Ibrahimović, v nadaljevanju pa je Houston z Aljažem Struno, ki je prispeval podajo za drugi gol, odpravil goste iz Kalifornije in zmagal s 4:2. To je bila njegova zadnja tekma sezone, saj je obstal pred vrati končnice.

Andraž Šporar
Sportal Izjemen učinek glavnih Kekovih violin, Rožmanu se na Reki ni izšlo po željah #video

V Evropi so se nogometaši, ki nastopajo v klubskih prvenstvih, komaj dodobra ogreli, saj so vstopili šele v sredino jesenskega obdobja, čez veliko lužo pa se je že končal redni del lige MLS. Prvenstvo, v katerem nastopa kar nekaj znanih imen svetovnega nogometa, prevladujejo starejši zvezdniki in odsluženi asi, je vedno bolj zanimivo tudi slovenskim ljubiteljem nogometa. Zlasti zaradi tega, ker v tej sezoni v njem nastopajo kar trije slovenski legionarji. Od nedelje naprej le še dva, saj je Aljaž Struna, edini izmed njih, ki se lahko pohvali s statusom standardnega reprezentanta v Kekovi četi, že končal sezono.

Legendarni Šved navdušuje tudi pri 38 letih

Njegov Houston Dynamo je v rednem delu zbral premalo točk, da bi se uvrstil med najboljših sedem klubov zahodne konference, ki so si priborili pravico nastopa v končnici. Pirančan je krstno sezono v ZDA končal v veličastnem slogu. Na domačih tleh je namreč s 4:2 premagal Los Angeles Galaxy, pri katerem blesti Zlatan Ibrahimović.

Atraktiven zadetek Zlatana Ibrahimovića, že njegov 30. v sezoni:

Legendarni Šved, ob katerem ni nikoli dolgčas, je v začetku meseca dopolnil že 38 let, a je še vedno v imenitni formi. Dvoboj v Teksasu, ki je napolnil tribune stadiona BBVA, je začel s pravcato mojstrovino. Dosegel je prvi zadetek na tekmi, ko je z dovršenim strelom z roba kazenskega prostora, novo čarovnijo v njegovem bogatem opusu, atraktivno popeljal goste iz Kalifornije do vodstva.

Preobrat Dynama, ki se poslavlja od sezone

Aljaž Struna se proti Zlatanu Ibrahimoviću ni pomeril prvič v tej sezoni. | Foto: Reuters Aljaž Struna se proti Zlatanu Ibrahimoviću ni pomeril prvič v tej sezoni. Foto: Reuters Kmalu zatem je stresel še okvir vrat, Houston je pozneje izenačil, a je argentinski reprezentant Cristiano Pavon, ki ga je Los Angelesu posodil velikan Boca Juniors, ponovno popeljal goste v vodstvo. To je bil še zadnji trenutek na tekmi, ki je Galaxyju prinesel zadovoljstvo. Sledile so minute, v katerih je na igrišču zagospodaril Houston. Tudi s pomočjo Strune.

Primorec, brez katerega si Matjaž Kek ne more več zamisliti osrednjega obrambnega reprezentančnega dvojca, je v 62. minuti prispeval podajo za izenačenje na 2:2.

Podaja Aljaža Strune za drugi zadetek Houstona:

V polno je zadel Alberth Elis. 23-letni reprezentant Hondurasa je postal junak srečanja, saj je nato prispeval še dve podaji, Dynamo pa se je od sezone poslovil z odmevno zmago s 4:2.

Slovo ameriškega rekorderja

Demarcus Beasley je še zadnjič pomahal gledalcem v slovo. | Foto: Reuters Demarcus Beasley je še zadnjič pomahal gledalcem v slovo. Foto: Reuters To je bil dvoboj, na katerem je zadnji dvoboj v karieri odigral DeMarcus Beasley. Temnopolti 37-letni branilec, edini ameriški reprezentant, ki je nastopil na štirih svetovnih prvenstvih (leta 2010 je na dramatični tekmi proti Sloveniji v Johannesburgu, ki se je končala z 2:2, sedel na klopi), je končal kariero. Pri Dynamu si je delil slačilnico s Struno in neuspešno naskakoval mesta, ki peljejo v končnico lige MLS.

Letos bo potekala po novem formatu, saj si je pravico napredovanja po 34 krogih rednega dela izborilo sedem najboljših klubov v vsaki konferenci. Med njimi sta tudi dva, pri katerih igrata slovenska nogometaša. Zadnji krog rednega dela lige MLS je bil odigran v nedeljo zvečer po slovenskem času, prav vse tekme pa so se začele istočasno. New England Revolution Antonia Delamee Mlinarja je bil v vzhodni konferenci sedmi, nekdanji kapetan Olimpije pa je na gostovanju pri aktualnem prvaku Atlanti odigral vso tekmo in izgubil z 1:3. V tej sezoni je vknjižil 16 nastopov in se dvakrat vpisal med strelce.

Antonio Delamea Mlinar je odigral 16 tekem in se dvakrat vpisal med strelce. | Foto: Reuters Antonio Delamea Mlinar je odigral 16 tekem in se dvakrat vpisal med strelce. Foto: Reuters

Portland Aljaža Ivačiča je v zadnjem krogu doma s 3:1 ugnal San Jose, 25-letni slovenski vratar pa je tudi tokrat spremljal dvoboj na klopi za rezervne igralce in tako konec rednega dela dočakal brez uradnega nastopa v ligi MLS. Morda bo prvič branil v končnici. New England se bo v prvem krogu udaril z branilcem naslova Atlanto United, Portland pa s klubom Real Salt Lake.

Struna v četrtek za točke v Skopju

Končnica lige MLS se bo začela čez slaba dva tedna, do takrat pa bodo v ospredju zanimanja nogometne javnosti reprezentančne tekme. Slovenija se bo v kvalifikacijah za EP 2020 pomerila s Severno Makedonijo (v četrtek v Skopju) in Avstrijo (v nedeljo v Ljubljani, dvoboj je že nekaj tednov razprodan).

Aljaž Struna bo poskušal v četrtek prekrižati načrte Severni Makedoniji in ji vrniti za remi v Stožicah. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Aljaž Struna bo poskušal v četrtek prekrižati načrte Severni Makedoniji in ji vrniti za remi v Stožicah. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Selektor Matjaž Kek je na seznam vpoklicanih kandidatov pričakovano uvrstil tudi Struno, ki je tako v nedeljo že končal klubsko sezono in se v sklepnem dejanju razveselil zmage nad moštvom, v katerem izstopa Zlatan Ibrahimović.  

Ne spreglejte