Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 11. 2019,
17.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Natisni članek

Srečko Katanec Irak FIFA SP 2022

Torek, 19. 11. 2019, 17.00

4 leta, 5 mesecev

Irak remiziral z Bahrajnom (0:0)

Katanec ostaja v odličnem položaju, a izgublja potrpljenje #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Srečko Katanec | Srečko Katanec in njegov Irak sta na dobri poti na svetovno prvenstvo. | Foto Guliver/Getty Images

Srečko Katanec in njegov Irak sta na dobri poti na svetovno prvenstvo.

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec je v torek vodil izbrano vrsto Iraka v kvalifikacijski tekmi za SP 2022. Brez zadetkov je remiziral z Bahrajnom (0:0), pred dvobojem pa je navijače Iraka zaskrbela finančna nedisciplina krovne zveze. Katanec že tri mesece ni prejel plače, tako da je zagrozil, da bi bila lahko to njegova zadnja tekma na vročem stolčku na klopi Iraka.

Srečko Katanec
Sportal Najslajša Katančeva zmaga, Iračanom se je zmešalo od sreče #video

Levi iz Mezopotamije so v zadnjem nastopu navdušili ljubitelje nogometa v Iraku. Izbranci Srečka Katanca so namreč v sosedskem obračunu pokvarili načrte zgodovinskemu rivalu Iranu (2:1) in si še izboljšali možnosti za napredovanje v drugi del kvalifikacij za SP 2022. Ko je Ljubljančan lani prevzel Irak, je večkrat napovedal, da je njegov največji cilj nastop na največjem tekmovanju, ki ga bo leta 2022 gostil Katar. Za zdaj mu gre odlično, po štirih tekmah je z desetimi točkami na prvem mestu.

Plače ni prejel že tri mesece

V torek ga je čakal nov zahteven preizkus. Zaradi nemirov v Bagdadu je moral znova domačo tekmo odigrati na tujih tleh. Podobno kot proti Iranu se je z Bahrajnom pomeril v Jordaniji. Dvoboj dveh neporaženih ekipe se je v Amanu končal brez zadetkov, Irak pa je v skupini C tri tekme pred koncem na prvem mestu ohranil dve točki pred Bahrajnom.

Zmagovalec te skupine se bo neposredno prebil v drugi del azijskih kvalifikacij, drugouvrščena izbrana vrsta pa bo igrala v dodatnih kvalifikacijah.

Irak je bil zelo blizu zadetka, a ostalo je pri 0:0:

Vseeno pa iz vrst Iraka prihajajo slabe vesti. Po informacijah, ki jih je prek socialnih omrežij poslal v svet Hassanin Mubarak, bi lahko bila to tudi zadnja Katančeva tekma na klopi levov. Odkar je sklenil novo pogodbo z iraško zvezo, to je storil 23. avgusta 2019, namreč ni več prejel nobene plače. Prek agenta je zagrozil, da se tega ne bo šel več in bo zapustil Irak. Iračani naj bi mu dolgovali tri plače v skupni vrednosti 400 tisoč ameriških dolarjev (okrog 360 tisoč evrov), Katanec pa je nameraval o vsem skupaj obvestiti tudi Mednarodno nogometno zvezo (Fifa).

O tem je spregovoril tudi predsednik iraškega olimpijskega komiteja Raad Hammoudi in skušal pomiriti navijače. Za televizijsko mrežo Al Rasheed je potrdil, kako je bil v stiku z iraško nogometno zvezo. Krovna zveza naj bi mu zagotovila, da bo dolg do slovenskega trenerja poravnan še danes. Zamuda pri izplačilu naj bi nastala zaradi političnih nemirov v Bagdadu, ki so tudi poskrbeli, da mora nogometna reprezentanca igrati kvalifikacijske domače tekme v tujini.

Katanec je v kvalifikacijah za SP 2022 z Irakom še neporažen. | Foto: Reuters Katanec je v kvalifikacijah za SP 2022 z Irakom še neporažen. Foto: Reuters

Če bi se Irak uvrstil na SP 2022 v Katarju, bi med svetovno elito nastopil šele drugič. Prvič se je na turnir vseh turnirjev uvrstil leta 1986, ko je v Mehiki izpadel že v skupinskem delu.

Ne spreglejte