Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2018,
20.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

7

Natisni članek

Sergio Ramos Real Madrid UEFA doping

Petek, 23. 11. 2018, 20.30

5 let, 4 mesece

Football Leaks: Sergio Ramos padel na dopinškem testu

Kapetan Reala padel na dopingu. Uefa vse skupaj pomagala prikriti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

7

Čeferin Real Ramos | Takole je Sergio Ramos leta 2017 prejel pokal zmagovalca lige prvakov iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. | Foto Guliver/Getty Images

Takole je Sergio Ramos leta 2017 prejel pokal zmagovalca lige prvakov iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Foto: Guliver/Getty Images

Kapetan madridskega Reala in španske nogometne reprezentance Sergio Ramos naj bi po poročanju organizacije Football Leaks po lanskem finalu lige prvakov padel na dopinškem testu. V "nepravilnosti pri dopinškem testu" naj bi bil Ramos vpleten še po eni tekmi španskega prvenstva, poročajo tuji mediji.

Ramos je po finalu lige prvakov, ki ga je Real junija leta 2017 s 4:1 dobil proti italijanskemu Juventusu, padel na dopinškem testu, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa španskega nogometaša in madridskega kluba ni kaznovala. 

V Ramosovem vzorcu so našli deksametazon, preparat, ki vsebuje kortizon in je na seznamu prepovedanih poživil. Deksametazon je sicer dovoljeno sredstvo, če bi ga nogometaš najavil kot zdravilo in imel ustrezna dovoljenja, a tega ni storil, poroča nemški Spiegel.

V Uefi so se zadovoljili z opravičilom in pojasnilom klubskega zdravnika, ki je trdil, da je šlo zgolj za neljubo napako. Ramos je menda vzel tablete proti vnetju, zdravnik pa je prepozno opazil, da vsebujejo sredstvo, ki je na seznamu prepovedanih substanc. 

"Sergio Ramos ni nikoli kršil predpisov proti dopingu," so danes sporočili iz Reala in v uradnem sporočilu zapisali še: "Uefa je zahtevala pravočasne podatke in takoj zaprla zadevo, potem ko so potrdilo dobili pri strokovnjakih Svetovne protidopinške agencije, Ame in same Uefe."

Uefa je po pisanju nekaterih tujih medijev pomagala prikriti škandal, pa tudi sicer se po Evropi čudijo ugodnostim Reala. Tudi španska protidopinška agencija je potrebovala kar šest mesecev, da je slavni klub obvestila o Ramosovem prekršku.  

Aleksander Čeferin Sporto
Sportal Aleksander Čeferin spregovoril tudi o NZS in neuspehu Slovenije #video

"Nepravilnosti" tudi aprila letos

Sicer sta madridski Real in Sergio Ramos v postopku tudi zaradi "nepravilnosti pri dopinški kontroli" po tekmi španskega prvenstva iz aprila 2018, v kateri so Madridčani z 2:1 premagali Malago. Takrat naj bi šel Ramos še pred dopinško kontrolo pod prho, kar je po španskih protidopinških pravilih prepovedano. Podatki Football Leaksa se nanašajo na pismo, ki ga je sodelavec španske protidopinške agencije poslal vodstvu Reala, v protidopinškli agenciji pa sicer navajajo, da takrat postopek ni pokazal uživanja prepovedanih poživil. 

Zapletlo se je tudi v začetku leta 2017

Februarja leta 2017 so Realu spregledali še en prekršek. Protidopinški agenti so se nenapovedano pojavili na treningu Reala in poskušali vzeti vzorec krvi Cristianu Ronaldu, a je tehnik v prvem poskusu zgrešil Portugalčevo veno, ta pa se je nato pritožil, čeprav ima po pravilih kontrolor na voljo tri poskuse, da vzame vzorec krvi. Osem izbranih nogometašev, med njimi poleg Ronalda tudi Toni Kroos, je vzorec krvi dovolilo vzeti le klubskemu zdravniku, kar pa je proti pravilom Uefe. Ta je sicer takrat sprejela pojasnilo madridskega kluba, da so bili kontrolorji "neprofesionalni".  

Atletico Madrid Barcelona
Sportal Dembele v izdihljajih Barceloni zagotovil točko pri Oblaku
Sportal Matic Kotnik zaklenil vrata in tretjič v nizu zmagal
Triglav Domžale Prva Liga Telekom Slovenije
Sportal Domžale so plesale v Kranju, Aluminij poglobil krizo Gorice #video
Ne spreglejte