Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
20. 9. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Natisni članek

Jose Mourinho Manchester United Wayne Rooney nogomet Zlatan Ibrahimović Paul Pogba

Torek, 20. 9. 2016, 19.30

6 let, 7 mesecev

Komentar po treh zaporednih porazih Manchester Uniteda

Kaj je razlog za slabe rezultate Manchester United?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Jose Mourinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihod Joseja Mourinha na klop Manchester Uniteda ter zvezdnikov, kot sta Zlatan Ibrahimović in Paul Pogba, je po dolgem času navijačem rdečih vragov pognal kri po žilah in jih navdal z optimizmom. Mnogi so še pred začetkom sezone v žep pospravljali nove lovorike, a začelo se je povsem drugače.

Po treh letih slabe volje in žalosti - najprej je za pravi "pokol" poskrbel David Moyes, ki je iz šampionske ekipe naredil ekipo za sredino lestvico in že po desetih mesecih izgubil službo - v zadnjih dveh sezonah ni bilo prav veliko bolje niti z izkušenim Louisom van Gaalom.

Nizozemec je v prvi sezoni United popeljal v ligo prvakov, v drugi sezoni pa se tam osramotil in izpadel že po skupinskem delu. Po osvojenem petem mestu, ki je spet pomenilo, da Uniteda ne bo v ligi prvakov, je van Gaal, leto pred iztekom pogodbe, v slovo pomahal z osvojenim naslovom v pokalu FA.

Za tri igralce zapravili 185 milijonov evrov

Vodstvo rdečih vragov je na klop posedlo Joseja Mourinha in poleti za štiri okrepitve zapravilo 185 milijonov evrov. Za rekordno odškodnino (105 milijonov evrov) se je iz Juventusa v Manchester vrnil Paul Pogba, za veliko denarja pa sta prišla tudi Eric Bailly in Henrikh Mkhitaryan. Zlatan Ibrahimović je na Old Trafford prišel brez odškodnine, saj mu je pri PSG potekla pogodba.

18-letni Marcus Rashford je poskrbel za izenačenje v Londonu, potem pa so sršeni rdečim vragom zabili še dva zadetka in poskrbeli za tretji zaporedni poraz Uniteda. | Foto: Reuters 18-letni Marcus Rashford je poskrbel za izenačenje v Londonu, potem pa so sršeni rdečim vragom zabili še dva zadetka in poskrbeli za tretji zaporedni poraz Uniteda. Foto: Reuters

Je Manchester United v krizi?

  • Da.
    72,84 %
    169 glasov
  • Ne.
    27,16 %
    63 glasov
Oddanih 232 glasov

Sezona se je začela po željah, nato pa ...

Začelo se je po željah. Rdeči vragi z igro niso blesteli, a so v svoj žep pospravili angleški superpokal in zmagali na prvih treh tekmah v premier league. To je pomenilo najboljši začetek novega trenerja na klopi Man Utd. Mourinhu se je smejalo, a ne za dolgo.

Po reprezentančnem premoru je sledil veliki derbi z Manchester Cityjem, ki so ga rdeči vragi pred domačimi gledalci izgubili z 1:2. Sinjemodri so si prednost priigrali že po atomskem prvem polčasu in do konca kljub vsem pritiskom domačim niso dovolili, da bi jih ujeli.

Poraz na mestnem derbiju ni najbolje vplival na Mourinhovo četo, ki je s spremenjeno postavo izgubila tudi v Rotterdamu v sklopu lige Europa, dodatno olje na ogenj pa je prilil nedeljski poraz v Londonu proti Watfordu.

Navijači Uniteda Wayna Rooneyja po vsaki tekmi pribijajo na križ. | Foto: Reuters Navijači Uniteda Wayna Rooneyja po vsaki tekmi pribijajo na križ. Foto: Reuters

Vedel je, da bodo prišli slabi trenutki

"Če mislite, da sem po dobrem začetku verjel, da smo nepremagljivi, se motite. Dobro sem se zavedal, da še nismo uigrani in da igralci še niso ponotranjili mojih idej. A to je normalno. Skupaj nismo dolgo in nihanja so del našega spoznavanja. Vedel sem, da bodo prišli slabi trenutki, nisem pa vedel, kako se bo nanje odzvala ekipa. Zdaj vidim, da so nekateri igralci pod pritiskom, kar se odraža tudi na igri," je po tretjem zaporednem porazu novinarjem dejal Portugalec, ki ni povsem črnogled.

"Na vseh treh tekmah smo bili v drugem polčasu boljši nasprotnik. Mi smo bili tisti, ki smo lovili zmago. Tako je bilo proti Cityju, Feyenoordu in Watfordu. Na nobeni tekmi si nismo zaslužili poraza, a ostali praznih rok. Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče, a trdno verjamem, da bo ta prišla, če bomo še bolj trdo in zavzeto trenirali," je dodal 53-letni nogometni strokovnjak.

Manchester United, ki si je pred začetkom zadal cilj postati angleški prvak, za vodilnim Cityjem zdaj zaostaja že šest točk.

Kaj je glavna težava Man Utd?

Jose Mourinho

Zagotovo ima tudi Portugalec prste vmes pri slabi seriji. Angleži trdijo, da je izgubil občutek za zmago, a dejstvo je, da je Mourinho na zadnjih dveh tekmah zgrešil tudi taktiko. Tekme proti Feyenoordu sploh ne štejmo, ker so jo rdeči vragi vzeli kot prijateljsko tekmo. 

"Nisem ljubitelj univerzalnih nogometašev, hočem specialiste," je pred sezono in vsemi nakupi novinarjem govoril Portugalec, ki je s tem pokazal, kam pes taco moli. A njegovi specialisti so ga na zadnjih tekmah pustili na cedilu. Pogba je bil neviden, Ibrahimović, ki je na začetku zadel vse, zdaj greši nemogoče. Mourinho si bo moral odgovoriti na vprašanje, kaj narediti, če specialistom ne gre oziroma kaj narediti, da jim bo šlo. Za začetek bi moral pogledati, ali res vsi igrajo tam, kjer so najboljši in najbolj uporabni ...

Težava za igralce Uniteda je tudi javno Mourinhovo kritiziranje. Po tekmi s Cityjem so jih slišali Daley Blind, Mkhitaryan in Jesse Lingard, po tekmi z Watfordom še na pol zdravi Luke Shaw. Mourinho fantov ni poimensko navedel, a dobro se je vedelo, na koga meri. Ni znano, kako so igralci to sprejeli, a Portugalec bo moral v prihodnje, če želi ohraniti dobro vzdušje, pri teh izjavah bolj paziti ter igralca, če že, opozoriti in okarati na štiri oči.

Mourinho o sodnikih: "Ne bom komentiral zadeve, na katero ne morem vplivati." | Foto: Reuters Mourinho o sodnikih: "Ne bom komentiral zadeve, na katero ne morem vplivati." Foto: Reuters

Sodniki

Sodniki ponavadi niso glavni krivec za končni rezultat, tudi če so, pa se da vse skupaj obrniti drugače. Tudi v tem primeru se da, a ko ekipa ni prava, ko se še lovi in išče, je vsaka napaka sodnika, ki neposredno vpliva na rezultat, zelo moteč dejavnik. In na zadnjih treh tekmah, ki so jih nogometaši Uniteda izgubili, se je zgodilo ravno to.

  • Tekma s Cityjem: Štart s podplatom Claudia Brava na Wayna Rooneyja – moral bi dobiti rdeč karton, United pa izvajati enajstmetrovko. Sodnik: /
  • Tekma s Feyenoordom: Nizozemci so zadetek dosegli iz očitnega prepovedanega položaja. Sodnik: /
  • Tekma z Watfordom: Londončani so vodilni zadetek dosegli po prekršku nad Anthonyjem Martialom. Sodnik: /

"To so stvari, na katere ne morem vplivati, zato jih ne bom komentiral," za zdaj še v gosposkem slogu dela delivcev pravice ne komentira Mourinho. To bi se lahko spremenilo, če se bo ta trend nadaljeval.

Wayne Rooney

Navijači in podporniki Man Utd so polni kritik na račun kapetana. Kritike se pojavljajo tudi takrat, ko United zmaga, zdaj, ko je izgubil na treh tekmah zapored, pa so najboljšega strelca angleške reprezentance vseh časov pribili na križ in ga podijo iz kluba. Kritike so velikokrat upravičene, a ravno zadnji tekmi sta pokazali, da je Mourinho pojedel besedo.

"Rooney bo igral na 10, 9,5 ali 9, in ne osem, sedem ali šest," je trdil Portugalec, ki je proti Watfordu izbral taktiko 4-3-3. Pogba je igral na levi strani sredine, Rooney pa na desni. Čeprav je Mourinho trdil, da ne bo igral na sredini, je storil ravno to.

Nič ne bi bilo narobe, če bi Rooneyja posadil na klop. Če je Mourinho presodil, da je izkušeni Anglež še vedno boljši kot vsi preostali, pa naj zaigra na zanj primernejšem položaju.

Učinek najdražjega igralca na svetu na prvih štirih tekmah: 0 zadetkov, 0 podaj, 4 različne pričeske. | Foto: Reuters Učinek najdražjega igralca na svetu na prvih štirih tekmah: 0 zadetkov, 0 podaj, 4 različne pričeske. Foto: Reuters

Paul Pogba

Po rekordni odškodnini se je od mladega Francoza pričakovalo, da bo igral kot Lionel Messi, resnica pa je daleč od tega. Pogba je v navezi z robustnim Marouanejem Fellainijem povsem neviden. V napadu ne naredi veliko, v obrambi pa še manj. Videli smo le nekaj lepih preigravanj, ki pa v rezultatskem smislu ne pomenijo prav nič. Vse skupaj je precej logično, saj Pogba ni defenzivni vezist, ampak ofenzivni. Francoz bi bil veliko bolj primeren za igranje na položaju ofenzivnega vezista, kar pa bi pomenilo, da bi moral Rooney na klop.

Zlatan Ibrahimović

Šved je, odkar je prišel, standardni mož v začetni postavi. To je razumljivo, a ravno na zadnjih tekmah je bil Ibrakadabra tisti, ki "zicerjev" ni pretopil v zadetke. Kaj je alternativa? Na klopi oziroma po novem na krilu je angleški čudežni deček Marcus Rashford, ki je rojen napadalec. 

Mourinho ga zaradi Šveda sili v igranje na krilu, ki roko na srce ni njegovo pravo mesto. Čeprav je najbolj prodoren in hiter v vsej ekipi Uniteda, na tem položaju izgubi veliko žog, v obrambi pa soigralcem ne pomaga niti malo, kar je velika težava.

Zlatan Ibrahimović je na prvih tekmah v rdečem dresu zadel vse, na zadnjih treh pa mu ni šlo preveč dobro od rok. | Foto: Reuters Zlatan Ibrahimović je na prvih tekmah v rdečem dresu zadel vse, na zadnjih treh pa mu ni šlo preveč dobro od rok. Foto: Reuters

Desno ofenzivno krilo

Manchester United je z nakupom štirih igralcev po besedah Mourinha pokril tiste najnujnejše položaje, a če smo natančni, tega ni storil. Na desnem krilu, ki je velika težava Uniteda, naj bi igral Armenec Mkhitaryjan, a to ne bo šlo. Čeprav mu v življenjepisu piše, da tam lahko igra, je v premier league hitro pokazal, da na krilu nima kaj iskati.

Tako, kot smo prej napisali za Pogbaja, je ofenzivni vezist in tega se ne da spremeniti. Rešitev bi bila, da višje kot do zdaj igra Antonio Valencia, v obrambo pa se postavi Mattea Darmiana ali Timothyja Fosuja-Mensaha. Koga postaviti za napadalca, pa je težko reči. Izbire je veliko, morda celo preveč (Rooney, Pogba, Mkhitaryjan, Mata) ...

Ne spreglejte