Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 15. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju z Milanom Mandarićem

Predsednik Olimpije: To, kar nam je uspelo, spada v Guinnessovo knjigo rekordov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Predsednik Olimpije Milan Mandarić je po zmagi v Velenju, s katero so si zeleno-beli zagotovili naslov državnega prvaka, sijal od sreče. "Velik uspeh je odtehtal trnovo pot, ki smo jo morali prehoditi, pri tem pa se bili primorani spopasti z nepričakovanimi težavami," je dejal 77-letni ameriški poslovnež s srbskimi koreninami, objel trenerja Rodolfa Vanolija in napovedal, da bodo navijači v prihodnji sezoni gledali še boljšo Olimpijo.

Ko je bogati podjetnik Milan Mandarić poleti nakazal štiri milijone evrov Izetu Rastoderju in sedel na predsedniški stolček Olimpije, je navijačem ljubljanskega kluba sporočil, da želi povzdigniti klub in mu vrniti ponos. Izpostavil pa je še eno željo. Na tribune, ki so v prejšnjih sezonah v Stožicah bolj ali manj samevale, je želel vrniti privržence zeleno-belih. Tako je bilo pred začetkom sezone, v kateri mu je uspel veliki met. Njegova namera se je izpolnila. Olimpija je prehitela vse tekmece, tudi Maribor, in si krog pred koncem zagotovila naslov prvaka. Čeprav je doživljala ogromne težave (zimski odhod najboljših igralcev, pogoste menjave trenerjev in drugih klubskih delavcev, ponesrečena registracija Danka Lazovića, razne afere ...), bo ciljno črto prvenstva prečkala prva. Ljubljana bo prihodnji teden po 21 letih zaploskala državnemu prvaku, ki bo po napovedih predsednika v prihodnji sezoni igral še boljši nogomet.

Olimpija si je zmago nad Rudarjem, s katero je postala prvak, zagotovila v zadnjih sekundah. Kot da bi želela slediti ritmu turbulentne sezone, polne nenavadnih prigod in odločitev v izdihljajih dvobojev.
Joj, ta enajstmetrovka ... Takrat mi je srce skoraj nehalo utripati. Rekel sem si, Rok (Rok Kronaveter, strelec edinega zadetka na tekmi, op. p.), nisi še zgrešil kazenskega strela. Ne šali se, da ne bi morda zgrešil zdaj (smeh).

Ko je Rok zadel v polno, sodnik pa odpiskal konec tekme, sem si močno oddahnil. Zdaj bo lažje. Ta teden bo končno bolj sproščen. Ne bo več tako stresno, kot je bilo v zadnjih 30 dneh, ko smo doživljali marsikaj, o čemer raje ne bi govoril. Tisti, ki smo na prvi bojni liniji v klubu, moramo zdržati vse pritiske, zato sem zadovoljen, da nam je uspelo. Zdaj smo prvaki. Velik uspeh je odtehtal vso trnovo pot, ki smo jo morali prehoditi, pri tem pa se bili primorani spopasti z nepričakovanimi težavami. Prejeli smo tako lepo nagrado, da odtehta vse prejšnje težave in skrbi.

Veselje nogometašev Olimpije po zmagi v Velenju, s katero so si zagotovili državno zvezdico. | Foto: Veselje nogometašev Olimpije po zmagi v Velenju, s katero so si zagotovili državno zvezdico.

Bodo nogometaši deležni posebne nagrade za naslov državnega prvaka?
Seveda. Že tako imajo nagrade. Imajo bonus, imajo pa tudi nagrado za prvo mesto. Zdaj so ga dosegli, tako da si zaslužijo vsak cent.

Je višina nagrade poslovna skrivnost?
O znesku se še nismo povsem uskladili, a lahko povem, da bodo igralci zadovoljni. Vsekakor so si zaslužili nagrado, vsak cent. To, kar nam je uspelo, spada na nogometne strani Guinnessove knjige rekordov. Ko smo prevzeli prvo mesto, ga nismo več oddali. Prvaki smo prvič po 21 letih. To je fantastičen uspeh, če upoštevamo, kaj se je dogajalo z Olimpijo.

Kako ste čestitali igralcem? Kaj ste jim povedali po tekmi?
Torej ... Povedal sem jim, da brez njega (mimo je šel trener Rodolfo Vanoli, predsednik Olimpije pa ga je prisrčno objel, op. p.) ne bi postavili pike na i. V najtežjih trenutkih, ko je bilo treba poskrbeti za finiš, nam je izjemno pomagal. Ponosen sem na odločitev, da sem ga pripeljal za trenerja. Imel sem dober šesti čut (smeh).

Kot predsednik sem s tem, kar smo ustvarili, zelo zadovoljen. Ko sem prevzel klub, sem napovedoval, da bom spisal novo zgodbo. Zdaj sem to storil. Nič ni lepšega kot nekomu nekaj obljubiti, nato pa izpolniti obljubo.

V največje zadovoljstvo mi je, da lahko okrog sebe opazujem nasmejane obraze in vesele pesmi (iz slačilnice Olimpije je odmevala glasna glasba, op. p.). Ko spremljam zadovoljstvo igralcev ter vseh, ki imajo radi nogomet in Olimpijo, sem srečen. Moram pa poudariti, da nas čaka v prihodnosti še veliko dela. Pomembno je, da se tisto, kar sem si zamislil, uresničuje. Smo na pravi poti.

V zadnjem krogu se bo Olimpija poslovila od sezone na domači tekmi s Krko, po kateri bo kapetan Darijan Matić povzdignil pokal, namenjen najboljšemu slovenskemu klubu.
Komaj čakam na to tekmo. Rad bi videl, da bi v Stožice prišli vsi, ki imajo radi Olimpijo. V Ljubljani jih je ogromno, a so se zaradi nostalgije in vsega, kar se je dogajalo v preteklosti, odvadili obiskovanja srečanj. Ne hodijo več na tekme. Ko se sprehodim po Ljubljani, me spremlja občutek, da se mesto v nogometnem smislu budi in vrača. To je tudi naša naloga, naš izziv. Moramo dvigniti nogomet. Ne samo Olimpijo, ampak ves slovenski nogomet. Moramo si prizadevati, da se izboljša in napreduje na vseh ravneh.

Predsednik Olimpije upa, da bodo na srečanje zadnjega kroga med Olimpijo in Krko, na katerem bodo kapetanu Darijanu Matiću izročili pokal za slovenskega prvaka, prišli vsi, ki imajo radi zeleno-bele. | Foto: Predsednik Olimpije upa, da bodo na srečanje zadnjega kroga med Olimpijo in Krko, na katerem bodo kapetanu Darijanu Matiću izročili pokal za slovenskega prvaka, prišli vsi, ki imajo radi zeleno-bele.

Bodo na tekmi s Krko tudi nekdanji trenerji Olimpije (Marijan Pušnik, Oliver Bogatinov, Marko Nikolić, Radoje Smiljanić), ki so med sezono zeleno-belim pomagali do končnega prvega mesta?
Ne vem. Vsak, ki je del Olimpije in jo ljubi, je dobrodošel. Olimpija ni Milan Mandarić, ampak smo to vsi skupaj. Upam, da bo prihodnji konec tedna na tekmi s Krko veliko naših navijačev in da si bomo razdelili uspeh. To je njihov uspeh.

Jim za prihodnjo sezono pripravljate kakšno presenečenje? Pogosto izpostavljate cilj, da bi Olimpija postala najboljši klub v tem delu Evrope.
Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da bo Olimpija še uspešnejša. Prihaja Evropa, prihaja nova sezona. Zdaj, ko smo osvojili prvenstvo, si ne smemo dovoliti, da bi zaspali na starih lovorikah, ampak moramo najti nov izziv. Želimo ostati prvi in se zasidrati povsem na vrhu. Naj bo Olimpija tisto, kar si zasluži in tudi je.

Kakšno je potem vaše sporočilo Mariboru, ki se bo moral po petih letih zadovoljiti z naslovom podprvaka in se bo v prihodnji sezoni želel vrniti na prestol?
Zelo cenim Maribor. Zelo močno. V zadnjih letih so bili njegovi nogometaši tako uspešni, da tega ne sme prav nihče podcenjevati. Maribor je veliko naredil za slovenski nogomet. Na začetku sezone sem rekel, da cenim Zlatka Zahovića kot športnega direktorja, a sem mu že takrat zaželel velik izziv, da se poteguje za drugo mesto. Uspelo mu je, Maribor je drugi.

Ne spreglejte