Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 10. 2018,
11.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

1

Natisni članek

Luka Modrić hrvaška nogometna reprezentanca Zlatko Dalić Anglija Gareth Southgate Rujevica Liga narodov

Petek, 12. 10. 2018, 11.05

5 let, 6 mesecev

Hrvate še peče svastika, Modrića zmotili angleški mediji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

1

Luka Modrić | Luka Modrić je še enkrat pojasnil, kaj ga je zmotilo pri angleških medijih. | Foto Reuters

Luka Modrić je še enkrat pojasnil, kaj ga je zmotilo pri angleških medijih.

Foto: Reuters

Današnja tekma lige narodov na Reki med Hrvaško in Anglijo, ki se bosta udarili le 93 dni po nepozabnem polfinalu svetovnega prvenstva (2:1 za Hrvaško), bi morala predstavljati pravo pašo za oči, a bo zaradi kazni potekala pred praznimi tribunami. Najboljši nogometaš na svetu Luka Modrić je moral otoškim novinarjem marsikaj pojasniti.

Ker Hrvaška še vedno plačuje ceno za afero s svastiko, ki je pretresla nogometni svet, ko se je pojavila na zelenici splitskega Poljuda med kvalifikacijsko tekmo Hrvaške in Italije, bodo danes tribune reškega stadiona samevale.

Tomaž Kavčič
Sportal Liga narodov? Liga porazov za Slovenijo. Padla je tudi v Oslu.

Hrvaška in Anglija sta se pred tremi meseci pomerili v polfinalu svetovnega prvenstva v Rusiji na razprodanem stadionu Lužniki, danes pa bosta poslušali državno himno in se spustili v boj za prve točke lige narodov pred praznimi tribunami.

Dom Rijeke bo danes stadion zvezdnikov in duhov

Rujevica, stadion, kjer je v zadnjih letih ogromne aplavze doživljal Matjaž Kek, ki je Rijeko popeljal do številnih podvigov, bo danes spominjala na stadion duhov. Prisotni bodo le nogometaši, sodniki, delegaciji zvez, predstavniki sedme sile ter varuhi reda in mira. ''Težko bo igrati na praznem stadionu. To je nenogometno okolje. Težko je igrati brez navijačev, a zdaj je, kar je. Na to se moramo navaditi,'' sporoča Zlatko Dalić.

Leta 2015 je nogometaše in zbrane na stadionu Poljud, ki je bil zaradi kazni zaprt za gledalce, med kvalifikacijsko tekmo med Hrvaško in Italijo (1:1) zmotila podoba svastike, nemškega nacističnega simbola. | Foto: Reuters Leta 2015 je nogometaše in zbrane na stadionu Poljud, ki je bil zaradi kazni zaprt za gledalce, med kvalifikacijsko tekmo med Hrvaško in Italijo (1:1) zmotila podoba svastike, nemškega nacističnega simbola. Foto: Reuters

Hrvaški selektor, ki je v domovini pridobil še dodatne simpatije, ko se je zahvalil nemoralni večmilijonski ponudbi iz Kitajske, bo prvič vodil Hrvaško pred praznimi tribunami. Njegov predhodnik Ante Čačić je prvi del kazni zaradi splitske svastike odslužil na kvalifikacijski tekmi za EP 2016 proti Bolgariji, danes pa sledi še drugi del. Nato bo Hrvaška odslužila kazen, tako da bo lahko novembrski spektakel, k slovenski sosedi prihaja vroča Španija, potekal pred navijači.

Portugalska Škotska
Sportal Portugalcem gre brez Ronalda odlično

Ne igralci ali selektor, ampak mediji

Luka Modrić, Zlatko Dalić in Ivan Rakitić na četrtkovem treningu na Reki. | Foto: Reuters Luka Modrić, Zlatko Dalić in Ivan Rakitić na četrtkovem treningu na Reki. Foto: Reuters Pred dvobojem med Hrvaško in Anglijo, ponovitvijo polfinala SP 2018, so se otoški mediji spomnili na kritiko Luke Modrića, ki jo je po veliki zmagi z 2:1 (po podaljšku) izrekel na moskovskem stadionu Lužniki. Dejal je, da so se Otočani vedli preveč bahato. Tri mesece pozneje izkušeni Zadrčan ni spremenil mnenja, je pa za angleške predstavnike sedme sile ponudil dodatno razlago, s katero je želel preprečiti, da v prihodnje ne bi prihajajo do nepotrebnih nesporazumov.

''Ko sem to povedal po polfinalu, nisem imel v mislih angleških igralcev ali selektorja, ampak nekatere medije in njihove komentarje, ki smo jih lahko spremljali. Počutili smo se, kot da nas ne bi dovolj spoštovali, ampak podcenjevali naš dosežek. Zaslužili smo si lepši odnos. To je bila za nas le dodatna motivacija. Je to težava za Anglijo? Na to morate najti odgovor sami in analizirati zadevo,'' je o arogantnosti nekaterih otoških medijev spregovoril zvezdnik madridskega Reala. 

Hrvaška je pred 93 dnevi v polfinalu svetovnega prvenstva v Rusiji po podaljških premagala Anglijo z 2:1. | Foto: Reuters Hrvaška je pred 93 dnevi v polfinalu svetovnega prvenstva v Rusiji po podaljških premagala Anglijo z 2:1. Foto: Reuters

Selektor Dalić ga je dopolnil: ''Na svetovnem prvenstvu smo dobili občutek, da Angleži niso pričakovali, da bi se lahko uvrstili med najboljše štiri na svetu. Tako podcenjevalno sliko so širili njihovi mediji, ne pa angleška ekipa. Nogometaši in selektor vedno spoštujejo tekmeca, pri njih ni takšnega razmišljanja. V nogometu ni podcenjevanja, mora biti prisotno le spoštovanje tekmeca, a tudi samozaupanje v lastne moči in zmožnosti,'' je pred dvobojem s tremi levi poudaril hrvaški strateg.

Southgate zelo ceni Modrića

Pozdrav Garetha Southgata in Luke Modrića po polfinalu SP 2018.  | Foto: Reuters Pozdrav Garetha Southgata in Luke Modrića po polfinalu SP 2018. Foto: Reuters Angleški selektor Gareth Southgate zelo ceni hrvaškega kapetana. ''Luko Modrića sem v izboru Fifa Best postavil na prvo mesto. V prejšnji sezoni je bil najboljši igralec na svetu. Ima izjemen talent in predstavlja smetano svetovnega nogometa. Svetovno prvenstvo in klubsko sezono z Realom je odigral izjemno. Lahko zmaga tudi v izboru France Football,'' je za hrvaško televizijsko postajo Nova TV dejal angleški selektor, ki tako ne izključuje možnosti, da bi Modrić po priznanjih za najboljšega igralca sezone Uefe, svetovnega prvenstva in najboljšega nogometaša leta po izboru Fife prejel še zlato žogo.

Odkar je hrvaški kapetan v Londonu prejel priznanje za najboljšega nogometaša na svetu, z Real Madridom doživlja le neuspehe. Padel je v veliko krizo, saj beli baletniki na štirih zaporednih tekmah niso dosegli niti zadetka. Bo bolje s hrvaško izbrano vrsto, ki je prejšnji mesec doživela ponižanje, najvišji poraz v zgodovini, na tekmi lige narodov v Španiji (0:6)? ''Morda je prišla tekma proti Španiji nekoliko prekmalu za nas, po vsem tem, kar se je dogajalo po svetovnem prvenstvu. A tekma proti Angliji bo pravi test. Radi igramo proti najboljšim nasprotnikom. Liga narodov je odlično tekmovanje,'' je prepričan, da je to tekmovanje, ki ustreza Hrvaški.

Angleški selektor Gareth Southgate v pogovoru z Johnom Stonesom na Rujevici, ki bo danes prazna. | Foto: Reuters Angleški selektor Gareth Southgate v pogovoru z Johnom Stonesom na Rujevici, ki bo danes prazna. Foto: Reuters

Kockasti bodo aktivni tudi prihodnji teden, ko bo selektor Dalić preizkusil na delu še nekaj rezervistov, Hrvaška pa se bo na Rujevici v prijateljski tekmi pomerila z Jordanijo. To bo prva tekma svetovnih podprvakov na domačih tleh, na katerih se bo lahko po ogromnem uspehu v Rusiji predstavila domačim navijačem na polnem stadionu.

Uefa liga narodov logotip
Sportal Višje denarne nagrade za udeležence lige narodov
Srečko Katanec
Sportal Eno od največjih prekletstev, kar jih pozna slovenski nogomet
Tomaž Kavčič slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Kavčič: V Oslu z enako energijo kot Norvežani
Benjamin Verbič
Sportal Kavčič nima sreče, Slovenijo doletel nov udarec
Ne spreglejte