Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 10. 2018,
9.49

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Roma Edin Džeko Justin Kluivert Patrick Kluivert Zlatko Zahović Luka Zahović

Četrtek, 4. 10. 2018, 9.49

12 mesecev

Justin Kluivert

Ganljiva gesta najstnika, ki je z očetom ponovil evropski podvig Zahovićev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

1

Justin Kluivert | Roma je v torek premagala Viktorio Plzen kar s 5:0. | Foto Reuters

Roma je v torek premagala Viktorio Plzen kar s 5:0.

Foto: Reuters

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, dokazuje tudi zgodba Justina Kluiverta. Sin slovitega nizozemskega napadalca Patricka Kluiverta je v torek sodeloval pri strelskem festivalu Rome, ki je kar petkrat zatresla mrežo Viktorie iz Plzna. Mladi tulipan je z 19 leti postal najmlajši strelec Rome v zgodovini lige prvakov, na prav posebnem evropskem seznamu pa se je z očetom pridružil slovenskemu družinskemu dvojcu, ki ga sestavljata Zlatko in Luka Zahović.

Dvoboj drugega kroga skupinskega dela lige prvakov med Romo in Viktorio je na Olimpicu postregel z visoko zmago gostiteljev (5:0). Sinovi volkulje so zlahka odpravili češkega prvaka, s tremi zadetki pa je izstopal Edin Džeko. Prvi zvezdnik bosanskega nogometa se je veselil prvega hat-tricka v ligi prvakov, med strelce pa sta se vpisala še 21-letni Turek Cengiz Ünder in dve leti mlajši Justin Kluivert.

Lionel Messi
Sportal Messi zapečatil usodo Tottenhama, šov Neymarja, Oblak in Handanović nasmejana

Najstnik iz Amsterdama se je podpisal pod številne rekorde

Mladi nizozemski as je dočakal strelski prvenec v dresu Rome. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi nizozemski as je dočakal strelski prvenec v dresu Rome. Foto: Guliverimage/Getty Images Če spada Džeko z 32 leti med bolj izkušene napadalce v ligi prvakov, pa preostala strelca Rome predstavljata dolgoročno naložbo rimskega velikana za bleščečo prihodnost.

Nizozemski najstnik se je v torek večkrat zapisal v zgodovino. Postal je najmlajši strelec Rome v zgodovini tekmovanja. Dosegel je tudi prvi zadetek za sinove volkulje, odkar se je poleti preselil v italijansko prestolnico iz Ajaxa, polfinalist lige prvakov v prejšnji sezoni pa je zanj plačal 17 milijonov evrov.

Zadetek je posvetil nesrečnemu prijatelju

Kluivert se je po zadetku poklonil velikemu prijatelju, nekdanjemu obetavnemu klubskemu soigralcu pri Ajaxu Abdelhaku Nouriju, ki je lani doživel hudo tragedijo. Med prijateljsko tekmo z Werderjem se je po srčnem infarktu zgrudil, prireditelji pa so bili tako nepripravljeni, da so defibrilator na igrišče prinesli tako pozno, da je mladi nogometaš utrpel hude možganske okvare. Njegove kariere je bilo v trenutku konec.

Abdelhak Nouri
Sportal Lani je bil velik up svetovnega nogometa, danes komaj odpira oči

Nesrečni Nouri se je poleti po več kot letu zbudil iz kome, a je njegovo fizično stanje zelo slabo. Nanj se je po strelskem prvencu v dresu Rome spomnil Kluivert. V njegovo čast pri Romi nosi dres s številko 34, zadetek pa je proslavil z dresom Nourija v rokah. ''Zadetek posvečam njemu. Moje misli so v tem trenutku z njim,'' je poudaril 19-letni krilni napadalec, rojen v Amsterdamu.

Le Ganci, Slovenca, zdaj pa še Nizozemca

Zlatko Zahoović je z Valencio leta 2001 igral v finalu lige prvakov. | Foto: Reuters Zlatko Zahoović je z Valencio leta 2001 igral v finalu lige prvakov. Foto: Reuters Mladi nizozemski legionar v Rimu, ki že igra tudi za člansko izbrano vrsto, se je z zadetkom proti Viktorii vpisal na prav poseben evropski seznam, na katerem so zajeti očetje in sinovi, ki so zadeli v polno na tekmah lige prvakov. Ni pretirano zajeten, na njem so le tri družine.

Led so prebili Afričani. Ganec Abedi Pele, legendarni ljubljenec navijačev Marseilla, je pred desetletji navduševal v ligi prvakov, med strelce pa sta se vpisala tudi njegova sinova Andre Ayew in Jordan Ayew. 

Leta 2014 sta se jim na seznamu pridružila Slovenca. Zlatko in Luka Zahović sta se znašla v eminentni druščini, hkrati pa postala prva Evropejca, ki sta se kot oče in sin v ligi prvakov, tekmovanju, ki kot naslednik nekdanjega pokala državnih prvakov poteka od leta 1992, vpisala na seznam strelcev. Zlatko Zahović je bil svojčas odličen strelec, v ligi prvakov pa je zadeval v polno za Porto, Olympiakos in Valencio.

Pred štirimi leti je na tekmi lige prvakov mrežo tekmeca zatresel tudi njegov sin Luka. Bil je še najstnik in osrečil Maribor, ko je v izdihljajih srečanja poskrbel za izenačenje proti Sportingu iz Lizbone (1:1). Tako je Slovenija izkusila prav posebno čast.

Trenutek, ko je Luka Zahović presenetil obrambo Sportinga in se vpisal med strelce v ligi prvakov. | Foto: Vid Ponikvar Trenutek, ko je Luka Zahović presenetil obrambo Sportinga in se vpisal med strelce v ligi prvakov. Foto: Vid Ponikvar

Na drugi evropski par očeta in sina, ki se je znašel na omenjenem seznamu, je bilo treba čakati kar štiri leta. Vse do torka, ko sta se na njem znašla Patrick in Justin Kluivert.

Kdo je Patrick Kluivert?

Patrick Kluivert je leta 1995 odločil finale lige prvakov v prid Ajaxa, ko je bil star komaj 18 let. | Foto: Reuters Patrick Kluivert je leta 1995 odločil finale lige prvakov v prid Ajaxa, ko je bil star komaj 18 let. Foto: Reuters Oče 19-letnega Justina je eden najboljših nizozemskih napadalcev vseh časov. Pred 42 leti se je rodil v Amsterdamu. V karieri je branil barve številnih evropskih klubskih velikanov, največje uspehe pa je dosegal z Ajaxom, s katerim je postal tudi evropski prvak, in Barcelono.

Bil je član znamenite zlate generacije Ajaxa, leta 1995 pa odločil finale lige prvakov proti Milanu na Dunaju, ko je imel zgolj 18 let.

V dresu tulipanov je odigral 79 tekem in dosegel 40 zadetkov. Na SP 1998 je z Nizozemsko osvojil četrto mesto, dve leti pozneje pa je bil najboljši strelec evropskega prvenstva, na katerem je izpadel v polfinalu.

Pred desetimi leti je začel trenersko kariero, bil pomočnik trenerja pri številnih nizozemskih klubih, pomagal je tudi selektorju Nizozemske, za kratek čas je bil selektor Curacaa, kjer je bila rojena njegova mati, v sezoni 2016/17 pa je bil direktor bogatega PSG. Od letos naprej je pomočnik selektorja Kameruna, velikega prijatelja Clarencea Seedorfa.

Jaka Bijol Uefa
Sportal Uefa se je poklonila slovenskemu biseru, alarm pri Realu
Zlatko Zahović
Sportal Zlatko Zahović poslal sporočilo Miranu Pavlinu #intervju
Ante Šimundža
Sportal Dokaz, koliko Zahović ceni Šimundžo #video
Ne spreglejte