Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
16. 6. 2018,
21.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

1

Natisni članek

Jorge Sampaoli argentinska nogometna reprezentanca Islandija FIFA SP 2018 Lionel Messi Lionel Messi Hannes Thor Halldorsson

Sobota, 16. 6. 2018, 21.10

5 let, 10 mesecev

Hannes Thor Halldorsson

Filmski režiser razkril, kako je prelisičil Messija in postal junak

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

1

Islandija Argentina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometni svet je v soboto dočakal prvo večje presenečenje na SP 2018. Dvakratni svetovni prvak Argentina je v soboto zgolj remiziral z Islandijo (1:1). Najlepšo priložnost za zmago gavčev nad borbenim novincem na SP je zapravil Lionel Messi. Islandski vratar Hannes Thor Halldorsson, velik ljubitelj filmske kamere, je ubranil njegov strel in po tekmi v navalu razkril recept, s katerim je razorožil zvezdnika Barcelone.

Argentinski kapetan Lionel Messi je v uvodno srečanje skupine D na SP 2018 vstopil izzvan. V zadnjem desetletju je ni minute, ko ga ne bi primerjali z večnim tekmecem Cristianom Ronaldom. Portugalec je v petek zablestel s tremi zadetki v španski mreži, tako da je svet z zanimanjem čakal na odgovor 31-letnega napadalca iz Rosaria.

Hrvaška Nigerija
Sportal Hrvati po avtogolu in 11-metrovki ugnali Nigerijo, Messi se drži za glavo

Messi prevzel odgovornost, a zgrešil cilj

Večkratni najboljši nogometaš na svetu je v 63. minuti zapravil strel z bele točke. | Foto: Reuters Večkratni najboljši nogometaš na svetu je v 63. minuti zapravil strel z bele točke. Foto: Reuters Med njimi je bil tudi njegov sloviti rojak Diego Armando Maradona, ki je kljub opozorilom prirediteljev, da se na letošnjem svetovnem prvenstvu na štadionih ne kadi, v družbi prižgane cigare spremljal dvoboj med Argentino in Islandijo (1:1), po katerem pa Messiju ni bilo do veselja.

Začelo se je po notah dvakratnih svetovnih prvakov. V 19. minuti je nekdanji Maradonov zet Sergio Agüero popeljal gavče v vodstvo, a so Islandci odgovorili izjemno hitro in le štiri minute pred Alfredom Finnbogasonom poskrbeli za zgodovinski trenutek, prvi gol na SP, in izenačenje.

Argentina, Islandija
Sportal Islandci ob mundialskem debiju zdržali argentinske napade

Čeprav je Argentina pritiskala na vrata discipliniranih ''severnjakov'', je ostalo pri neodločenem rezultatu. Favoritom ni pomagala niti najstrožja kazen. Odgovornost je prevzel Messi, a se ni izkazal. Izbral je svojo levo stran, a je islandski vratar prebral njegovo namero, ustavil strel in postal junak srečanja. Na koncu je zbral kar šest obramb in sijal od sreče, ko je prejemal čestitke za priznanje za najboljšega igralca tekme.

Trenutek, ko je Hannes Thor Halldorsson prebral namero kapetana Argentine in ubranil 11-metrovko. | Foto: Reuters Trenutek, ko je Hannes Thor Halldorsson prebral namero kapetana Argentine in ubranil 11-metrovko. Foto: Reuters

''Igrali smo proti eni od najboljših reprezentanc na svetu, ki ima v svojih vrstah najboljšega igralca na svetu. Zame kot vratarja, ki je nastopil prvič na svetovnem prvenstvu, je bil trenutek, ko sem se neposredno pomeril z Messijem, mogočen. Ko sem ubranil njegov strel, so se mi uresničile sanje,'' je poudaril 34-letni Islandec, ki brani za danski Randers.

Peru, Danska
Sportal Poulsen pokopal simpatične Perujce

Na 11-metrovko se je dobro pripravil

Veselje Islandcev po veliki točki na SP 2018. | Foto: Reuters Veselje Islandcev po veliki točki na SP 2018. Foto: Reuters Razkril je, da je odlično opravil domačo nalogo. Za morebitno Messijevo izvajanje 11-metrovke se je namreč načrtno pripravil. ''Ogledal sem si veliko njegovih zadnjih 11-metrovk, pa tudi svojih. Skušal sem prodreti v njegove misli in ugotoviti, kako razmišlja o meni. Spremljal me je močan občutek, da se bo odločil za to stran,'' je pojasnil junak srečanja, zaradi katerega se je dvoboj v Moskvi končal brez zmagovalca.

''Točka je zelo pomembna za nas, saj hočemo uresničiti načrt in napredovati v osmino finala,'' se je Halldorsson razveselil remija, ki ga je islandski tabor v druščini številnih navijačev proslavil kot zmago. ''Samozavest nam je rasla iz minute v minuto, čutili smo, da tekma poteka natanko tako, kot smo si želeli,'' je pohvalil soigralce za predstavo, ki je parala živce južnoameriški velesili.

Francija, Avstralija
Sportal Francozi tudi s pomočjo VAR do prve zmage v Rusiji

Ne obožuje le nogometa, ampak tudi snemanje filmov

Halldorsson je odličen vratar, v njegovem srcu pa ni prisotna le strast to nogometa, ampak tudi do filmskega traku. Ko ne trenira ali igra tekme, je namreč najraje v družbi kamere. Je namreč priložnostni režiser. V njegovem opusu je več dokumentarnih in kratkih filmov, pa tudi videospotov. Ko je Islandija naredila promocijski videospot za predstavnika za evrovizijsko tekmovanje leta 2012, je bil asistent režije. Star je 34 let, v žepu pa ima obljubo podjetja SagaFilm, da bo lahko delal zanje po koncu nogometne kariere.

Messi v zadnjem obdobju ne blesti pri izvajanju 11-metrovk. Od zadnjih sedem, če vzamem v obzir tako Barcelono kot Argentino, jih je zapravil več kot polovico. Kar štiri.

Lionel Messi je zapravil kar štiri od zadnjih sedmih kazenskih udarcev, ki jih izvajal bodisi za Barcelono ali Argentino. | Foto: Reuters Lionel Messi je zapravil kar štiri od zadnjih sedmih kazenskih udarcev, ki jih izvajal bodisi za Barcelono ali Argentino. Foto: Reuters ''Težko je ovrednotiti Leovo predstavo, saj so bili tekmeci skoraj vso tekmo na svoji polovici. Vem, da ostaja Leo zavzet pri uresničitvi cilja, da si priigramo napredovanje,'' je po remiju z Islandci povedal Jorge Sampaoli, ki ga v četrtek čaka dvoboj proti Hrvaški. Islandija se bo dan pozneje pomerila proti Nigeriji.

Mesut Özil, Ilkay Gündogan
Sportal Legendarni Nemec nad Özila in Gündogana: Morali bi ju izključiti s prvenstva!

''Zelo smo razočarani po tem, ko smo po takšni tekmi ostali brez zmage. Želeli smo si je, a smo naleteli na dobro organiziranega tekmeca,'' je selektor Argentine pohvalil tekmeca, ki je z remijem spomnil na pravljico z Eura 2016. Tudi tam je Islandija na začetku tekmovanja remizirala, nato pa se uvrstila med najboljših osem in pri tem izločila tudi Anglijo. V Rusiji piše zgodovino, saj je postala udeleženka z najmanjšim številom prebivalcev v zgodovini tekmovanja.

Ne spreglejte