Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
30. 6. 2024,
19.05

Osveženo pred

1 dan, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

Portugalska nogometna reprezentanca Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo slovenska nogometna reprezentanca Dejan Kopasić Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 30. 6. 2024, 19.05

1 dan, 19 ur

Portugalska v očeh videoanalitika Dejana Kopasića

Kekov sodelavec namignil, kaj bi lahko doletelo Slovenijo na tekmi proti Portugalski

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Od našega poročevalca

Slovenija Portugalska Adam Gnezda Čerin | Slovenija je konec marca v Stožicah premagala Portugalsko z 2:0. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Slovenija je konec marca v Stožicah premagala Portugalsko z 2:0.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

V nogometu ni več skrivalnic, zato tistih nekaj taktičnih malenkosti, ki bi lahko presenetile tekmeca, s tem pa prispevale pomemben jeziček na tehtnici do uspeha, predstavlja dragocen kapital. Vse reprezentančne zasedbe se trudijo, da bi pri tekmecih pravočasno razvozlale vse pasti in se nanje ustrezno pripravile. V slovenskem taboru za to skrbi videoanalitik Dejan Kopasić, ki nato svoja opažanja preda strokovnemu vodstvu z Matjažem Kekom na čelu. In kakšne so njegove ugotovitve o Portugalcih?

Jaka Bijol
Sportal Pravljični dnevi Korošca, ki je obnorel vso Evropo

Dejan Kopasić je 41-letni slovenski trener analitik, Euro 2024 pa največje tekmovanje, na katerem sodeluje s slovensko izbrano vrsto. Za zdaj gre Sloveniji imenitno. | Foto: R. P. Dejan Kopasić je 41-letni slovenski trener analitik, Euro 2024 pa največje tekmovanje, na katerem sodeluje s slovensko izbrano vrsto. Za zdaj gre Sloveniji imenitno. Foto: R. P. Vsega nam seveda ni zaupal. Dotaknil se je le tistih, malce bolj splošnih opažanj, s katerimi je letos že večkrat preučeval portugalsko izbrano vrsto. Najprej za marčevsko prijateljsko tekmo, takrat je Kekova četa v Stožicah presenetila favoriziranega tekmeca s Cristianom Ronaldom na čelu (2:0), zdaj pa še za ponedeljkov spopad v Frankfurtu.

Tekme s tako velikim vložkom Slovenija še ni igrala, zato bo za selektorja dragocen vsak uporaben nasvet. In kaj je opazil analitik iz Ljubljane, ki je s svojim delom tako prepričal Keka, da ta z njim v reprezentanci sodeluje že dalj časa?

"Portugalci so individualno zelo močni. Verjetno bodo igrali precej tvegano v napadu, v organizaciji igre pa lahko pričakujemo, da se bo Joao Cancelo pojavljal v sredini. Krilni igralci bodo postavljeni zelo široko, Leao levo, Silva načeloma desno. Nato jih izolirajo in pustijo v situacijah ena na ena, ena na dva. Na te stvari se bomo morali dobro pripraviti," pojasnjuje tesen sodelavec strokovnega vodstva.

Ronaldo na robu nedovoljenega položaja

Izkušeni portugalski as Cristiano Ronaldo je letos že potegnil krajši konec na srečanju proti Sloveniji. | Foto: www.alesfevzer.com Izkušeni portugalski as Cristiano Ronaldo je letos že potegnil krajši konec na srečanju proti Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com Kaj pa opaža glede prvega portugalskega superzvezdnika Ronalda? "Kar zadeva njega, smo zaznali, da na tem Euru pogosto funkcionira na liniji nedovoljenega položaja. To ni bilo značilno zanj, ko smo se na Portugalsko pripravljali marca," je poudaril Kopasić, ki je pripravil veliko materiala o Portugalski že pred spomladansko prijateljsko tekmo. "Iz vsega, kar smo ugotovili, smo naredili povzetek oziroma skupno idejo, ki jo skušamo udejanjiti s treningi."

Kar zadeva slovenske nastope v skupinskem delu Eura 2024, ga je navdušila igra v obrambi. "Bili smo zelo dobri v defenzivnem bloku. Ni nam bilo pod častjo trpeti. Opazil sem manjšo težavo, nanaša pa se na trenutke, ko odvzamemo žogo. Takrat bo morali priti ven iz protipritiska tekmeca ali pa iz situacij, kjer imajo tekmeci veliko število igralcev okrog žoge. V tem smo bili malce nenatančni. Dvakrat, trikrat se je ponudila možnost, da bi z eno dobro podajo ali pa sprejemom odprli poti proti njihovim vratom. Proti Portugalcem bo ta zadeva zelo pomembna. Upam, da bomo v teh stvareh natančni. Le tako bomo lahko tudi nevarni. V tem primeru pa bi bila tudi igra Portugalcev manj zanesljiva," je izpostavil način, s katerim bi lahko Slovenija v ponedeljek zadala nekdanjim evropskim prvakom (2016) veliko škode.

V Frankfurtu bo v ponedeljek na Waldstadionu najmanj šest tisoč slovenskih navijačev. | Foto: Reuters V Frankfurtu bo v ponedeljek na Waldstadionu najmanj šest tisoč slovenskih navijačev. Foto: Reuters

Tomi Horavt
Sportal Slovenska reprezentanca ob srečnem dogodku z lepo gesto "počastila" soigralca

Slovenija bo slej ko prej prisiljena v nizek blok

Matjaž Kek je zelo zadovoljen s sodelovanjem z videoanalitikom Dejanom Kopasićem, ki je pred tem sodeloval z več slovenskimi klubi, individualno pa s kar nekaj slovenskimi reprezentanti.

 | Foto: Reuters Matjaž Kek je zelo zadovoljen s sodelovanjem z videoanalitikom Dejanom Kopasićem, ki je pred tem sodeloval z več slovenskimi klubi, individualno pa s kar nekaj slovenskimi reprezentanti. Foto: Reuters V ponedeljek pričakuje napadalno igro Portugalske, na katero bi lahko Slovenija postopno odgovorila z nizkim blokom. ''Lahko pričakujemo, da bomo po določenem času prisiljeni v nizek blok. Na te stvari se je dobro pripraviti. Portugalci so imeli probleme z njimi proti Čehom, v končni fazi pa tudi proti Turčiji in Gruziji. Proti njej so sicer nastopili z malo spremenjeno ekipo. Če se na te zadeve dobro pripravimo in če bomo iz odvzetih žog pripravili prave trenutke, smo lahko zelo nevarni.''

Kopasić pojasnjuje tudi, kako se nizki blok pogosto izkaže za tvegano potezo. "Pri nizkem bloku se lahko znajdeš v situacijah, ko en dober predložek, en dober strel na vrata in ena dobra individualna poteza nasprotnika pripeljejo v nevarno cono, se pravi nekje deset metrov okoli gola. Tam pa se lahko zgodi vse," opozarja analitik slovenske nogometne reprezentance.

"Zadeve se zelo težko skrijejo"

V teh dneh veliko spremlja tudi portugalske medije. "Eni napovedujejo igro v obrambi s tremi, eni s štirimi, nekateri napovedujejo Cancela na desni, drugi na levi. Tukaj bo treba še malce počakati. Ponavadi je najbolj merodajno, kar se piše dan pred tekmo ali pa na dan tekme." | Foto: R. P. V teh dneh veliko spremlja tudi portugalske medije. "Eni napovedujejo igro v obrambi s tremi, eni s štirimi, nekateri napovedujejo Cancela na desni, drugi na levi. Tukaj bo treba še malce počakati. Ponavadi je najbolj merodajno, kar se piše dan pred tekmo ali pa na dan tekme." Foto: R. P. Kako sploh poteka njegovo delo? "Naredi se analiza, kjer dobi strokovno vodstvo grob občutek, kaj se dogaja, potem pa se gre v iskanje rešitev," se posveti temu, kako so se ekipe branile, napadale, funkcionirale v tranzicijah, podrobno pa pregleda tudi prekinitve. V reprezentanci je tako vzpostavljen ritual spremljanja nasprotnika.

Analize opravlja na podlagi ogledov video posnetkov. Ima dostop do video baze, kjer so na voljo taktični posnetki. "Na teh posnetkih je vedno na igrišču vseh 20 igralcev, tako da v bistvu vidiš vse, kar se dogaja na tekmi. Tam se zadeve zelo težko skrijejo. Potem se ti videoposnetki obdelujejo, igralcem pa kaže stvari," je dodal, kako analize nikoli ne trajajo več kot 15 minut.

V ponedeljek zvečer, ko se bosta Slovenija in Portugalska udarili za četrtfinalno vstopnico, se bo videlo, kateri reprezentanci se je uspelo bolje pripraviti na taktične ukane, ki jih pripravljata selektorja Matjaž Kek in Roberto Martinez. Pred tremi meseci se je v Ljubljani smejalo Mariborčanu …

Matjaž Kek
Sportal Ganljive besede selektorja Keka o Šešku in Iličiću
Daniele Orsato
Sportal V Katarju razjezil Hrvate, zdaj bo sodil Sloveniji na "dvoboju stoletja"
Adrian Zeljković
Sportal Biser slovenskega nogometa, ki mu je v enem letu uspel meteorski vzpon
Jamal Musiala Nemčija Euro 2024
Sportal Nemcev ni zmedla niti dolga prekinitev, konec za branilce naslova
Rodri Španija Euro
Sportal Španci napolnili mrežo Gruzije, Anglija po drami in podaljšku naprej
Slovenija Portugalska Timi Max Elšnik
Sportal Elšnikov nekdanji trener opozarja Portugalce
Euro 2024 Danska Kasper Hjulmand
Sportal Bes danskega selektorja: Tako ne bi smeli uporabljati sistema VAR
Slovenija Navijači
Sportal Vstopnice za Slovenija – Portugalska še na voljo, za 250 evrov
Euro 2024 Italija Luciano Spalletti
Sportal Luciano Spalletti ostaja italijanski selektor
Ne spreglejte