Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 dan, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

Kasper Hjulmand Julian Nagelsmann Luciano Spalletti nemška nogometna reprezentanca danska nogometna reprezentanca italijanska nogometna reprezentanca švicarska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 30. 6. 2024, 8.30

1 dan, 17 ur

Odzivi po prvih dveh tekmah osmine finala na EP

Bes danskega selektorja: Tako ne bi smeli uporabljati sistema VAR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
Euro 2024 Danska Kasper Hjulmand | Kasperja Hjulmanda sta zmotili dve posredovanji sistema VAR, ki sta res obrnili potek tekme. | Foto Guliverimage

Kasperja Hjulmanda sta zmotili dve posredovanji sistema VAR, ki sta res obrnili potek tekme.

Foto: Guliverimage

Veliko razočaranje za Italijo, a pravzaprav ne tolikšno presenečenje. In napredovanje Nemčije proti Danski, a niti slučajno gladko. Precej razburjenja je bilo Danska zaradi sodniških odločitev oziroma posredovanja sistema VAR. "Šlo je za en centimeter. To z vidika statistike in številk nima nobenega smisla. Tako ne bi smeli uporabljati sistema VAR," je bil besen danski selektor Kasper Hjulmand.

Jamal Musiala Nemčija Euro 2024
Sportal Nemcev ni zmedla niti dolga prekinitev, konec za branilce naslova

Spalletti prevzel odgovornost

Luciano Spalletti | Foto: Guliverimage Luciano Spalletti Foto: Guliverimage Švica se je na drugem evropskem prvenstvu zapored uvrstila v četrtfinale, potem ko je z 2:0 na prvi tekmi osmine finala premagala branilko lovorike Italijo. Selektor Azzurov Luciano Spalletti je prevzel odgovornost, češ da ni imel dovolj časa za pripravo ekipe na prvenstvo. Italijani niso navdušili niti na tekmah v skupini, Švicarji pa so jih zdaj povsem zasenčili. Da odhajajo domov, tako niti ni veliko presenečenje.

"Krivda je moja. Odgovoren je vedno selektor, saj on izbere igralce," je bil po porazu neposreden Spalletti. "Nisem imel dovolj časa, da bi spoznal igralce. Prejšnji selektorji so imeli vsi vsaj 20, nekateri celo 30 tekem. Če bi imel več tekem, bi mi bilo lažje." Spalletti, sicer nekdanji trener lanskega italijanskega prvaka Napolija, je reprezentanco prevzel septembra 2023 in jo pred tem evropskim prvenstvom vodil samo na desetih tekmah. Zmagali so sedemkrat, zdaj tretjič izgubili.

Spallettija predsednik zveze ne bo odpustil
Kljub porazu bo Luciano Spalletti ostal selektor italijanske nogometne reprezentance, je sporočila italijanska nogometna zveza FIGC. "Sem pragmatičen, nemogoče je reševati težave tako, da odpustimo trenerja in nehamo sodelovati z igralci, ki so prispevali k temu dolgoročnemu projektu," je dejal predsednik zveze Gabriele Gravina. "Spalletti še vedno uživa naše zaupanje, mora ga imeti, nadaljeval bo delo, čez 60 dni se začne liga narodov." Spalletti je lani zamenjal Roberta Mancinija, ki je z Italijo osvojil lovoriko na prejšnjem evropskem prvenstvu.
Rodri Španija Euro
Sportal Španci napolnili mrežo Gruzije, Anglija po drami in podaljšku naprej

Hjulmand: Šlo je za en centimeter

Razočaranje za Joachima Andersena in soigralce. | Foto: Guliverimage Razočaranje za Joachima Andersena in soigralce. Foto: Guliverimage Druga sobotna tekma osmine finala se je zavlekla za več kot pol ure, saj je bila v prvem polčasu prekinjena zaradi nevihte s strelami. Favorizirani gostitelji Nemci so Dance premagali z 2:0. Tekma se je na začetku drugega polčasa obrnila v razmiku nekaj minut: najprej je VAR razveljavil danski gol Joachima Andersena, nato pa Nemčiji zaradi igranja z roko podelil 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Kai Havertz. Nemško zmago je potrdil Jamal Musiala. Po dvoboju se je govorilo predvsem o delu sodnikov oziroma posredovanju s sistemom VAR.

Danski selektor Kasper Hjulmand je Nemčiji sicer čestital za zmago, a se je težko sprijaznil s porazom: "Prvih 15 minut so res pritisnili na nas. Šlo je za preživetje. Nato pa je bila tekma bolj enakovredna. Odločili pa sta jo dve posredovanji VAR. Tukaj imam fotografijo! Šlo je za en centimeter. To z vidika statistike in številk nima nobenega smisla. Tako ne bi smeli uporabljati sistema VAR." Pri tem je mislil na prepovedan položaj Andersena. "Šlo je za en centimeter! Nekaj minut pozneje pa še 11-metrovka. Naveličan sem teh neumnih pravil o igranju z roko. Ne moremo zahtevati, da naši branilci tečejo z rokami ob telesu. To pač ni naravno." Istega nogometaša Andersena je namreč žoga zadela v roko, ni je dovolj hitro stisnil k telesu.

Julian Nagelsmann pravi, da se je s pravili pač treba spijazniti. | Foto: Guliverimage Julian Nagelsmann pravi, da se je s pravili pač treba spijazniti. Foto: Guliverimage "Menim, da so bile odločitve z VAR-om poštene," pa je na novinarski konferenci po dvoboju dejal nemški selektor Julian Nagelsmann. "Dobili smo gol, a je bil upravičeno razveljavljen. Bilo je tesno, a takšna so pač dejstva. Se zgodi. Potem smo mi dobili 11-metrovko. Razumem, da se Danci razburjajo, a takšna so prač pravila, pa če ti je to všeč ali ne. Lahko pa bi o tem razpravljali. Odločitev je bila težka, ker je bil igralec res v naravnem gibanju. Ni namerno igral z roko. A pravilo je pač takšno. Če bi šlo za mojega igralca, bi bil jezen tudi jaz, a bi moral sprejeti pravilo."

Slovenija Portugalska Timi Max Elšnik
Sportal Elšnikov nekdanji trener opozarja Portugalce
Adrian Zeljković
Sportal Biser slovenskega nogometa, ki mu je v enem letu uspel meteorski vzpon
Daniele Orsato
Sportal V Katarju razjezil Hrvate, zdaj bo sodil Sloveniji na "dvoboju stoletja"
Matjaž Kek
Sportal Ganljive besede selektorja Keka o Šešku in Iličiću
Erik Janža
Sportal Neverjeten projektil Slovenca, ki mu na Euru gleda v hrbet vsa Evropa
Ne spreglejte