Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Natisni članek

Ukrajina Šahtar Doneck Aleksander Čeferin Darijo Srna

Sreda, 2. 3. 2022, 12.30

2 leti, 1 mesec

Predsednik Uefe pomagal nogometašem Šahtarja

Darijo Srna: Poklical sem Čeferina in celo zajokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Darijo Srna Šahtar | Darijo Srna je nekdanji kapetan hrvaške nogometne reprezentance, zelo navezan na Ukrajino. | Foto Guliverimage

Darijo Srna je nekdanji kapetan hrvaške nogometne reprezentance, zelo navezan na Ukrajino.

Foto: Guliverimage

"Velik, velik človek," je o predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu v pogovoru za hrvaške Sportske novosti povedal nekdanji kapetan hrvaške nogometne reprezentance in zdaj športni direktor ukrajinskega prvoligaša Šahtarja Darijo Srna. Ta je za časnik opisal pomoč Čeferina nogometašem Šahtarja ob napadu Rusije na Ukrajino.

Dejan Savičević
Sportal Noče, da bi se Rusom zgodilo to, kar se je njemu z Jugoslavijo leta 1992

O drami je sicer prvo poročalo Delo. "Ko sem zaslišal prvo sireno, sem se počutil, kot bi mi nekdo odrezal noge in bi se mi ustavilo srce, saj sem se takoj vrnil v čas izpred 25, 30 let, v vojno na naših tleh," se je za Delo spomnil Srna, ki je med drugim priporočil tudi: "Ves svet bi nas moral slišati, se dvigniti proti vojni in jo prekiniti. Lahko le molimo za to, da bo v Ukrajini čim prej zavladal mir. Glasno in konkretno moramo podpreti Ukrajino in pritisniti na Rusijo, da dosežemo mir."

"Ljudje me sprašujejo, ali res nismo vedeli, da se bo to zgodilo. Nismo. To je vedel samo en človek," pa je Srna v uvodu intervjuja za hrvaški športni časnik priznal, da so bili v klubu nepripravljeni na rusko agresijo.

Čeferin se je za nogometaše zavzel, kot bi šlo za njegove otroke

Aleksander Čeferin se je zavzel za usodo nogometašev Šahtarja in njihovih družin. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Čeferin se je zavzel za usodo nogometašev Šahtarja in njihovih družin. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srna pravi, da mu je bilo v sredo zjutraj, ob 4.15, ko se je prebudil, takoj jasno, kaj se dogaja, in takoj po tem so v klubu začeli obveščati tuje nogometaše. Pozvali so jih, naj se zberejo v hotelu. "Hitro so se zbrali vsi. Samo Brazilcev z družinami je bilo skoraj 50, veliko imamo tudi Italijanov in pridružili so se nam tudi tujci kijevskega Dinama." Za pomoč pri odhodu iz države so se najprej obrnili na veleposlaništva, kjer niso dobili potrebnih odgovorov, in sledil je klic Čeferinu.

"Ko sem videl, da za nas ni rešitve, sem osebno poklical Čeferina. Gospod predsednik, pomagajte, potrebujemo vas, sem mu rekel in v nekem trenutku tudi zajokal. Čeferin je takoj storil vse, mislim, da celo več od tega, in sredi noči začel iskati rešitve. Za naše nogometaše in njihove družine se je zavzel, kot bi šlo za njegove otroke. Ne vem, koga vse je klical in kaj vse je storil, a vseskozi smo bili na zvezi in zagotavljal mi je, da bo za kakršnokoli ceno našel rešitev in nas ne bo pustil na cedilu," je v svoji pretresljivi izpovedi povedal Srna.

Sportal Nekdanji kapetan hrvaških nogometašev v težki situaciji

Srna je sicer imel možnost, da sam odide proti Madžarski meji in naprej na Hrvaško, a se je za ta korak odločil šele po dnevu in pol, saj pravi, da v tistem trenutku ni mogel pustiti tam vseh igralcev z družinami, posebej ne mladih Brazilcev, starih 18, 19, 20 let.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darijo Srna (@darijosrna)

Ko je sedel v avto na pot proti Hrvaški, je od Čeferina dobil zagotovilo, da bodo vsi nogometaši in njihove družine varno zapustili Ukrajino, Čeferina pa je povezal z enim od brazilskih igralcev, ki zelo dobro govori angleško. "S to obljubo sem sedel v avto. Po kakšnih 18 urah, odkar sem sedel v avto, skupaj sem potoval kar 37 ur, me je Čeferin obvestil, da je za naše nogometaše in njihove družine našel prostor v vlaku, ki jih bo odpeljal na varno," je še povedal Srna in dodal, da so bili v vlaku tudi Italijani. "Tako sem srečen, kolikor je človek v teh okoliščinah sploh lahko, prišel do Madžarske."

V Kijevu divjajo hudi spopadi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Kijevu divjajo hudi spopadi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Čeferinova največja stvar v življenju ni, da je kot prebivalec majhne države prišel na mesto predsednika Uefe. Čeferinov največji uspeh je, da je velik človek, ki je svojo veličino pokazal takrat, ko so to ljudje v tragediji res potrebovali. Tega ne bomo nikoli pozabili. Ne jaz ne Šahtar, niti Ukrajina ne in vsi dobri ljudje. Uefa je izjemno privilegirana, da ima na čelu takega človeka," je še povedal nekdanji nogometni zvezdnik.

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Fifa in Uefa prepovedali nastope Rusom na vseh tekmovanjih
Ne spreglejte