Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 11. 2021,
13.12

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Fernando Santos kvalifikacije za SP 2022 Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 15. 11. 2021, 13.12

2 leti, 5 mesecev

Kapetan portugalske reprezentance

Po boleči srbski klofuti se je oglasil Cristiano Ronaldo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je težko sprejel zapravljeno priložnost za preboj na SP 2022 proti Srbiji. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo je težko sprejel zapravljeno priložnost za preboj na SP 2022 proti Srbiji.

Foto: Reuters

Na Portugalskem po domačem porazu s Srbijo (1:2) vlada velika žalost. Zvezdniška zasedba na čelu s Cristianom Ronaldom je zapravila prvo zaključno žogico za preboj na SP 2022 v Katarju, enemu od najboljših nogometašev vseh časov pa grozi, da bi lahko prvič v karieri ostal brez velikega tekmovanja.

Aleksandar Mitrović
Sportal Srbi jokali in peli od sreče, Ronaldo kar ne more pozabiti na Beograd #video

Portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo bo čez tri mesece dopolnil 37 let, a še vedno spada med najboljše. V dresu Manchester Uniteda zadeva kot za stavo, njegov rekord po številu zadetkov v ligi prvakov raste iz kroga v krog, uspešen je tudi v državnem dresu. Praviloma. Napočijo pa tudi tekme, na katerih se ne izkaže. Tako kot na zadnjih dveh, ko v četrtek na Irskem in v nedeljo v Lizboni proti Srbiji ni zadel v polno, reprezentanca pa je ostala brez zmag in izpolnjenega cilja. Ronaldo bi tako zadnji teden najraje izbrisal iz spomina, saj so evropski prvaki iz leta 2016 zapravili prvo zaključno žogico za preboj na SP v Katarju. Vseeno pa še ostajajo v igri za spektakel, ki ga bo prihodnje leto v zimskih mesecih gostila bogata arabska država. Čaka jih še popravni izpit, saj bodo zadnji teden marca dodatne kvalifikacije, na katerih se bo 12 evropskih ekip udarilo za zadnje tri vstopnice.

Portugalci prvič po letu 1998 brez velikega tekmovanja?

Ni jih malo, ki so prepričani, da bi bilo lahko svetovno prvenstvo v Katarju zadnje veliko tekmovanje z Ronaldom. Leta 2024, ko bo Nemčija gostila evropsko prvenstvo, bo eden od največjih nogometašev vseh časov štel že 39 let, prihodnje leto pa bi jih imel v Katarju "le" dobrih 37. Portugalcem grozi, da bi lahko prvič po letu 1998 ostali brez velikega tekmovanja. Če se ne bodo izkazali v dodatnih kvalifikacijah, bodo doživeli črni scenarij, na katerega si navijači zvezdniške ekipe, v kateri prevladujejo nogometaši Manchester Cityja, PSG, Manchester Uniteda, Atletica, Liverpoola in preostalih velikanov, ne upajo niti pomisliti.

Podobno razmišlja Ronaldo, ki po nedeljskem domačem porazu s Srbijo ni skrival razočaranja, nato pa se oglasil prek družbenega omrežja Instagram in samozavestno zapisal: "Nogomet nas vedno znova prepričuje, da včasih do želenih uspehov vodijo najbolj zapletene poti. Včerajšnji rezultat je bilo težko sprejeti, a ostaja naš cilj, udeležba na SP 2022, še kako živ. Vemo, kaj moramo narediti, da ga bomo uresničili. Ni več izgovorov, Portugalska gre v Katar." Če bi se njegova napoved uresničila, bi nastopil že na desetem zaporednem velikem tekmovanju.

Razočaranje na marčevski tekmi v Beogradu (2:2), ko so mu sodniki razveljavili zadetek za zmago Portugalske. | Foto: Reuters Razočaranje na marčevski tekmi v Beogradu (2:2), ko so mu sodniki razveljavili zadetek za zmago Portugalske. Foto: Reuters

V tem ciklusu je postal tudi žrtev sodniške napake. Na gostovanju v Beogradu je namreč v izdihljajih srečanja pri rezultatu 2:2 zatresel srbsko mrežo, a je sodnik razveljavil zadetek. Počasni posnetek je na njegovo žalost pokazal, da je njegova žoga prečkala golovo črto s polnim obsegom. Če bi takrat priznali gol, bi si Portugalci zagotovili vozovnico za SP 2022 še pred zadnjim krogom in domačim srečanjem s Srbijo.

Nizozemska
Sportal Slovo Slovenije z zmago, zadnja neposredna vozovnica za Katar Nizozemski

Devet zaporednih nastopov, največji uspeh na Euru 2016

Cristiano Ronaldo je leta 2016 s Portugalsko osvojil naslov evropskega prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cristiano Ronaldo je leta 2016 s Portugalsko osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko S Portugalsko je prvič na velikem odru nastopil na Euru 2004, kjer po porazu v velikem finalu proti Grčiji, tudi ta tekma se je podobno kot nedeljska proti Srbiji igrala na Luzu, ni skrival solza. Nato je na SP 2006 v Nemčiji osvojil četrto mesto, na EP 2008 je izpadel v četrtfinalu, na SP 2010 na jugu Afrike v osmini finala, nato je na Euru 2012 zaigral v polfinalu, v Braziliji je na SP 2014 razočaral in izpadel že v skupinskem delu, a je le dve leti pozneje v Franciji dočakal največji uspeh kariere. V Franciji je postal evropski prvak.

Na SP 2018 je izpadel v osmini finala, podobno se mu je godilo letos, ko je v boju za četrtfinale na Euru 2020 izgubil proti Belgiji. Tako je CR7 nastopil na devetih zaporednih največjih tekmovanjih, vmes osvojil tudi ligo narodov, zdaj pa se je znašel v nehvaležnem položaju, saj bo Portugalska reševala svojo kožo v vedno nepredvidljivih dodatnih kvalifikacijah.

Optimist tudi selektor Santos

Sreča v nesreči za Portugalce je, da so si z visokim številom osvojenih točk že zagotovili status nosilca. Šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc se namreč v polfinalu play-offa ne bo moglo pomeriti med seboj, ampak se bodo udarile proti štirim najslabšim drugouvrščenim izbranim vrstam ter dvema povabljenkama, ki bosta prejeli povabilo zaradi dosežkov v ligi narodov (Avstrija in Wales/Češka). Tako Portugalce od končnega cilja, nastopa v Katarju, ločita še dve tekmi.

Ronaldo je bil po porazu s Srbijo jezen na selektorja Fernanda Santosa, ki je prevzel odgovornost za poraz, znova je vrgel na tla kapetanski trak. "Resnica je takšna, da nismo dobro igrali. Opravičujemo se Portugalcem, ki so upravičeno razočarani. A Portugalska bo zaigrala na SP 2022," je o tem, da bodo Portugalci prihodnje leto eni izmed 32 udeležencev svetovnega prvenstva, prepričan tudi selektor Santos.

Nastop v play-offu evropskih kvalifikacij za SP 2022 imajo poleg Portugalcev že zagotovljene Rusija, Švedska, Škotska, Severna Makedonija, najverjetneje bodo v omenjeni druščini še Švica (če danes ne prehiti Italije), Poljska (če danes ne prehiti Anglije), Wales, Turčija (Nizozemska/Norveška) in Finska (Ukrajina), prek lige narodov pa si bosta, kot kaže, dodatno priložnost zagotovili Avstrija in Češka.

Slovenija Ciper
Sportal Jan Oblak verjame v lepši slovenski jutri
Slovenija : Ciper, Stožice, kvalifikacije za SP
Sportal Matjaž Kek opozarja na veliko težavo
 
Ne spreglejte