Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 1. 2019,
13.08

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Jürgen Klopp Josep Guardiola Manchester City Liverpool angleško prvenstvo

Petek, 4. 1. 2019, 13.08

5 let, 3 mesece

Po zmagi Cityja nad Liverpoolom

Klopp jezen na sodnika, Guardiola česa takšnega ne pomni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Guardiola Klopp | Jürgen Klopp je moral prvič v tej sezoni na Otoku priznati poraz. | Foto Reuters

Jürgen Klopp je moral prvič v tej sezoni na Otoku priznati poraz.

Foto: Reuters

Nogometaši Manchester Cityja so v velikem otoškem derbiju Liverpoolu (2:1) prizadejali prvi poraz v tej sezoni in poskrbeli za veselje v taborih preostalih angleških velikanov. Pomembno zmago branilcev naslova je zaznamovalo več stvari. Tudi 11 milimetrov, kolikor je Liverpool ločilo od vodstva, sporni prekršek Vincenta Kompanyja nad Mohamedom Salahom, tekalni rekord Bernarda Silve in priznanje Josepa Guardiole, da angleško prvenstvo že dolgo ni ponudilo tako kakovostnega boja za naslov.

Če gre verjeti besedam Josepa Guardiole, enega najbolj priznanih nogometnih trenerjev na svetu, se angleško prvenstvo že dolgo ni moglo pohvaliti s tako zgoščeno skupino kakovostnih klubov pri vrhu lestvice. "Ne pomnim, da bi bilo prvenstvo kdaj tako močno. Tako veliko dobrih tekmecev se bori za naslov, vsaka tekma je in bo kot finale," je po veliki zmagi nad Liverpoolom, s katero se je City približal vodilnim rdečim na štiri točke zaostanka, povedal Katalonec.

Manchester City, Leroy Sane
Sportal City je spet v igri za naslov, a trepeta za ligo prvakov

"Liverpool še naprej vodi, a smo zmanjšali zaostanek. Spoštujem dosežke Tottenhama (za šest točk zaostaja za Liverpoolom, op. p.), Manchester United se uspešno vrača (po odhodu Joseja Mourinha je dobil štiri zaporedne tekme, op. p.), tu sta še Chelsea in Arsenal z novima trenerjema. Jürgen Klopp se ne bo strinjal z menoj, a naša zmaga je dobra stvar za premier league. Vse je še odprto," je Guardiola prepričan, da se je City z zmago nad Liverpoolom vrnil v boj za naslov. "Vedeli smo, da bomo z zmago ostali v igri za naslov, če bi izgubili, pa bi se lahko od njega že poslovili."

Bernardo Silva tekel kot še nikoli

Manchester City je v prejšnji sezoni v prvenstvu osvojil kar sto točk, postavil rekord in najbližjega zasledovalca prehitel kar za 19 točk, v tej sezoni pa gleda v hrbet močnemu Liverpoolu. Njegovo mrežo sta s pomočjo nezbranega branilca Liverpoola Dejana Lovrena zatresla Argentinec Sergio Agüero - veselil se je jubilejnega 250. prvenstvenega zadetka v karieri - in Nemec Leroy Sane, za rdeče pa se je na seznam strelcev vpisal Brazilec Roberto Firmino.

Guardiola je med igralci najbolj izpostavil Bernarda Silvo. Portugalec je v zvezni vrsti gostiteljev pretekel kar 13,7 kilometra, kar je tekalni rekord sezone. Deloval je tako v napadu kot tudi obrambi ter sodeloval v večini akcij Cityja, ki je z zmago nad Liverpoolom na lestvici prehitel Tottenham in poskočil na drugo mesto.

Bi moral Kompany predčasno pod prho?

Trener Liverpoola Jürgen Klopp po dvoboju upravičeno ni bil najboljše volje. Jezen je bil na odločitev sodnika Anthonyja Taylorja, ki v prvem polčasu po ostrem drsečem štartu Vincenta Kompanyja na Mohameda Salaha ni izključil belgijskega branilca. "Obožujem Kompanyja, je fantastičen igralec, a za takšno posredovanje bi moral prejeti rdeči karton. Bil je zadnji igralec v obrambi in storil prekršek. Če Salah takrat ne bi skočil, bi se drugače pogovarjali," je nemški strateg prepričan, da bi v tem primeru Egipčan utrpel bistveno hujšo poškodbo.

"Ali res potrebujemo kri? Ali potrebujemo hudo poškodbo?" se je spraševal Klopp, nezadovoljen tudi zato, ker je na zadnjem gostovanju Liverpoola na Etihadu rdeči karton prejel Mane. Takrat je Afričan v boju za visoko žogo udaril vratarja Edersona. "Ni ga videl, a ga je udaril. Tokrat pa je Kompany videl Salaha in ga udaril," je pojasnil razliko.

Nemec Jürgen Klopp je še vedno zadovoljen s prednostjo Liverpoola, ki ima po 21 nastopih štiri točke prednosti pred branilcem naslova Cityjem. | Foto: Reuters Nemec Jürgen Klopp je še vedno zadovoljen s prednostjo Liverpoola, ki ima po 21 nastopih štiri točke prednosti pred branilcem naslova Cityjem. Foto: Reuters

Pred tem bi Liverpool skoraj povedel, a je Sadio Mane v 18. minuti najprej zatresel okvir vrat, v nadaljevanju akcije pa bi si obramba Cityja skoraj zabila avtogol. Žoga je bila že čez golovo črto, a je računalniška tehnologija pokazala, da vendarle ne v polnem obsegu. Gostitelje je pičlih 11 milimetrov rešilo pred vodstvom Liverpoola.

Bo Liverpool odpravil božično prekletstvo?

Sergio Agüero je dosegel že 250. prvenstveni zadetek v karieri. | Foto: Reuters Sergio Agüero je dosegel že 250. prvenstveni zadetek v karieri. Foto: Reuters V zadnjem desetletju se je le dvakrat zgodilo, da ekipa, ki je bila prva na božični dan, na koncu sezone ni ostala na vrhu in osvojila naslova. To se je zgodilo le dvakrat, obakrat pa so praznih rok ostali prav nogometaši Liverpoola (2009 in 2014). Rdeči čakajo na angleški naslov že 29 let, zato se navijači po porazu v Manchestru upravičeno bojijo, da se neslaven niz ne bo nadaljeval in prevesil v četrto desetletje.

Klopp ostaja optimist. Še naprej zaupa svojim igralcem. "Če bi mi kdo napovedal, da bomo po obeh tekmah s Cityjem v tej sezoni imeli štiri točke prednosti pred njim, bi mu z veseljem plačal denar. Zgodilo se je nekaj, kar se je zdelo nemogoče," se Nemec zaveda, da imajo rdeči v žepu še vedno pomembno prednost, s pomočjo katere bi lahko po 29 letih končno  prvi prečkali ciljno črto.

Southampton Manchester City
Sportal Liverpoolu je po spodrsljaju Tottenhama zdaj najbližje Manchester City
Ne spreglejte