Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 5. 2012,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chelsea

Sreda, 16. 5. 2012, 15.23

8 let

Chelsea najbolj uspešen, a še brez naslova

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Chelsea, ki se bo v soboto v Münchnu z Bayernom udaril za naslov v ligi prvakov, se je ob Barceloni največkrat v zadnjih desetih letih prebil v polfinale tega tekmovanja, a še vedno čaka na naslov.

Če kdo, potem je največji osmoljenec lige prvakov zadnjih desetih sezon zagotovo Chelsea. Kar sedemkrat, letos so osmič, so bili Londončani doslej v finalu najbolj elitnega evropskega klubskega tekmovanja, a nikoli niso osvojili naslova. V sezoni 2003/04, ko jih je vodil Claudio Ranieri, jih je v polfinalu izločil Monaco. Na prvi tekmi je Chelsea v Kneževini presenetljivo izgubil z 1:3, na drugi pa tik pred koncem prvega polčasa prišel do vodstva z 2:0, a so nato gostje zabili dva gola in se veselili napredovanja. Že sezono za tem so Londončani še drugič zapored naskakovali naslov evropskega prvaka, takrat jih je že vodil Jose Mourinho. Prepreka je bil Liverpool. Tekma na Stamford Bridgu se je končala z remijem brez zadetkov, na povratni na Anfieldu pa je Liverpool z zgodnjim golom Luisa Garcie prišel do zmage z 1:0 in finala.

Kar trikrat za finale proti Liverpoolu

Že v sezoni 2006/07, tudi takrat jih je vodil Mourinho, so nogometaši Chelseaja spet igrali polfinale, vnovič je bila prepreka Liverpool in še tretjič so izpadli. Doma so zmagali z 1:0, po rednem delu povratne tekme je bil isti izid v korist domače ekipe, pri strelih z bele točke pa so bili uspešnejši pri Liverpoolu in Londončani so se za finale spet obrisali pod nosom. Sezono za tem nov polfinale Chelseaja in novo razočaranje. Tokrat je bil na klopi Avram Grant, nasprotnik pa tudi tokrat, skorajda neverjetno, Liverpool. Že po prvi tekmi je Londončanom kazalo zelo dobro, na Anfieldu so remizirali z 1:1.

Po golu Didierja Drogbaja so na Stamford Bridgu po prvem polčasu vodili z 1:0, a je v drugem delu igre za goste zadel Fernando Torres in poskrbel za podaljške. Že v prvem podaljšku so Londončani zabili dva gola – z drugim golom na tekmi je postregel Drogba, z bele točke je zadel Frank Lampard -, in si naposled zagotovili napredovanje v veliki finale. Gol, ki ga je tik pred koncem za Liverpool zabil Ryan Babel, ni bil več pomemben. V moskovskem finalu so se z udarili z velikim rivalom Manchestrom Unitedom. Po rednem delu igre je bil izid 1:1, v podaljšku golov ni bilo in sledile so enajstmetrovke. Potem, ko je pri Unitedu strel zgrešil Cristiano Ronaldo, Londončani pa so bili v vseh prvih štirih serijah uspešni, je k žogi pristopil John Terry in imel priložnost, da svojemu klubu prinese evropsko lovoriko. Pa jo je zapravil. Spodrsnilo mu je in streljal je čez gol, pozneje so se naslova veselili pri Manchestru.

Bodo poplačani vsi dolgovi?

Še petič je Chelsea v polfinalu igral sezono za tem, ko je pod vodstvom Guusa Hiddinka v polfinalu naletel na Barcelono. Na Camp Nouu ni bilo zadetkov, na povratni tekmi je Chelsea z golom Michaela Essiena vodil vse do samega zaključka tekme. V tretji minuti sodnikovega podaljška pa je upe Londončanov pokopal Andres Iniesta in poskrbel za veliko razburjenje v vrstah Chelseaja, ki so bili nezadovoljni s sojenjem Toma Henninga Ovreba. Prednjačil je predvsem Drogba, ki je bil zaradi besed, ki jih je izrekel v kamero, tudi ostro kaznovan in je moral v naslednji sezoni izpustiti nekaj tekem lige prvakov. Doslej so imeli Londončani na poti do prvega evropskega naslova v zgodovini kluba veliko smole, a letos je drugače. Že v osmini finala so imeli nemalo sreče, da so izločili Napoli, v polfinalu jim je boginja Fortuna namenila enormno dozo naklonjenosti. Ni jih malo takšnih, ki so prepričani, da bo tako tudi v finalu. Da bodo letos poplačani vsi dolgovi iz preteklosti. Bomo videli, če bo temu res tako …

Ne spreglejte