SiolNET. Sportal Nogomet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SPORTALOVA ANKETA

Čeferinova zmaga kot sporočilo: novi obrazi, sveže ideje

10

termometer

Kako (ne)pričakovana je bila izvolitev Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze in kaj si od tega lahko obeta slovenski šport?

Aleksander Čeferin kot Aleksander Veliki Aleksander Čeferin kot Aleksander Veliki

Ključni poudarki:
  • Aleksander Čeferin je bil na izrednem volilnem kongresu v Atenah izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).
  • V tajnem glasovanju je protikandidata Michaela van Praaga ugnal z rezultatom 42:13.
  • Čeferin bo na čelu Uefe vsaj do leta 2019, ko bodo na sporedu nove volitve.
  • Postal je sedmi predsednik Uefe. Zadnjega, Michela Platinija, je na začetku tretjega mandata spodnesla podkupovalna afera.
  • Po Čeferinovi selitvi v Nyon bo novega predsednika do konca leta dobila tudi Nogometna zveza Slovenije.

"Ne bodimo skromni in poudarimo, da Slovenija trenutno zaseda dva ključna položaja v evropskem športu. Poleg Aleksandra Čeferina, ki se je v velikem slogu zavihtel na  vrh Uefe in s tem postal tudi eden od podpredsednikov Mednarodne nogometne zveze (Fifa), združenju evropskih olimpijskih komitejev predseduje Janez Kocijančič," je veliko funkcionarsko zmago grosupeljskega odvetnika in poslavljajočega se prvega moža Nogometne zveze Slovenije pozdravil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je večkrat javno podprl Čeferinovo kandidaturo, zdaj jo je glasno pozdravil. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je večkrat javno podprl Čeferinovo kandidaturo, zdaj jo je glasno pozdravil. Foto: Sportida

Verjel je, da nogometne zveze posameznih držav Čeferinu glasov podpore niso ponujali s figo v žepu, zato ga prepričljiva zmaga ne preseneča. V njej vidi tudi jasen signal svetovnemu športu. "Evropski nogomet si ne želi podkupovanja in drugih afer. Želijo spremembe. Prepričan sem o tem, da je Čeferin pravi, da jih tudi udejanji. Obenem njegova izvolitev potrjuje slovensko športno stabilnost in kredibilnost," pravi prvi mož OKS, prepričan o tem, da je Slovenec nogometno Evropo prepričal tudi z dobrim delom v domovini.

"Vse to, kar je bilo na nogometni ravni narejeno v Sloveniji, pri čemer mislim predvsem na urejen sistem ter trenažni center na Brdu, se lahko prenese na mednarodno raven. No, po drugi strani pa bo kakšnih bonitet lahko deležna tudi Slovenija. Čeferinova izvolitev je namreč priznanje, da se pri nas dobro dela," dodaja Gabrovec.

Marko Ilešič: Pred desetletjem takšna zgodba ne bi bila mogoča

"Izvolitev je bila pričakovana. Ugibali smo le, kakšen bo rezultat," pravi sodnik sodišča EU  Marko Ilešič, ki ima v svoji biografiji tudi zajetno nogometno kilometrino. Med drugim je bil zadnji predsednik Nogometne zveze Jugoslavije, podpredsednik slovenske zveze in njen predstavnik v Olimpijskem komiteju Slovenije.

Marko Ilešič v družbi Aleša Zavrla, Čeferinove desne roke pri NZS Marko Ilešič v družbi Aleša Zavrla, Čeferinove desne roke pri NZS Foto: Sportida

Novega predsednika Uefe ne pozna zgolj kot nogometnega funkcionarja, temveč ga je v vlogi  profesorja prvič srečal že na pravni fakulteti. "Vem, da je bil med boljšimi študenti," pravi Ilešič, čigar nogometna pot se s Čeferinovo ni križala. Vseeno ima o njem izdelano mnenje, ki je izrazito pozitivno obarvano: "Dovolj bo, če pogledamo, kako je pod njegovim vodstvom rasla NZS."

Ključ do zmage? "Aleksander Čeferin je del nogometnega sveta dovolj časa, da je lahko s sposobnostjo in komunikativnostjo na svojo stran pridobil interese in srca nogometne Evrope. Po drugi strani pa je dovolj nov obraz, da ni povezan z vsemi aferami. Njegova izvolitev kaže jasno željo po novih obrazih, mladosti ter svežih idejah. Pred 10 ali 20 leti, torej pred vsemi aferami, takšna zmaga ne bi bila mogoča," poudarja Ilešič.

Aleksander Čeferin je na volitvah v Atenah prejel kar 42 (od 55) glasov. Aleksander Čeferin je na volitvah v Atenah prejel kar 42 (od 55) glasov. Foto: Reuters

Kaj pa si od Čeferinove izvolitve lahko obeta Slovenija? "Po definiciji položaja mora biti nevtralen in delati v interesu evropskega nogometa. Zanesljivo ne bo neposredno lobiral v korist Slovenije. Je pa to velika čast zanj in za državo, obenem pa panožni zvezi zanesljivo ne škodi, če je njen človek predsednik Uefe," odgovarja eden od številnih pravnikov v nogometnih vrstah.

Rudi Zavrl: Ni bil nogometno ime, a razume šport

''To je veliko priznanje za slovenski nogomet in šport. Sploh to, da je bil izbran z veliko večino, kar pomeni, da so ljudje v njem prepoznali človeka, ki lahko vodi tako pomembno športno organizacijo v časih, ko ugled te v javnosti ne kotira najbolje,'' pa je ob Čeferinovi atenski zmagi poudaril prvi predsednik Nogometne zveze Slovenije po osamosvojitvi Rudi Zavrl.

"NZS je pustil v zelo dobrem stanju," pravi Rudi Zavrl. "NZS je pustil v zelo dobrem stanju," pravi Rudi Zavrl. Foto: Sportida

Zdaj tudi častni predsednik NZS je prepričan, da bo njegov rojak kos zahtevni nalogi, s katero se bo spopadel kot prvi mož Uefe. ''O to sem prepričan, saj je dokazal, da zna. Res je, da nikoli ni bil veliko nogometno ime, a je zdaj v tem športu že pet let in je človek, ki razume šport. Toliko večje priznanje je to, da je postal predsednik nekdo, ki prihaja iz majhne, nogometno ne preveč prepoznavne države. Še en dokaz, da je Čeferin očitno res prepričal,'' pravi Zavrl.

Slovenska krovna zveza bo zdaj potrebovala novega predsednika. Zavrl, tudi oče generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla, ki je v Atenah ob glasovanju oddal slovenski glas, se ne boji za prihodnost te organizacije. ''Čeferin je v slovenskem nogometu naredil marsikaj dobrega. Če ne bi, potem ne bi postal predsednik Uefe. NZS je pustil v izjemnem stanju, za njeno prihodnost se ne gre bati,'' je pojasnil dolgoletni nogometni funkcionar.

Preberite še:

- Čeferinova zmaga v Atenah
- Odzivi na Twitterju: Miro Cerar, Tina Maze ...
Čeferinov nogometni imperij
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže
Portret: odvetnik, ki zna prisluhniti
Kakšen šef Uefe bo Aleksander Čeferin?
V očeh odvetnika: Ne želite ga imeti za tekmeca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 83
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin