Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
8.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 Aleksander Čeferin

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 8.54

2 meseca, 2 tedna

Čeferin si želi Euro 2024 brez političnih razprav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin pričakuje Euro 2024 brez kontroverznosti.  | Foto Guliverimage

Aleksander Čeferin pričakuje Euro 2024 brez kontroverznosti. 

Foto: Guliverimage

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin je po sobotnem žrebu dejal, da je prepričan, da so z izbiro Nemčije za organizatorja evropskega prvenstva 2024 izbrali pravega gostitelja. V pogovoru za nemško mrežo RND je poudaril, da si Uefa želi turnir brez političnih razprav.

"Pričakujem okolje brez kontroverznosti, na kar kaže tudi prosta izbira kapetanskih trakov v vseh naših tekmovanjih," je povedal Aleksander Čeferin, ki se je s temi besedami navezal na razprave glede kapetanskih trakov na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju, na katerih je bil zapis One Love. Te trakove, ki bi jih nekateri kapetani nosili v podporo proti diskriminaciji, je Mednarodna nogometna zveza Fifa prepovedala.

"Prizadevamo si preprečevati in se boriti proti vsaki obliki diskriminacije in zlorabe," je dejal Čeferin in poudaril: "Toda nihče ne bi smel zlorabiti turnirja za svojo osebno ali politično agendo."

Na Euru 2024, ki bo med 14. junijem in 14. julijem, bo igrala tudi Slovenija, ki je na sobotnem žrebu "padla" v skupino C skupaj z Anglijo, Dansko in Srbijo.

"Zimsko svetovno prvenstvo ni bilo dobro za nogomet"

Prvi mož Uefe se je dotaknil še drugih tem. Med drugim je nasprotoval še enemu svetovnemu prvenstvu v zimskih mesecih ter po drugi strani, navaja dpa, ni izrekel neke splošne kritike na račun postopka dodelitve SP 2034 Savdski Arabiji ali stanja človekovih pravic v omenjeni državi.

"V skladu z načelom rotacije konfederacij sta lahko samo azijska in oceanijska nogometna konfederacija izrazili zanimanje za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2034. Na koncu je samo ena zveza izrazila zanimanje za ponudbo," je ob robu sobotnega žreba evropskega prvenstva v Hamburgu odgovoril na vprašanje, ali bi morala Uefa zavzeti enotno stališče proti načrtom za SP v Savdski Arabiji. Da bo SP prav tam, je bolj ali manj že jasno, čeprav mora to potrditi še kongres Fife.

Po dodelitvi SP 2030 Španiji, Portugalski in Maroku ter treh tekem ob stoletnici prvega SP Urugvaju, Argentini in Paragvaju je bil izbor za leto 2034 tako zelo omejen. Skupnega dogovora proti SP 2034 v Savdski Arabijiž pri evropskih državah ne bo, med drugim se je turška zveza pred kratkim zavzela za mundial v Savdski Arabiji.

"O eni stvari sem prepričan, zimsko svetovno prvenstvo ni bilo dobro za nogomet in nespametno bi bilo razmišljati o ponovitvi, saj obremenjuje urnik tekmovanj in nacionalnih lig," je o zimskem terminu mundiala dejal 56-letni Čeferin.

Preberite še:

Benjamin Šeško
Sportal Benjamin Šeško se je odločil za spremembo
Hamburg Žreb 2024
Sportal Škandal na žrebu, zaslišali so se zvoki iz pornografskih filmov
Danska Slovenija
Sportal Danec razmišlja le o Sloveniji: To bo naša ključna tekma na Euru
Matjaž Kek
Sportal "Nekdo se je nasmejal, ko je dobil Slovenijo. Morda mu bo žal." #video
Dragan Stojković
Sportal Stari znanec Olimpije opozarja Srbe, Slovenija postala Slovanija
Angija Gareth Southgate
Sportal Angležem se smeji: "Southgatova mehka skupina"
Hamburg Žreb 2024
Sportal Noro, kakšen žreb desetletja za Slovenijo
Ne spreglejte