Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
14.41

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

France Football Aleksander Čeferin UEFA Ballon d'Or zlata žoga

Petek, 3. 11. 2023, 14.41

6 mesecev

Zlata žoga

Čeferin o novem partnerstvu: Uefa in zlata žoga sta sinonima za športno odličnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zlata žoga, Ballon d'Or | Uefa in organizatorji podelitve zlate žoge (Ballon d'Or) bodo sodelovali pri podeljevanju nagrad za najboljše nogometaše leta. | Foto Reuters

Uefa in organizatorji podelitve zlate žoge (Ballon d'Or) bodo sodelovali pri podeljevanju nagrad za najboljše nogometaše leta.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) ter organizatorji podelitve zlate žoge (Ballon d'Or), skupina Amaury, ki ima v lasti francoski tednik France Football in športni dnevnik L'Equipe, bodo od zdaj sodelovali pri podeljevanju nagrad za najboljše nogometaše leta, je objavila Uefa. Prva podelitev v tem partnerstvu bo prihodnje leto.

Lionel Messi
Sportal Brez presenečenja, zlata žoga še osmič Messiju

France Football nagrado podeljuje od leta 1956. Prihodnje leto bosta dodani dve novi nagradi, za trenerja in trenerko leta. Ostajajo pa nagrade za nogometaša in nogometašico, pokal Kopa za najboljšega do 21 let, pokal Jašin za najboljšega vratarja, pokal Gerda Müllerja za najboljšega strelca, nagradi za ekipi leta in nagrada socrates za humanitarno delo.

"Zato je naše partnerstvo naravno"

"Že skoraj 70 let je zlata žoga najbolj prestižna posamična nagrada v svetovnem nogometu ter znak izjemnih spretnosti, sposobnosti, odličnosti in prispevka legend v športno zgodovino. Klubska in reprezentančna tekmovanja Uefe, kot sta liga prvakov in evropsko prvenstvo, so prostor za globalno merjenje igralcev ter tekmovanja, ki imajo najpomembnejšo vlogo pri uvrščanju v nogometni panteon. Uefa in zlata žoga sta sinonima za športno odličnost, zato je naše partnerstvo naravno," je v sporočilu za javnost besede predsednika Uefe Aleksandra Čeferina prenesla Uefa.

Po pogodbi bo skupina Amaury ostala lastnica blagovne znamke zlata žoga ter bo še naprej nadzorovala in izvajala neodvisni izbor nagrajencev, Uefa pa bo dodala nogometno in trženjsko znanje, globalni trg komercialnih pravic in organizirala podelitev nagrad z Amauryjem.

"Že skoraj 70 let je zlata žoga najbolj prestižna posamična nagrada v svetovnem nogometu ter znak izjemnih spretnosti, sposobnosti, odličnosti in prispevka legend v športno zgodovino." | Foto: Reuters "Že skoraj 70 let je zlata žoga najbolj prestižna posamična nagrada v svetovnem nogometu ter znak izjemnih spretnosti, sposobnosti, odličnosti in prispevka legend v športno zgodovino." Foto: Reuters

Erling Haaland Zlata žoga 2023
Sportal Odziv Ronalda in Haalanda na zlato žogo Messija? Razlika je očitna!

Obnovitev sodelovanja

Oba partnerja sta izpostavila tudi zgodovinske medsebojne vezi, ki trajajo že pol stoletja. L'Equipe je namreč prispeval idejo o evropskem pokalu prvakov, ki je nato zrasel v najbolj prestižno klubsko nogometno tekmovanje na svetu, ligo prvakov.

Partnerstvo pri zlati žogi med France Footballom in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) pa se je končalo pred sedmimi leti in pol. Fifa je sredi septembra leta 2016 sporočila, da pogodbe z revijo France Football, ki se je iztekla januarja tistega leta, ne bo podaljšala, ampak bo pripravila svoj izbor in razglasitev najboljšega nogometaša leta na svetu.

Iz France Footballa so nato dodali, da bodo o zlati žogi spet odločali zgolj novinarji, kapetani in reprezentančni selektorji pa v glasovanju ne bodo sodelovali.

Zlato žogo je ustanovila nogometna revija France Football leta 1956 in novinarji so izbirali najboljšega nogometaša Evrope. Tako je bilo do leta 1995, ko so začeli podeljevati nagrado za najboljšega nogometaša na svetu.

Leta 2007 sta se revija in Fifa, ki je do takrat sama podeljevala nagrado najboljši nogometaš leta na svetu, dogovorili za združitev in od leta 2010 sta organizaciji skupaj pripravljali izbor za najboljšega nogometaša na svetu, podelitev nagrade zlata žoga. Glasovali so novinarji, kapetani reprezentanc in njihovi selektorji.

Preberite še:

Lothar Matthäus
Sportal Legendarni Nemec ogorčen: Messi najboljši? To je farsa.
Lionel Messi
Sportal Messi: Vse najboljše, Diego. To nagrado delim tudi s tabo
Miha Zajc
Sportal Slovenec ruši mejnike pri turškem velikanu, nagradila ga je tudi Uefa
Ne spreglejte