Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
22.34

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Emiliano Martinez Ballon d'Or Jude Bellingham Erling Haaland Lionel Messi Lionel Messi zlata žoga

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 22.34

6 mesecev

Zlata žoga 2023

Brez presenečenja, zlata žoga še osmič Messiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Lionel Messi | Lionel Messi je še osmič v karieri osvojil zlato žogo. | Foto Reuters

Lionel Messi je še osmič v karieri osvojil zlato žogo.

Foto: Reuters

Na gala večeru v Parizu so razglasili zmagovalca zlate žoge. Napovedi so se uresničile, najbolj cenjeno individualno priznanje, kar ga premore nogomet, je spet, že osmič prejel Lionel Messi. Prvič po letu 2004 med 30 kandidati za zlato žogo ni bilo Cristiana Ronalda, med desetimi nominiranci za priznanje Leva Jašina pa ne Jana Oblaka. Nagrado za najboljšega vratarja leta je prejel Messijev reprezentančni kolega Emiliano Martinez. Najboljša nogometašica leta je španska reprezentantka in članica Barcelone Aitana Bonmatí.

Lothar Matthäus
Sportal Legendarni Nemec ogorčen: Messi najboljši? To je farsa.
Lionel Messi
Sportal Messi: Vse najboljše, Diego. To nagrado delim tudi s tabo

Lionel Messi je lani v Katarju Argentino popeljal do naslova svetovnih prvakov, letos pa se je preselil v ZDA, kjer igra za Inter Miami. Zlato žogo je osvojil že osmič po letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 in 2021 ter tako še nadgradil svoj rekord, ki ga bo v prihodnje težko še kdo presegel. Za Messijem sta se v glasovanju zvrstili Erling Haaland, Francoz Kylian Mbappe (PSG), Belgijec Kevin de Bruyne (Manchester City) in Španec Rodri (Manchester City). Messi je nasledil Karima Benzemaja, ki je nagrado prvič v karieri prejel lani.

Aitana Bonmati je prestižno nagrado dobila prvič, nasledila je rojakinjo Alexio Putellas, ki je bila najboljša v letih 2021 in 2022. Drugo mesto v glasovanju za najboljšo nogometašico leta je prejela Avstralka Sam Kerr (Chelsea), tretje pa še ena članica Barcelone, Španka Selma Paralluelo. Bonmatijeva si je nagrado zaslužila z letos osvojenim naslovom svetovne prvakinje s špansko izbrano vrsto, na klubski ravni pa je z Barcelono osvojila špansko prvenstvo in ligo prvakinj.

Nagrado Kopa za najboljšega igralca mlajšega od 21 let je prejel angleški zveznik madridskega Reala Jude Bellingham. V glasovanju je premagal Jamala Musialo (Bayern) in Pedrija (Barcelona). Bellinghamov soigralec v madridskem klubu Vinicius Junior pa je prejel nagrado Socrates, ki jo podeljujejo za delovanje na dobrodelnem področju.

Ženska ekipa leta je bila FC Barcelona, moška pa Manchester City. Norveški ostrostrelec Erling Haaland je prejel nagrado Gerda Müllerja za najboljšega strelca leta.

Đoković si je privoščil youtuberja

Na podelitvi se je trlo tudi zvezdniških imen iz drugih sfer, gala dogodka se je udeležil tudi najboljši teniški igralec sveta Novak Đoković, ki si je pred začetkom slovesnosti privoščil ameriškega youtuberja iShowSpeeda. Ta je pristopil k srbskemu zvezdniku in mu dejal, da se mu zdi zelo znan, Đoković pa je izkoristil Američanovo slabo poznavanje športa in mu razložil, da je novi nogometaš Milana, ki bo jutri poskušal zabiti svoj prvi "hat-trick".

Če ne prej, je bilo iShowSpeedu jasno, s kom se je pogovarjal, v trenutku, ko je Đoković stopil na oder in podelil zlato žogo najboljši nogometašici leta, Španki Aitani Bonmatí.

Nagrado zlata žoga za najboljšega nogometaša - letos je doživela že 67. izvedbo - in od leta 2018 tudi za najboljšo nogometašico tradicionalno podeljuje francoska revija France Football. Slavnostna podelitev je potekala v gledališču Chatelet v Parizu.

Preberite še:

Lionel Messi
Sportal Kruto spoznanje za Ronalda, Francoz sporoča: Ne verjemite govoricam o Messiju
Ne spreglejte