Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
11.18

Osveženo pred

37 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL slovenska nogometna reprezentanca NK Maribor NK Maribor Boštjan Cesar

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 11.18

37 minut

Boštjan Cesar nov trener NK Maribor

Boštjan Cesar uradno trener vijolic: Vemo, kaj Maribor pomeni v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,27
Boštjan Cesar | Boštjan Cesar je odprl novo poglavje v trenerski karieri. | Foto www.alesfevzer.com

Boštjan Cesar je odprl novo poglavje v trenerski karieri.

Foto: www.alesfevzer.com

V Mariboru se je v ponedeljek le pokadil vijolični dim. Najtrofejnejši slovenski klub je za novega trenerja potrdil Boštjana Cesarja, ki se bo tako prvič predstavil kot samostojni trener v klubskem nogometnem svetu. Pred dnevi je prekinil sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije, kjer je bil desna roka selektorja Matjaža Keka. Časovnica njegovega odhoda je sprožila nemalo polemik, zdaj pa se 42-letni Ljubljančan predstavlja kot nov strateg Maribora, kjer je na vročem stolčku nasledil Anteja Šimundžo. Prvič bo vodil vijolice v nedeljo proti Bravu, pri delu pa mu bodo pomagala številna znana imena slovenskega nogometa. Pogodbo je sklenil do leta 2027.

Ante Šimundža
Sportal Zaplet v Mariboru, Ante Šimundža poiskal pomoč pri sindikatu SPINS

Začelo se je prejšnji teden, ko je napočil trenutek za reprezentančni premor. Boštjan Cesar ga je bil vajen preživljati kot pomemben del strokovnega vodstva A reprezentance, kjer ga je selektor Matjaž Kek sprejel za prvega pomočnika, tokrat pa je bilo drugače. Cesar je zapustil reprezentančni tabor še pred odhodom v Oslo, nato uskladil še zadnje podrobnosti glede nadaljevanja kariere v Ljudskem vrtu, 16-kratni slovenski državni prvak pa ga je v ponedeljek uradno predstavil kot novega trenerja vijolic.

"Z zadovoljstvom sporočamo, da je novi trener NK Maribor postal Boštjan Cesar, ki prinaša neprecenljive izkušnje in globoko razumevanje igre. Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance, ki je dres z državnim grbom oblekel največkrat (102) med vsemi, je bil prepoznaven po vodstvenih značilnostih že na igrišču. Odkar se je odločil za trenersko pot, je izkazoval enako mero predanosti in vizijo, kot ga je zaznamovala tudi med aktivno kariero. Podpisal je pogodbo do 2027, prvi trening v Ljudskem vrtu bo vodil v ponedeljek," so za začetek sporočili iz tabora slovenskega klubskega velikana, ki je nedavno prekinil sodelovanje z Antejem Šimundžo in tako izpraznil trenerski stolček za prihod novega kandidata. Ta prvič po treh desetletjih, takrat je za kratek čas vodil Maribor Jani Zavrl, prihaja iz Ljubljane. 

Za Cesarjem je bogata igralska kariera. Je nogometni otrok ljubljanske Olimpije, tako da je edine nastope v 1. SNL zbral v zeleno-belem dresu. Največ let v tujini je prebil v Italiji (Chievo), Franciji (Marseille, Grenoble) in na Hrvaškem (Dinamo Zagreb, Croatia Sesvete), dokazoval pa se je tudi na Otoku (WBA). Za reprezentanco je zbral rekorden 101 nastop, pred 15 leti pa se je tako v Ljudskem vrtu veselil največjega uspeha z reprezentanco, preboj na SP 2010. | Foto: Reuters Za Cesarjem je bogata igralska kariera. Je nogometni otrok ljubljanske Olimpije, tako da je edine nastope v 1. SNL zbral v zeleno-belem dresu. Največ let v tujini je prebil v Italiji (Chievo), Franciji (Marseille, Grenoble) in na Hrvaškem (Dinamo Zagreb, Croatia Sesvete), dokazoval pa se je tudi na Otoku (WBA). Za reprezentanco je zbral rekorden 101 nastop, pred 15 leti pa se je tako v Ljudskem vrtu veselil največjega uspeha z reprezentanco, preboj na SP 2010. Foto: Reuters

Cesar: V čast mi je, da bom del klubske prihodnosti

V zadnjih letih je petkrat nadomeščal Matjaža Keka v vlogi selektorja. Slovenija je vselej ostala neporažena.  | Foto: Grega Valančič/Sportida V zadnjih letih je petkrat nadomeščal Matjaža Keka v vlogi selektorja. Slovenija je vselej ostala neporažena. Foto: Grega Valančič/Sportida Kakšne so bile prve besede Ljubljančana, ki ga je družinsko in nogometno življenje v zadnjem desetletju razpelo med Ljubljano, Verono in Zagrebom, po sklenitvi sodelovanja z vijolicami? 

"Zahvaljujem se NK Maribor in vodilnim možem, da so me izbrali, mi predstavili projekt ter omogočili priložnost. Vemo, kaj Maribor pomeni v Sloveniji, kako bogato zgodovino ima, in v čast mi je, da bom del klubske prihodnosti. Imel sem cilj in vizijo, da ostanem povezan s slovenskim nogometom. Gre za velik projekt in sem zelo vesel ter ponosen, da skupaj začenjamo ta izziv. Veselim se sodelovanja z igralci, sestavil sem strokovni štab z nekaterimi novimi sodelavci, ob tem pa tudi ljudje, ki so doslej veliko prispevali za ta klub, ostajajo z nami," je pojasnil, da bodo z njim v strokovnem štabu delovali tudi nekdanji reprezentančni soigralci.

Bojan Jokić je po koncu igralske kariere nabiral trenerske izkušnje v reprezentanci do 16 let, kjer je pomagal Goranu Cvijanoviću. zdaj bo v Mariboru sodeloval z dolgoletnim prijateljem in poslovnim prijateljem Boštjanom Cesarjem. | Foto: SPS/Sportida Bojan Jokić je po koncu igralske kariere nabiral trenerske izkušnje v reprezentanci do 16 let, kjer je pomagal Goranu Cvijanoviću. zdaj bo v Mariboru sodeloval z dolgoletnim prijateljem in poslovnim prijateljem Boštjanom Cesarjem. Foto: SPS/Sportida

To so Jasmin Handanović, Aleksandar Radosavljević in Bojan Jokić, s katerimi si je delil slačilnico tudi na SP 2010 v Južni Afriki, v novoustanovljenem delovnem timu pa ostajajo Aleš Mertelj, Željko Filipović, Mitja Pirih in Milan Vulović.

Maribor želi popeljati do naslova

Boštjan Cesar se zahvaljuje predhodniku Anteju Šimundži za dobro pripravo moštva. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Boštjan Cesar se zahvaljuje predhodniku Anteju Šimundži za dobro pripravo moštva. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Vodstvo Maribora, pri katerem imajo že nekaj časa pomembno besedo turški vlagatelji z Acunom Ilicalijem na čelu, je tako na odgovorni položaj pripeljalo nekdanjega kapetana slovenske reprezentance, ki je kariero začel v ljubljanski Olimpiji. Navijače zmajev je selitev Cesarja k Mariboru razočarala, skupina vandalov mu je to dala vedeti, ko je z žaljivimi grafiti popisala zid "njegove" športne dvorane Baza v Ljubljani, 42-letni Ljubljančan pa se bo zdaj skušal dokazati v novi vlogi in privržence Maribora z dobrim delom in rezultati pridobiti na svojo stran.

Prvo priložnost bo imel v nedeljo, ko bo z vijolicami gostoval prav v svojem rojstnem mestu, a ne v Stožicah, ampak na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški, kjer lahko Bravo do nadaljnjega zaradi višjih sil (klavrnega stanja travnate površine v Stožicah) igra domače prvoligaške tekme. Kakšni pa so cilji Cesarja kot trenerja Maribora?

Mariborski navijači bodo prvič novega trenerja Boštjana Cesarja spremljali na delu v nedeljo v Spodnji Šiški. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborski navijači bodo prvič novega trenerja Boštjana Cesarja spremljali na delu v nedeljo v Spodnji Šiški. Foto: Grega Valančič/Sportida  

"Vsi, ki me poznajo, vedo, kakšen je moj značaj. Prizadeval si bom, da bomo na igrišču enotni. Igralci bodo dobili navodila, ki jih bo treba izpolnjevati. Veliko delo je pred menoj opravil g. Šimundža, ekipa je v dobrem stanju, seveda pa bom skušal vpeljati še določene taktične in tehnične novosti oz. spremembe. Cilji so znani, boj za trofeje v Sloveniji in uvrstitev v evropska tekmovanja, kar se sklada z mojimi ambicijami, tako da se veselim začetka skupne poti in verjamem, da bo uspešna," je ob ustoličenju dejal 42-letni novi strateg vijoličastih.

Tako bo skušal v 1. SNL, kjer za vodilno Olimpijo zaostaja le točko, poskočiti na vodilni položaj in pripeljati v mesto ob Dravi rekordno 17. "kanto", hkrati pa vijolicam omogočiti daljšo evropsko jesen in navijačem Maribora, ki so bili v preteklosti vajeni takšnih privilegijev, omogočiti dvoboje, s kakršnimi imata vsaj do začetka zime opravka Olimpija in Celje.

Boštjan Cesar
Sportal Cesarju v Ljubljani sporočili, da je izdajalec
Matjaž Kek
Sportal Kek po bolečem porazu kritičen do sebe in igralcev
Matjaž Kek
Sportal Kek ostro o odhodu Cesarja: Sredi ciklusa si teh stvari ne smemo dovoliti
Jan Mlakar
Sportal Slovenskega junaka dneva nagradila karma, Cesarju želi vse najboljše

 

Ne spreglejte