Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
13.30

Osveženo pred

49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Natisni članek

Sindikat SPINS Ante Šimundža NK Maribor NK Maribor 1. SNL

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 13.30

49 minut

SPINS stopil v bran odstavljeni ekipi trenerjev NK Maribor

Zaplet v Mariboru, Ante Šimundža poiskal pomoč pri sindikatu SPINS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,58
Ante Šimundža | Ante Šimundža je prejšnji teden zapustil položaj glavnega trenerja NK Maribor. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Ante Šimundža je prejšnji teden zapustil položaj glavnega trenerja NK Maribor.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Strokovna ekipa NK Maribor na čelu z glavnim trenerjem Antejem Šimundžo, ki je po odločitvi vodstva kluba prenehala opravljati delo v prvi ekipi, je pomoč poiskala pri sindikatu SPINS. Ta sporoča, da v tem trenutku kljub menjavi trenerske ekipe in prihodu novega stratega vijolic Boštjana Cesarja še vedno ni dogovora o sporazumni prekinitvi pogodb o delu trenerja.

Boštjan Cesar THUMB
Sportal "Ja, sem iz Ljubljane, a ko te pokliče tako velik klub ..." #video

"NK Maribor obvešča, da je bila sprejeta odločitev o spremembi v strokovnem štabu: Ante Šimundža ni več trener NK Maribor. Ante je pomemben del našega kluba, v preteklosti kot igralec in pozneje kot član strokovnega štaba. Dolga leta je posvetil klubu, njegov prispevek na igrišču in s klopi je trajno zaznamoval našo ekipo ter delovanje kluba. Izražamo mu zahvalo za predanost in storjeno med skupnim obdobjem. Svoje delo je opravljal z veliko zagnanostjo in pripadnostjo, za kar se iskreno zahvaljujemo in mu želimo veliko sreče ter uspehov na nadaljnji poti," je prejšnji teden, 8. oktobra, sporočil NK Maribor.

Sestanek predstavnikov SPINS in NK Maribor

Predsednik sindikata SPINS je Dejan Stefanović. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik sindikata SPINS je Dejan Stefanović. Foto: Vid Ponikvar Šest dni pozneje, ravno na dan, ko je Maribor predstavil novega trenerja Boštjana Cesarja, sindikat SPINS izpostavlja: "Njihove pogodbe o delu trenerja vsebujejo dodana, diskriminatorna določila, kar v praksi pomeni kršitev navodil, ki so bila klubom posredovana z okrožnico NZS 24/11, in sklepa o implementaciji enotne pogodbe za nogometne trenerje. Glede mednarodne prakse velja omeniti številne odločitve arbitraže FIFA in CAS, ki so takšne enostranske opcije v podobnih primerih štele za nezapisane," v sporočilu za javnost pojasnjuje Sindikat SPINS in dodaja, kako sta se z namenom razrešitve situacije predstavnika sindikata v okolici Ljubljane sestala z vodstvom kluba NK Maribor in ga pozvala k upoštevanju nespremenjenih določil zaprte enotne pogodbe ter dogovora o sporazumni prekinitvi pogodb, s katero bi bili zadovoljni obe vključeni stranki.

"V tem trenutku kljub menjavi trenerske ekipe še vedno ni dogovora o sporazumni prekinitvi pogodb o delu trenerja," sporoča SPINS, ki v zadnjem obdobju zaznava povečano število kršitev vsebin enotne Pogodbe o delu trenerja, ki jo je izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije na predlog Zveze nogometnih trenerjev Slovenije, Sindikata SPINS in Komisije za profesionalni nogomet implementiral na začetku tekmovalne sezone 2021/2022. Takrat je vse klube 1. in 2. SNL ter SŽNL obvezal, da v primeru podpisa profesionalne pogodbe s trenerjem uporabijo predvideno predlogo. Enotna pogodba o delu trenerja vsebuje vse bistvene pravice, ki jih je za trenerje zahteval sindikat SPINS, hkrati pa jih narekuje tudi FIFA v okrožnici št. 1743. 

Novi trener NK Maribor je Boštjan Cesar. Z Mariborom je sklenil pogodbo do leta 2027. | Foto: www.alesfevzer.com Novi trener NK Maribor je Boštjan Cesar. Z Mariborom je sklenil pogodbo do leta 2027. Foto: www.alesfevzer.com

Kršitve se, tako sporoča SPINS, najpogosteje pojavijo v obliki sprememb ali dopolnitev dela vsebine pogodb, ki je zaprta in se je ne sme spreminjati ter se nanaša na odpovedni rok in diskriminatorne pogoje v primeru prekinitve pogodbe ali pogojev izplačila v primeru bolniške odsotnosti trenerja. 

O kršitvah sindikat SPINS vseskozi obvešča tudi Nogometno zvezo Slovenije in predlaga ponovno informiranje klubov in obvezno deponiranje ter vsebinski pregled pogodb trenerjev pri NZS.

Jan Mlakar
Sportal Slovenskega junaka dneva nagradila karma, Cesarju želi vse najboljše
Boštjan Cesar
Sportal Cesarju v Ljubljani sporočili, da je izdajalec
Matjaž Kek
Sportal Kek ostro o odhodu Cesarja: Sredi ciklusa si teh stvari ne smemo dovoliti
Željko Filipović Aleš Mertelj
Sportal Trening Maribora vodili klubski legendi
Boštjan Cesar
Sportal Uradno: NZS se poslavlja od osrednjega pomočnika Matjaža Keka
Ne spreglejte