Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
9.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Natisni članek

Samir Handanović slovenski nogometaši na delu v tujini Jan Oblak Jan Oblak Valter Birsa Vid Belec Josip Iličić Kevin Kampl Rene Krhin Jan Repas Jasmin Kurtić

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 9.00

6 let, 2 meseca

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Poteza slovenskega napadalca, zaradi katere bo verjetno ostro kaznovan

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Luka Elsner | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj se ta konec tedna dogaja s slovenskimi nogometaši in trenerji na delu v tujini? Na Nizozemskem se je po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe z golom v tamkajšnji prvi ligi vrnil Haris Vučkić, nekdanji čudežni deček slovenskega nogometa, ki je v prvi slovenski ligi debitiral že s 15 leti, a so njegovo pot močno zavrle številne poškodbe. Z Nizozemskega prihaja tudi nekoliko manj prijetna novica, za katero je z nešportno potezo poskrbel najboljši slovenski napadalec Tim Matavž, ki bo verjetno ostro kaznovan.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: katastrofalen niz njegovega Pafosa se je v prvi ciprski ligi nadaljeval tudi v nedeljo, ko je z 0:3 izgubil v gosteh pri Nea Salamisu. Če verjamete ali ne, nekdanji trener Domžal in Olimpije v prvenstvu ni zmagal že deset tekem zapored. V tem obdobju je njegova ekipa zbrala vsega dve točki in dosegla le dva gola. Da bi bila kriza še hujša, je med tednom izgubil tudi v pokalu. Po novem porazu je mladi slovenski trener ponudil odstop, ki so ga v upravi kluba sprejeli, tako da se poslavlja od Cipra.

Matjaž Kek: hrvaško prvenstvo se nadaljuje 11. februarja. Rijeka, ki brani naslov, je po prvem delu hrvaškega prvenstva četrta. Na 20 tekmah je osvojila 35 točk. Za vodilnim Dinamom iz Zagreba zaostaja 15 točk. V soboto je na prijateljski tekmi s prevetreno postavo remizirala z Gorico.

Slaviša Stojanović: lani je Rigo v prvenstvu popeljal do tretjega mesta in preboja v Evropo, v pokalnem tekmovanju pa je izgubil v finalu. Najverjetneje bo Rigo vodil tudi v prihodnji sezoni.

Slovenski reprezentanti v tujini:

Po dveh zmagah je Vid Belec z Beneventom tokrat izgubil z 0:3 v gosteh pri Bologni. | Foto: Getty Images Po dveh zmagah je Vid Belec z Beneventom tokrat izgubil z 0:3 v gosteh pri Bologni. Foto: Getty Images

Vratarji:

Vid Belec: po tem, ko je Benevento na zgodovinsko prvo zmago v prvi italijanski ligi čakal kar 18 prvenstvenih krogov, je pred tokratnim krogom nanizal kar dve, a v nedeljo na gostovanju v Bologni spet izgubil. Domači so bili boljši s 3:0, slovenski vratar pa je branil vso tekmo.

Jan Koprivec: s Pafosom je v nedeljo v prvi ciprski ligi gostoval pri Nea Salamisu in izgubil z 0:3. Branil je vso tekmo.

Kako je Jan Oblak prejel rumeni karton?

Jan Oblak: z Atleticom je v soboto v prvi španski ligi gostil Eibar in remiziral z 1:1. Branil je vso tekmo, v zadnji minuti pa zaradi prekrška izven kazenskega prostora, po katerem se je na Pirenejskem polotoku razvila debata, da bi bil lahko tudi izključen, prejel rumeni karton. V tej sezoni je prejel devet zadetkov.

Nejc Skubic redno igra v prvi turški ligi za Konyaspor. | Foto: Reuters Nejc Skubic redno igra v prvi turški ligi za Konyaspor. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo v prvi italijanski ligi v Rimu pri Laziu doživel hud poraz, izgubil je z 1:5. Kapetan Slovenije si je tekmo na Olimpijskem štadionu v Rimu ogledal s klopi za rezerviste.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se po rednem delu lige MLS, ki ga je bilo konec v drugi polovici lanskega oktobra, ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA vseeno zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: rusko prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku marca. Ufa bo tako v nedeljo, 4. marca, v 21. krogu gostila moskovski Dinamo. Dolgoletni branilec slovenske izbrane vrste, ki je v začetku leta slovesno odprl športni center Baza, je tako na novoletnem premoru.

Miha Mevlja: jesenski del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na drugem mestu. Zbral je osem prvenstvenih nastopov. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca.

Aljaž Struna: do tega kroga vodilni Palermo je v drugi italijanski ligi v soboto brez zadetkov remiziral pri Spezii in zdrsnil na drugo mesto. Pirančan je igral vso tekmo in prejel rumen karton.

Miral Samardžić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Anžijem Mahačkalo končal na 15., predzadnjem mestu. Zbral je deset prvenstvenih nastopov in zabil en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala v začetku marca.

Nejc Skubic: Konyaspor je v nedeljo v prvi turški ligi doma z 2:2 remiziral proti Trabzonsporju. Slovenski reprezentant je tudi tokrat igral od prve do zadnje minute.

Rene Krhin je spet zaigral za Nantes, a z razpletom tekme proti Bordeauxu ne more biti zadovoljen. | Foto: Getty Images Rene Krhin je spet zaigral za Nantes, a z razpletom tekme proti Bordeauxu ne more biti zadovoljen. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: pri nedeljskem visokem porazu proti Laziu v Rimu z 1:5 v prvi italijanski ligi je sodeloval 75 minut. Ko je odšel z igrišča, je njegova ekipa zaostajala z 1:3.

Rene Krhin: potem ko je med tednom dočakal prvenec v prvi francoski ligi in Nantesu pomagal do točke v gosteh pri Toulousu, je bil v začetni postavi Nantesa tudi v soboto, ko je s soigralci v prvenstvu gostil Bordeaux in izgubil z 0:1. Na igrišču je bil samo v prvem polčasu, ko je bil na semaforju že izpisan končni rezultat, potem ga je Claudio Ranieri povlekel na klop.

Jasmin Kurtić: po tem, ko je za rekordnih več kot pet milijonov evrov postal najdražji nakup v zgodovini Spala, je v nedeljo v dresu tega italijanskega prvoligaša takoj debitiral. Z novimi soigralci je gostoval v bližini slovenske meje in proti Udineseju v Vidmu remiziral z 1:1. Igral je od prve do zadnje minute in prejel rumen karton.

Jan Repas: zdaj je počasi že lahko zaskrbljen zaradi svojega klubskega statusa. Potem ko je po prihodu iz Domžal na začetku sezone vseskozi igral, v zadnjem času ne igra. Njegov Caen je bil na delu že v petek zvečer, ko je pred domačimi navijači v francoski prvi ligi izgubil proti Marseillu z 0:2, po treh prvenstvenih tekmah, na katerih ni igral niti minute, je tokrat sicer dobil priložnost, a le od 86. minute.

Rajko Rotman: njegov Götzepe je v prvi turški ligi prvo prvenstveno tekmo v letošnjem letu odigral v soboto in z 1:2 izgubil v Istanbulu pri Fenerbahčeju. Mariborski vezist na tej tekmi ni nastopil, saj zaradi rdečega kartona ni imel pravice nastopa.

Benjamin Verbič: po sijajni prvi polovici sezone v dresu Köbenhavna je postal novi član kijevskega Dinama, podpisal je petletno pogodbo. Dinamo Kijev je danskemu prvaku plačal štiri milijone evrov, Vojničan pa bi lahko v dresu ukrajinskega velikana debitiral 17. februarja, ko se bo Dinamo pomeril z Olimpikom iz Donecka. Kijevčani so prezimili na drugem mestu, za vodilnim Šahtarjem s tekmo manj zaostajajo tri točke. Slovenski krilni napadalec se je medtem že priključil pripravam novega kluba.

Tim Matavž je poskrbel za neumnost, zaradi katere bo zagotovo kaznovan. | Foto: Getty Images Tim Matavž je poskrbel za neumnost, zaradi katere bo zagotovo kaznovan. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: po zanj katastrofalni prvi polovici sezone, v kateri je za Darmstadt dočakal priložnost le na štirih tekmah v nemški drugi ligi in v pokalu, zbral je vsega 144 minut igre, je po prihodu novega trenerja Dirka Schusterja ostal v Darmstadtu, ki bo po zimskem premoru s prvenstvom nadaljeval v sredo, ko bo ob 18.30 gostil nekdanjega nemškega prvaka Kaiserslautern. Na tej tekmi Korošec verjetno ne bo igral, saj ima težave s poškodbo mišice.

Josip Iličić: Atalanta je v obdobju nedeljskega kosila v prvi italijanski ligi gostila vodilni Napoli in se dobro upirala. Izgubila je z 0:1, potem ko je edini gol prejela sredi drugega polčasa. Kranjčan je bil med bolj opaznimi na igrišču, na katerem je prebil 75 minut. Ko je odšel na klop, je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Tim Matavž: v soboto je odigral vseh 90 minut za Vitesse, ki je z 1:1 pred domačimi navijači remiziral proti Heerenveenu. Z devetimi prvenstvenimi goli najboljši strelec Vitesseja tokrat sicer ni zadel, a je imel vmes prste pri vodilnem zadetku rumeno-črnih, ko je v 13. minuti pred njim posredoval branilec Heerenveena Daniel Högh in poskrbel za avtogol.

Toda veliko bolj kot s tem je najboljši slovenski napadalec nase opozoril s potezo, o kateri danes na veliko govorijo na Nizozemskem. Med tekmo je namreč, ko je bila žoga daleč stran, s komolcem v obraz udaril Denzela Dumfriesa. Sodnik in njegovi pomočniki te poteze niso videli, zato ni bil kaznovan, a po ogledu videoposnetka bo Matavž zagotovo ostro kaznovan.

Govori se, da bi ga lahko nizozemska nogometna zveza kaznovati z nekaj tekmami prepovedi nastopa, seveda bo skoraj zagotovo moral tudi globoko seči v žep. Njegovo potezo je, potem ko si jo je ogledal, ostro obsodil tudi trener Vitesseja Henk Fraser.

Nešportna poteza Tima Matavža:

Andraž Šporar: nekdanji napadalec Olimpije se je že priključil pripravam Slovana iz Bratislave, h kateremu je prestopil pred kratkim. Velikan iz Bratislave, ki bo v kratkem bogatejši za prekrasen nov štadion, bo prezimil na tretjem mestu. Za vodilnim Spartakom iz Trnave zaostaja devet točk. Šporar bi lahko v dresu Slovana prvič nastopil 17. februarja, ko bo klub iz slovaške prestolnice gostoval pri Zemplinu iz Mihavolcev.

Na seznamu so nogometaši, ki so se znašli na zadnjem reprezentančnem seznamu zdaj že nekdanjega selektorja Srečka Katanca za tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Škotski v Ljubljani 8. oktobra lani. Novega selektorja Tomaža Kavčiča prva tekma čaka 23. marca, in sicer prijateljska tekma proti Avstriji v Celovcu.

Gol Harisa Vučkića:

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : Stoke City 2:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Timi Elšnik (Swindon Town) Anglija, 4. liga Coventry City : Swindon Town 3:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 2. februarja.  
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja.  
Alen Ožbolt (Hartberg) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Zulte Waregem 0:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Oostende : Kortrijk 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Nea Salamis : Pafos 3:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Nea Salamis : Pafos 3:0 Igral je od 88. minute.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Damjan Vuklišević (Slovan Liberec) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Prvenstva je konec.  
Robert Berić (St. Etienne) Francija, 1. liga Nice : Saint Etienne 1:0 Igral je vso tekmo.
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Amiens : Guingamp 3:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Sochaux : Nancy 1:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Orleans : Auxerre 2:3 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Panaitolikos : Panionios 1:1 Branil je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Roma 1:1 Branil je vso tekmo.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Salernitana : Venezia 3:2 Igral je vso tekmo.
Jure Balkovec (Bari) Italija, 2. liga Cesena : Bari 1:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Brescia : Avellino 2:3 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Novara : Carpi 1:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Pro Vercelli 4:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Salernitana : Venezia 3:2 Ni igral, sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Salernitana : Venezia 3:2 Ni igral, sedel je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Empoli : Ternana 2:1 Igral je do 92. minute in prejel rumen karton.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga FeralpiSalo : Sambenedettese 1:0 Igral je vso tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Denis Klinar (Puškaš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Freiburg : RB Leipzig 2:1 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga HSV : Köln 0:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg - Jahn Regensburg, torek 20.30  
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Arminia Bielefeld - Greuther Fürth, sreda 20.30  
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Meppen : Preussen Münster 2:0 Igral je vso tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Roda : Twente 1:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Willem II : Groningen 1:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Roda : Twente 1:1 Igral je prvič po štirimesečni odsotnosti zaradi poškodbe in v 53. minuti zadel za vodstvo gostov. Na igrišču je bil od prve do zadnje minute.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Emmen : RKC Waalwijk 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 9. februarja.  
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Dejan Lazarević (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 12. februarja.  
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 12. februarja.  
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matej Podlogar (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 4. marca.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Oviedo : Almeria 2:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Andrej Kotnik (Formentera) Španija, 3. liga Formentera : Saguntino 0:1 V igro je vstopil v 70. minuti.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 4. februarja.  
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, pokal Antalyaspor : Bešiktaš 1:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Ne spreglejte