Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 10. 2023,
16.18

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca UEFA Benjamin Šeško Benjamin Šeško

Nedelja, 15. 10. 2023, 16.18

2 meseca, 3 tedne

Izjemna statistika 20-letnega slovenskega asa

Benjamin Šeško s čarobnimi številkami očaral Uefo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98
Benjamin Šeško | Benjamina Šeška in njegovo predstavo proti Finski hvalijo z vseh strani. | Foto www.alesfevzer.com

Benjamina Šeška in njegovo predstavo proti Finski hvalijo z vseh strani.

Foto: www.alesfevzer.com

Šeškomanija je po sobotni predstavi 20-letnega Benjamina Šeška proti Finski v Sloveniji vstopila v novo dimenzijo. Dragulj slovenskega nogometa je znova blestel in dosegel dva zadetka, navdušenja nad njegovo imenitno statistiko, s katero se lahko pohvali le malokdo pri tej starosti, pa ne skrivajo niti pri Evropski nogometni zvezi (Uefa).   

Erik Janža
Sportal Ni mogel zadržati solza, prvič ga je gledala mama

Slovenija se s tako raznovrstnim, obetavnim in fizično dominantnim napadalcem, kot je Benjamin Šeško, še ni mogla pohvaliti. Pri 20 letih je v državnem dresu dosegel že devet zadetkov. S takšnim ritmom in učinkovitostjo bo v primeru, če ne bo imel preglavic z zdravjem, zagotovo ujel in prehitel absolutnega rekorderja Zlatka Zahovića, ki se je v državnem dresu veselil 35 zadetkov. Mladi napadalec RB Leipziga vzbuja pozornost z delavnostjo, trudom, pozitivno energijo in sproščenostjo. Njegov talent ni bil nikoli sporen, telesne sposobnosti so nadpovprečne, Slovenija je lahko občudovala njegov izjemen odriv ob proslavljanju obeh zadetkov. Skočil je visoko v zrak in ju proslavljal v družbi soigralcev.

20-letni Slovenec je v razmiku 12 minut dvakrat zatresel finsko mrežo. | Foto: www.alesfevzer.com 20-letni Slovenec je v razmiku 12 minut dvakrat zatresel finsko mrežo. Foto: www.alesfevzer.com

Na tekmi proti Finski je kot članski reprezentant prvič v karieri na tekmi dosegel dva zadetka. Prejel je tudi grob udarec v glavo, zaradi katerega so mu morali zdravniki oskrbeti rano. Stekla je kri, tako da je zaigral s posebno mrežico, ki je stiskala obvezo. Moral je zamenjati okrvavljen dres, a ga tudi to ni zmotilo, da ne bi dosegel še enega zadetka. Po dvoboju se je z navdušenjem družil z najmlajšimi navijači. Bil je presrečen, saj je pomagal Sloveniji do dragocene zmage nad Finsko, selektor Matjaž Kek pa je po dvoboju pomiril javnost, ko je dejal, da se napadalec Leipziga ni težje poškodoval, tako da bi lahko v torek zaigral tudi na gostovanju v Belfastu.

Na zadnjih 11 tekmah dosegel kar osem zadetkov

Prekrasen večer Šeška so izpostavili mnogi tuji mediji, na družbenem omrežju X ga je v sklopu kvalifikacij za Euro 2024 izpostavila tudi Evropska nogometna zveza (Uefa). Enemu izmed junakov sobotnih tekem se je poklonila s tem, da je delila podatek, kako je na zadnjih 11 tekmah v slovenskem dresu dosegel kar osem zadetkov. To je imeniten dosežek za tako mladega igralca, ki je, čeprav ima komaj 20 let, na večni lestvici najboljših slovenskih strelcev Slovenije poskočil že na 11. mesto.

Prvovrstno Šeškovo statistiko, s katero izstopa med evropskimi sovrstniki, je poudaril tudi italijanski novinar Fabrizio Romano. Guru za največje prestope na svetovni nogometni tržnici je poleg tega, da je Šeško na zadnjih 11 nastopih dosegel osem zadetkov, poudaril tudi dejstvo, da je nekdanji nogometaš Krškega, Domžal in Salzburga proti Finski dosegel dva zadetka v razmiku 12 minut, da je bil kot strelec oziroma podajalec na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah soudeležen pri petih zadetkih (trije zadetki in dve podaji), na zadnjih osmih tekmah pa je v tem smislu sodeloval kar pri osmih zadetkih.

Nanj je lahko ponosna Slovenija, nanj so ponosni soigralci, saj nase opozarja že tako mlad. Pred njim je še bogata kariera, če pa bo tako uspešen v državnem dresu tudi v prihodnje in bo Slovenija še naprej nizala zmage, bo že pri 21 letih zaigral na velikem tekmovanju. In to ravno v deželi, kjer si služi nogometni kruh.

Matjaž Kek
Sportal Kek ne želi, da se zaustavijo, hkrati pomirja navijače glede Šeška

Zahović pri 29, Novaković in Udovič pri 31 letih ...

Zlatko Zahović je s 35 zadetki, dosegel jih je na 80 tekmah, slovenski rekorder. Benjamin Šeško je na 23 tekmah za slovensko izbrano vrsto prispeval devet zadetkov in pet asistenc. Tako je soudeležen pri zadetku na vsakih 113 minut. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zlatko Zahović je s 35 zadetki, dosegel jih je na 80 tekmah, slovenski rekorder. Benjamin Šeško je na 23 tekmah za slovensko izbrano vrsto prispeval devet zadetkov in pet asistenc. Tako je soudeležen pri zadetku na vsakih 113 minut. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najboljši strelci v zgodovini slovenske reprezentance so morali na kaj takega čakati mnogo dlje. Zlatko Zahović (35 zadetkov na 80 tekmah) je na Euru 2000, kjer je dosegel tri zadetke, nastopil pri 29 letih, Milivoje Novaković (32 zadetkov na 80 tekmah) je na SP 2010 zaigral pri 31 letih, Sašo Udovič (16 zadetkov na 42 tekmah) je čar Eura 2000 okusil pri 31 letih, Josip Iličić (16 zadetkov na 79 tekmah) pa se še ni uvrstil na veliko tekmovanje.

Še najmlajša izmed boljših slovenskih strelcev vseh časov sta bila Milenko Ačimović (13 zadetkov na 74 tekmah), ki je na Euru 2000 nastopil pri 23 letih, in Tim Matavž (11 zadetkov na 39 tekmah), ki je na SP 2010 zaigral pri 21 letih. Primorec, ki je v 1. SNL branil barve slovenske Gorice, trenutno pa nosi dres hrvaške Gorice, je pred 13 leti na jugu Afrike proti Angliji odigral 11 minut, a je bila to takrat šele njegova druga tekma v državnem dresu. Takrat je bil še daleč od udarne enajsterice.

Bo Šeško nared za torkovo tekmo v Belfastu? Selektor Matjaž Kek je optimist. | Foto: www.alesfevzer.com Bo Šeško nared za torkovo tekmo v Belfastu? Selektor Matjaž Kek je optimist. Foto: www.alesfevzer.com

Povsem drugače pa je pri vročem Šešku, ki je do danes zbral že 23 reprezentančnih nastopov in je že pri devetih zadetkih, nova priložnost za nov zadetek, s katerim bi obogatil zbirko in se lahko pohvalil z dvomestnim številom, pa se mu obeta že v torek v Belfastu.

Kv. Euro: Slovenija - Finska Benjamin Šeško
Sportal Slovenci na krilih Šeška preskočili Finsko, Danska boljša od Kazahstana
Miral Samardžić
Sportal Slovenec, ki se je vrnil z Bližnjega vzhoda in presenetil
Kv. Euro: Slovenija - Finska
Sportal Slovenska rapsodija v Stožicah, delirij na tribunah, Euro 2024 še korak bližje!
Harry Wilson Wales
Sportal Katastrofalen teden Hrvaške, šampanjce odpirali v treh državah
Ne spreglejte