Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2023,
23.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Turčija škotska nogometna reprezentanca Wales Erling Haaland Španska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Nedelja, 15. 10. 2023, 23.04

2 meseca, 2 tedna

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 8. KROG (NEDELJA)

Katastrofalen teden Hrvaške, šampanjce odpirali v treh državah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Harry Wilson Wales | Valižan Harry Wilson, član Fulhama, je v uvodnih 15 minutah drugega polčasa dvakrat zatresel mrežo Hrvaške. | Foto Reuters

Valižan Harry Wilson, član Fulhama, je v uvodnih 15 minutah drugega polčasa dvakrat zatresel mrežo Hrvaške.

Foto: Reuters

Nogometna nedelja je bila zelo pestra. Nastop na Euru 2024 so si zagotovile Škotska, Španija in Turčija, Hrvaška pa se je po porazu v Walesu (1:2) znašla v nehvaležnem položaju, saj ji grozi, da bo skupino končala šele na tretjem mestu. V nedeljo niso imeli pretiranih razlogov za veselje niti navijači Norveške in Poljske, Češka pa je s težko prigarano zmago nad Ferci preprečila Albaniji, da bi si že dva kroga pred koncem zagotovila nastop na velikem tekmovanju.

hrvaška nogometna reprezentanca : Wales, kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Sportal Hrvati po nedeljski zaušnici: Opravičujemo se. Imamo težavo.
Erik Janža
Sportal Ni mogel zadržati solza, prvič ga je gledala mama

Kvalifikacije za Euro 2024, 8. krog:

Nedelja, 15. oktober:

Nedeljsko dogajanje na evropskih zelenicah se je začelo zgodaj popoldan v skupini A, kjer je Gruzija nadigrala Ciper s 4:0. Med strelce se je vpisal tudi najbolj vroči gruzijski nogometaš, zvezdnik Napolija Khvicha Kvaratskhelia

Špancem je zmago na Norveškem zagotovil mladi as Barcelone Gavi. | Foto: Reuters Špancem je zmago na Norveškem zagotovil mladi as Barcelone Gavi. Foto: Reuters

V derbiju skupine je Španija še drugič letos premagala Norveško. Marca je bila doma boljša s 3:0. Takrat je pri Skandinavcih manjkal Erling Haaland. V Oslu je napadalec Manchester Cityja zaigral, a je ostala mreža Unaija Simona nedotaknjena. Zmagovalca je na začetku drugega polčasa odločil Gavi, Španci, ki jim gre po letošnji osvojitvi lige narodov odlično, pa so si s tem že zagotovili neposreden preboj na Euru 2024.

S tem pa so naredili velikansko uslugo tudi Škotom, saj jih poraženi Norvežani ne morejo več ujeti. Nastop na spektaklu v Nemčiji si je tako zagotovil tudi Tartan Army, ki bo nastopil še na drugem evropskem prvenstvu zapored. V skupini A tako ni več neznank o tem, kdo si je prislužil vozovnico za veliko tekmovanje.

Kv. Euro: Slovenija - Finska
Sportal Slovenska rapsodija v Stožicah, delirij na tribunah, Euro 2024 še korak bližje!

Turčija na Euru, konec še enega mogočnega niza Hrvaške

V skupini D si je Turčija po pričakovani zmagi v Konyi nad zadnjeuvrščeno Latvijo (4:0), vse zadetke je dosegla v zadnjih 32 minutah, že zagotovila udeležbo na Euru. Za Turki, ki jih vodi Italijan Vincenzo Montella, je tako imeniten teden, saj so pred tremi dnevi proslavljali že zgodovinsko zmago v Osijeku. To je bil sploh prvi domači poraz Hrvaške v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, še edine reprezentance, ki je bila v tem tekmovanju neporažena na domačih tleh.

Veselje Turkov po zmagi nad Latvijo in ob priigrani vstopnici za nastop na Euru 2024. | Foto: Reuters Veselje Turkov po zmagi nad Latvijo in ob priigrani vstopnici za nastop na Euru 2024. Foto: Reuters

Varovanci Zlatka Dalića, ki so lani na svetovnem prvenstvu osvojili bronasto medaljo, so imeli še vedno vse v svojih rokah. Potrebovali so le vsaj neodločen rezultat na gostovanju v Walesu, s katerim na sedmih medsebojnih srečanjih niso doživeli poraza. Štirikrat so zmagali, trikrat remizirali, a v nogometu je skoraj vsakega niza enkrat konec. Tako kot so v četrtek prvič ostali praznih rok na domačih tleh v kvalifikacijah za Euro, so v nedeljo prekinili še en mogočen niz.

V osmi medsebojni tekmi so prvič izgubili proti Valižanom, ki so bili v Cardiffu boljši tekmec. Če je v prvem polčasu goste reševal vratar Dominik Livaković, pa je nato domači adut Harry Wilson v 47. in 60. minuti izkoristil nezbranost hrvaške obrambe, Wales popeljal v vodstvo z 2:0 in poskrbel za delirij strastnih navijačev.

Valižani so Hrvatom zadali hud udarec in jih prvič premagali. Pred tem so na sedmih medsebojnih tekmah trikrat remizirali in štirikrat izgubili. | Foto: Reuters Valižani so Hrvatom zadali hud udarec in jih prvič premagali. Pred tem so na sedmih medsebojnih tekmah trikrat remizirali in štirikrat izgubili. Foto: Reuters

Hrvaška je morala zaigrati na vse ali nič, a je brez številnih poškodovanih igralcev le stežka prebijala valižanski zid. Priigrala si je nekaj (pol)priložnosti, Mario Pašalić je v 75. minuti po strelu z glavo znižal na 1:2 in vrnil upanje v hrvaški preobrat, ki pa ga slovenski sosedi niso dočakali. Po petminutnem sodnikovem podaljšku je ostalo pri domači zmagi (2:1), s katero si je Wales močno izboljšal možnosti za nastop na Euru. Če bo do konca dobil še tekmi z Armenijo (v gosteh) in Turčijo (doma), ga Hrvaška zaradi slabšega razmerja na medsebojnih tekmah v tem ciklusu ne more več prehiteti.

Luka Modrić je vknjižil rekordni 170. nastop za hrvaško reprezentanco, a ni mogel biti zadovoljen s prikazanim v Cardiffu. | Foto: Reuters Luka Modrić je vknjižil rekordni 170. nastop za hrvaško reprezentanco, a ni mogel biti zadovoljen s prikazanim v Cardiffu. Foto: Reuters

Matjaž Kek
Sportal Kek ne želi, da se zaustavijo, hkrati pomirja navijače glede Šeška

Nora tekma v Švici, nov spodrsljaj Poljakov

Tomaš Souček je zatresel mrežo Ferskih otokov z bele točke. | Foto: Reuters Tomaš Souček je zatresel mrežo Ferskih otokov z bele točke. Foto: Reuters V skupini E bi si lahko Albanija v nedeljo, čeprav je počivala, priigrala nastop na Euru, a iz te moke ni bilo kruha, saj je Češka v Plznu premagala Ferce. Zmagoviti zadetek je v 76. minuti z bele točke dosegel zvezni igralec West Hama Tomaš Souček, Čehi pa so kljub izraziti premoči, razmerje strelov na gol je bilo kar 23:2 za gostitelje, žogo za hrbet vratarja Ferskih otokov spravili le enkrat. A tudi to je bilo dovolj, da je Albanija ostala brez možnosti, da bi si preboj na Euro zagotovila že mesec pred koncem skupinskega dela.

Poljska je brez kapetana Roberta Lewandowskega znova razočarala navijače. V Varšavi je remizirala z Moldavijo, ki je tako v šestih kvalifikacijskih nastopih doživela le en poraz in še vedno kandidira za zgodovinski prvi nastop na velikem tekmovanju.

V skupini I je imela najlažjo nalogo Romunija, ki je brez težav napolnila mrežo Andori (4:0). Zadnja je pred tremi dnevi priznala premoč tudi Kosovu (0:3). Ker pa je dvoboj med Kosovom in Izraelom zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu prestavljen, je selektor Kosova Primož Gliha tako v nedeljo ostal brez tekme.

Švica je skušala upravičiti prednost domačega igrišča v St. Gallnu proti Belorusiji, a so ji gostje pokvarili načrte. Sprva je kazalo dobro prvim favoritom skupine, ki so z zadetkom veterana Xherdana Shaqirija dobili prvi polčas z 1:0, a je nato sledil izjemen preobrat.

Veselje Belorusov po zadetku Dmitrija Antilevskega za 1:3 v 84. minuti. | Foto: Reuters Veselje Belorusov po zadetku Dmitrija Antilevskega za 1:3 v 84. minuti. Foto: Reuters

Belorusi so od 61. do 84. minute zadeli kar trikrat, povedli s 3:1, tako da je zadišalo po senzaciji večera. Izbranci Murata Yakina so vendarle zbrali še dovolj moči, da so v zadnjih minutah rednega dela izenačili na 3:3, po desetminutnem sodnikovem podaljšku pa se je dvoboj končal brez zmagovalca. Remi Švice je tako izkoristila Romunija in se prebila na vodilni položaj skupine, možnosti za uspeh pa ima tudi Izrael, ki z dvema tekmama manj za Romuni zaostaja pet točk.

Benjamin Šeško
Sportal Benjamin Šeško s čarobnimi številkami očaral Uefo
Uefa Logotip
Sportal Uefa prestavila tekmo med Kosovom in Izraelom
Nastop na Euru 2024 so si poleg gostiteljev Nemcev že zagotovile Belgija, Francija, Portugalska, Škotska, Španija in Turčija.

Kvalifikacije za Euro 2024, 8. krog:

Nedelja, 15. oktober:

Ponedeljek, 16. oktober:

Torek, 17. oktober:

Lestvice:

Kv. Euro: Slovenija - Finska Benjamin Šeško
Sportal Slovenci na krilih Šeška preskočili Finsko, Danska boljša od Kazahstana
Turčija : Hrvaška
Sportal Hrvaški se kaj takšnega še ni zgodilo, Španci Škotom preprečili veliki podvig
Cristiano Ronaldo
Sportal Portugalcem uspelo, Cristiano Ronaldo postavil še en osupljiv rekord
Ne spreglejte