SiolNET. Sportal Nogomet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Začetek prenove stadiona Camp Nou

"Barcelona bo dobila najboljši stadion na svetu"

0,40

termometer

Camp Nou Barcelona | Camp Nou | Foto: Reuters
Camp Nou Foto: Reuters

"To bo najboljši stadion na svetu. V najboljšem mestu na svetu. In v najboljši državi na svetu." S temi besedami je prenovo kultnega stadiona Camp Nou v Barceloni napovedal predsednik nogometnega kluba Barcelona Joan Laporta.

Barcelona ženske rekord Sportal Presežen ženski rekord na Camp Nouu, francoski spopad Lyonu

Katalonski nogometni velikan Barcelona bo tako poleti 2023 začasno dobil novo domovanje. Kot je sporočil klub, bodo takrat začeli z glavnimi deli prenove stadiona Camp Nou. Eno sezono bo tako Barcelona igrala na olimpijskem stadionu v Barceloni. Dogovor o začasni selitvi sta sklenila klub in mestne oblasti v Barceloni. Gradbena dela bodo v celoti končali predvidoma v sezoni 2025/26.

Camp Nou | Foto: Reuters Foto: Reuters Prvi del obnovitvenih del oziroma posodabljanja stadiona Camp Nou se bo začel že letos poleti. V prvi fazi bodo uredili prvo in drugo nadstropje stadiona ter porušili objekte, ki so jih ob stadionu zgradili v zadnjih desetletjih. Zahtevnejši del prenove pa bo sledil poleti 2023, do takrat bo Barcelona domače tekme še lahko igrala na svojem stadionu, tudi kapaciteta bo le nekoliko manjša kot doslej. Naslednje leto pa bodo začeli zahtevnejšo stopnjo, saj bodo podrli del dosedanjih tribun in stadion na delu, kjer ima tri nadstropja, še dogradili.

Projekt Espai Barca bo stal 1,5 milijarde evrov

Camp Nou, el clasico | Foto: Reuters Foto: Reuters V sezoni 2023/24 bo tako Barca igrala domače tekme na olimpijskem stadionu na Montjuicu, ki je bil osrednje prizorišče olimpijskih iger leta 1992. Za nogometne tekme lahko sprejme 60.000 gledalcev. V sezoni 2024/25 pa se bo blaugrana že lahko vrnila na svoj stadion, a prenova še ne bo končana, tako da bo v tisti sezoni na voljo le polovična kapaciteta.

Kot so sporočili iz kluba, bo projekt Espai Barca, kot se imenuje prenova stadiona in celotnega območja ob njem, stal približno 1,5 milijarde evrov, za projekt pa so v klubu najeli kredit v tej vrednosti. Največ, in sicer 900 milijonov bodo namenili za prenovo stadiona, 420 za novo dvorano Palau Blaugrana za košarko in rokomet ter 20 milijonov za ureditev stadiona Johana Cruyffa, kjer igra druga ekipa Barcelone.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin