Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anglija Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Angleži še nikoli s tako nizkimi pričakovanji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaše Anglije čaka v Braziliji izjemno zahtevna naloga, saj se bodo v skupini "smrti" D pomerili z dvema nekdanjima svetovnima prvakoma, Italijo ter Urugvajem.

Anglija se je na svetovno prvenstvo uvrstila, potem ko je bila prva v skupini E evropskih kvalifikacij. Prvo mesto in pot v Brazilijo si je zagotovila v zadnjem krogu, ko je premagala Poljsko in pregnala demone izpred štirih desetletij, ko je prav proti Poljski izgubila in ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu.

Angleži so nastopili na 13 SP do zdaj, na sedmih od zadnjih osmih, in jih vedno uvrščamo med velesilo, čeprav v zadnjih letih to sploh niso. Daleč največji uspeh so dosegli leta 1966, ko so pred domačimi navijači osvojili naslov svetovnega prvaka, edinega do zdaj. Od takrat naprej so na največjih nogometnih tekmovanjih doživljali razočaranje za razočaranjem. Najdlje so prišli do četrtfinala, na zadnjem SP, na katerem so v skupinskem delu premagali Slovenijo, so izpadli v osmini finala. Tam jim je enega najbolj bolečih porazov v zgodovini zadala Nemčija, premagala jih je s 4:1.

Dvomimo, da se bo zgodba letos zasukala v drugo smer. V skupini D, v katero so bili razvrščeni Angleži, so še Italijani, Urugvajci in Kostaričani. Ne čudi, da so mnogi prepričani v to, da bo Anglija pot v Braziliji končala že pred izločilnimi deli.

Čas zelo nadarjenega rodu angleške izbrane vrste se izteka, Steven Gerrard, Frank Lampard in še nekateri so v letih, preostalih, kot sta David Beckham in John Terry, ni več zraven. Z verjetno najnižjimi pričakovanji v zadnjih desetletjih se Angleži odpravljajo na svetovno prvenstvo, kar utegne biti zanje celo plus. Ekipa Roya Hodgsona, v kateri je nekaj mladih, zelo nadarjenih nogometašev, ne bo pod tako velikim pritiskom, kot je bila v preteklosti.

Večina pritiska bo na Waynu Rooneyju, zlatemu dečku angleškega nogometa, ki že nekaj let želi dokazati, da lahko Anglijo popelje do vidnejših uvrstitev na največjih tekmovanjih. Ob zvezdniku Manchester Uniteda gre omeniti še mladega Jacka Wilshera iz londonskega Arsenala, od katerega si Angleži obetajo ogromno. Tudi forma napadalca Liverpoola Daniela Sturridgea obeta veliko. Ob že zimzelenih Gerrardu in Lampardu, ki bosta v Braziliji skorajda zagotovo še zadnjič zaigrala na velikem reprezentančnem tekmovanju, gre omeniti še vratarja Joa Harta iz Manchester Cityja, branilca Chelseaja Garyja Cahilla in napadalca Arsenala Alexa Oxlade-Chamberlaina, ki je v kvalifikacijah zabil štiri gole.

Ne spreglejte