Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2023,
23.05

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Luton Town FC Erling Haaland Manchester United Chelsea Liverpool Burnley Mikel Arteta Pep Guardiola Manchester City Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Ponedeljek, 14. 8. 2023, 23.05

8 mesecev, 3 tedne

Angleško prvenstvo, 1. krog

Branilci naslova zanesljivi, derbi brez zmagovalca, United se je namučil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Raphael Varane | Raphael Varane je poskrbel, da je zmaga ostala na Old Traffordu. | Foto Reuters

Raphael Varane je poskrbel, da je zmaga ostala na Old Traffordu.

Foto: Reuters

S tekmo med prvakom premier lige in prvakom championshipa se je začela nova sezona angleškega prvoligaškega nogometa. Manchester City je gostil Burnley, ki ga vodi nekdanji as sinjemodrih Vincent Kompany. Že v četrti minuti tekme je prvi gol sezone zabil Erling Haaland. City je še pred koncem polčasa vodil z 2:0, ko je zabil – uganili ste – znova Haaland. Končni izid pa 3:0. Udarno je začel tudi Arsenal, v prvem polčasu povedel z 2:0, a v zadnjih minutah tekme trepetal za tri točke proti ekipi Nottingham Forest. Vendarle je zmagal z 2:1. V velikem derbiju prvega kroga sta se v nedeljo v Londonu pomerila Chelsea in Liverpool, tekma pa se je končala z izidom 1:1 in delitvijo točk. V ponedeljek je sezono odprl še Manchester United in se na Old Traffordu namučil za zmago nad Wolverhamptonom.

Manchester City Pep Guardiola
Sportal "Ni mogoče, da ponovimo, kar smo dosegli lani" #video

Razlog, da premier ligo spremljajo množice, je, da je v vsakem krogu vsaj en derbi. Dokaz za to je bil že v prvem krogu, v katerem sta se v Londonu pomerila Chelsea in Liverpool. Za obema je sezona razočaranja: Liverpool je na petem mestu ostal brez lige prvakov, Chelseaja pa na 12. celo brez evropskih tekem. V nedeljo sta domače prvenstvo odprla z delitvijo točk po remiju z 1:1.

Kolumbijski vezist Luis Diaz je mrežo domačega vratarja Roberta Sancheza načel v 18. minuti tekme na Stamford Bridgeu, enajst minut kasneje pa jo je zatresel še Mohamed Salah, a je bil gol Egipčana zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Domači so izenačili še pred koncem prvega polčasa, ko je podajo branilca Bena Chilwella v zadetek v 37. minuti pretopil Francoz Axel Disasi. Dve minuti kasneje je Chilwell tudi sam premagal gostujočega čuvaja mreže Alissona, a iz prepovedanega položaja, zato je ostalo pri 1:1. V drugem polčasu golov ni bilo.

V ponedeljek na zadnji tekmi prvega kroga je tri točke vknjižil še Manchester United, a je je namučil z gostujočim Wolverhamptonom. Mrežo trdoživih Wolves je šele v 76. minuti zatresel Francoz Raphael Varane. Agresivni gostje na Old Traffordu so večkrat streljali na gol domačih, se je pa izkazal novi čuvaj mreže pri Rdečih vragih, Kamerunec Andre Onana, ki je ubranil vseh šest strelov na svoja vrata.  

Začelo se je s spektaklom

Nova sezona angleškega prvoligaškega nogometa se je začela v petek s tekmo med prvakom premier lige in prvakom championshipa.  Manchester City je gostil Burnley, ki ga vodi nekdanji as sinjemodrih Vincent Kompany. Že v četrti minuti tekme je prvi gol sezone zabil Erling Haaland. City je še pred koncem polčasa vodil z 2:0, ko je zabil – uganili ste – znova Haaland. Končni izid pa 3:0.

Prijateljski pozdrav trenerjev pred tekmo: Vincent Kompany in Pep Guardiola. | Foto: Reuters Prijateljski pozdrav trenerjev pred tekmo: Vincent Kompany in Pep Guardiola. Foto: Reuters Vincent Kompany je lani prevzel Burnley, prerodil ekipo in jo popeljal nazaj v premier ligo. So pa z Manchester Cityjem v četrtfinalu pokala FA izgubili z 0:6. Pravzaprav Burnley ni premagal sinjemodrih (in niti remiziral z njimi) že od marca 2015. Zadnjih 11 tekem s Cityjem so izgubili z neverjetno razliko v golih ena proti 40! Pa vendarle je Pep Guardiola opozoril, da bo zelo zahteven nasprotnik, saj ima kot povratnik v ligo še toliko več energije in samozavesti. In ne bi bilo prvič, da bi Burnley na prvi tekmi sezone presenetil branilca naslova. Pred šestimi leti so v prvem krogu s 3:2 premagali takratnega prvaka londonski Chelsea.

Erling Haaland | Foto: Reuters Erling Haaland Foto: Reuters In nova sezona se ni mogla začeti drugače kot z golom kralja strelcev prejšnje. Norvežan Erling Haaland jih je v pretekli sezoni samo v premier ligi zabil 36, zdaj pa prvega dosegel že v četrti minuti (podal mu je Rodri). A ni bilo vse lepo za Manchester City. Že sredi prvega polčasa je zaradi poškodbe moral v slačilnico kapetan Kevin de Bruyne. Zamenjal ga je hrvaški nogometaš Mateo Kovačić, ki je v klub prišel kot zamenjava za Ilkaya Gundogana. Ta je odšel v Barcelono. Še pred koncem prvega polčasa je Haaland zabil še drugič. V kazenski prostor mu je podal Julian Alvarez, njegov strel pa je bil neubranljiv. To je bil njegov že 99. ligaški gol v petih največjih evropskih državnih ligah. Pa ima šele 23 let! Tako je bilo že po 36. minutah jasno, kako velika razlika je med prvakoma prve in druge angleške lige.

Drugi polčas je bil mirnejši, sinjemodri so brez kakršnihkoli težav tekmo pripeljali do konca, saj Burnley prave priložnosti ni imel. Prve tri točke v sezoni je v 76. minuti z golom za končni izid 3:0 potrdil Rodri. Ob koncu tekme je Guardiola v igro poslal še Joška Gvardiola, to je bil debi v premier ligi za tega mladega hrvaškega branilca.

Cityjev prvi zasledovalec v pretekli sezoni Arsenal je novo prvenstvo začel z domačo tekmo z Nottinghamom. Eddie Nketiah in Bukayo Saka sta zadela sredi prvega polčasa in zdelo se je, da so topničarji naredili večino dela za prve tri točke v sezoni. Povsem do prevladovali na zelenici: žogo so imeli več kot 80 odstotkov igralnega časa, po 80 minutah igre pa je bilo razmerje v strelih proti golu 9 proti 2. Nato pa so se gostje razživeli in eno redkih priložnosti je za znižanje na 1:2 izkoristil Taiwo Awoniyi. V kar osem minut dolgem sodnikovem dodatku se je Arsenal krčevito branil. Uspešno, zmagal je z 2:1.

Bukayo Saka je v prvem polčasu zadel za vodstvo Arsenala z 2:0. | Foto: Reuters Bukayo Saka je v prvem polčasu zadel za vodstvo Arsenala z 2:0. Foto: Reuters

Novinec v premier ligi Luton Town, ki je del poletnih priprav opravil v Kranjski Gori, je med elito debitiral z visokim porazom 1:4 proti Brightonu. Največ golov pa je padlo na sobotni večerni tekmi. Newcastle United je Aston Villo premagal s 5:1. 

Fabio Vieira
Sportal Arsenal jo je po izjemni drami na Wembleyju zagodel Cityju

Angleško prvenstvo, 1. krog:

Petek, 11. avgust:

Sobota, 12. avgust:

Nedelja, 13. avgust:

Ponedeljek, 14. avgust:

Lestvica:

Premier League, pred sezono 2023/24
Sportal Kdo bo preprečil novo zmagoslavje Manchestra Cityja?
Ne spreglejte